APAP75 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 W mojej 30-stce KH spadło do 5.0 Pozostałe parametry wody: PH 7,5 - 8,0 NO2 0,0 PO4 0,0 NO3 0,5 - 1,0 (nigdy tak niskiego nie miałem) Ca 540 Mg 1160 Pomóżcie proszę. Czy mam podnieść KH (i jak), czy też zostawić? Do ilu może spaść? Jakie są objawy w koralowcach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) W mojej 30-stce KH spadło do 5.0 Pozostałe parametry wody: PH 7,5 - 8,0 NO2 0,0 PO4 0,0 NO3 0,5 - 1,0 (nigdy tak niskiego nie miałem) Ca 540 Mg 1160 Pomóżcie proszę. Czy mam podnieść KH (i jak), czy też zostawić? Do ilu może spaść? Jakie są objawy w koralowcach? Kup w Erybce kent marine pro buffer dkh. I zacznij małymi dawkami. Edytowane 28 Lipca 2014 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz Baczynski Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Czesc. Napisz może jakie korale trzymasz w tej kostce? Dobrze byłoby wiedzięc co jest konsumentem Kh u Ciebie. Jaka sól, jak częste podmiany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Ja mam niewiele wiekszy litraz, bo 54. Problemem tez bylo niskie kh, cotygodniowe podmianki nie wystarczaly. Podaje 12 ml NaHCO3 dziennie i utrzymuje kh na poziomie 7,5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RedBullpl Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 2l ro + 168g sody roztwor do kh gotowy... przyokazji ph tez podniesie sie .... dozowanie sam musisz wyczuć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Zrob roxtwor sody wg wskazówek kolegów ale dozowania się nie wyczuwa tylko mierzy konsumpcję i podaje odpowiednia ilość roztworu. Pomocny jest program aqua calculator. Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Dziękuję wszystkim za pomoc - zacznę "utwardzać" wodę sodą oczyszczoną. A co do życia - dołączam zdjęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 jak często robisz podmiany i ile % ? wg mnie przy tej obsadzie same podmiany powinny uzupełniać kh Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz Baczynski Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Dokładnie. Nie sztuka jest dolanie sody i krótkotrwały efekt gdzie ważne jest zachowanie proporcji miedzy ca mg i kh, tu w grę wchodzi balling tylko co w tym akwarium miało by go konsumować? Moim zdaniem podmiany na dobrej soli załatwią sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 (edytowane) Podmiany co 3 tygodnie 6l. Sól aquaforest uboga. Suplementacja kentem (butelka A i B ). Niestety, tydzień temu odpadło wieczko od butelki B i w akwarium znalazły się kryształki, które były na nim - trochę tego było jak na takie małe akwarium. Według opisu butelka B zawiera między innymi sole węgla - chyba (carbonate, biocarbonate, sulfate, tetraborate and iodide). Od tego "wypadku" moje dwa SPS'y przestały polipować (teraz zaczynają, ale polipy nie są tak długie jak poprzednio). Może to przez to. Na innym forum dowiedziałem się, że mógł mi się wytrącić wapń (skorupa jednego ze ślimaków stała się biała), ale testy raczej na to nie wskazują. Przez parę dni wydawało mi się, że woda była mętnawa, a raczej nie tak klarowna jak zazwyczaj. Przy chłodzeniu czasem zdarzało mi się, że na szybie po zewnętrznej stronie pojawiała się "mgiełka" - wystarczało ją przetrzeć i efektu zmętnienia nie było. Teraz przecieranie tak nie do końca pomagało. Ale może się doszukuję.... Podbiję KH i będę obserwował.... Edytowane 29 Lipca 2014 przez APAP75 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 carbonate - węglany bicarbonate - wodorowęglany sulfate - siarczany tetraborate - "tetraborany" iodide - jodki Jeżeli masz 30 litrowe akwarium to nie dolewaj żadnych preparatów, nie podbijaj kh nic nie kombinuj. Nic nie musisz mierzyć. Rób tylko regularne i częste niewielkie [np 0.5 litra dziennie] podmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 (edytowane) Ja bym robił jednak klasycznie podmiany 10% co tydzień,a nawet 5l w Twoim zbiorniku może wtedy da radę sama podmiana co Wy na to ? Wydaje mi sięże byś nie poznał akwarium po miesiącu ;] Lecz NanoKaczor ma fajny pomysł na utrzymanie małego zbiornika. 0,5l dziennie rytualnie przed pójściem spać ;] Edytowane 29 Lipca 2014 przez Turborower2000 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Jak na akwarium 30l i bez odpieniacza ,podmiany duzo za małe. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Ja bym robił jednak klasycznie podmiany 10% co tydzień,a nawet 5l w Twoim zbiorniku może wtedy da radę sama podmiana co Wy na to ? Wydaje mi sięże byś nie poznał akwarium po miesiącu ;] Lecz NanoKaczor ma fajny pomysł na utrzymanie małego zbiornika. 0,5l dziennie rytualnie przed pójściem spać ;] Mozna ten proces zautomatyzować. Wystarczy "wyłacznik czasowy", zaworek, rurka, pompka i spływ nadmiaru wody z akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Odpieniacz jest - na kostkę - brązowa rura za cyrkulatorem. Na początku myślałem, aby go zrobić z plexi, ale cena była dość duża, a poza tym po diaska ma być widoczna kostka i bąbelki - wybrałem nieprzeźroczystą brązową rurę (50 rynna). Ciekawy pomysł z podmianami 0,5 litra dziennie - butla z solanką i metalowy kubek 0,5l - zaczerpnąć kubkiem z akwarium i uzupełnić z butli Ktoś to już praktykował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz Baczynski Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Apap nie używaj metalu do solanki Ja bym sobie nie utrudniał życia, podmień teraz z 5 l i zmierz efekty. Czy będziesz podmieniał 0,5 l dziennie czy 3,5 tygodniowo w rezultacie i tak na jedno wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Rynna jest z PCV nie z metalu. Jedyny metal, to pręt miedziany do dolewki grawitacyjnej DIY (na zdjęciu widać tylko pływak zrobiony z buteleczki po testach - nad cyrkulatorem) - ale dzięki za radę, postaram się wymienić na plastik, choć drut ma tę zaletę, że regulacja polega na jego przygięciu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 APAP75, Ty z tym wapniem 540mg/l to poważnie? Ja na Twoim miejscu bałbym się bujnąć kH w górę przy takim wapniu, ale do odważnych świat należy. Nie będę Ci prawił o równowagach dysocjacji itd, ale jak wapń idzie w górę, to kH leci w dół i odwrotnie, ot taka zależność. Jeśli nic się nie dzieje, to poczekaj aż wapń spadnie (acz wydaje mi się to dziwne), ewentualnie zrób większą podmiankę jak radzą koledzy, tylko dobrze pomierz zasolenia. W większości masz miękasy, to w sumie "twardziele", mimo że miękasy. Przy takim kH powinny wytrzymać. Większa podmianka to chyba dobra opcja. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 Nie wiedziałem, że jak wapń rośnie to KH spada, myślałem, że jest na odwrót. Poczytam o równowagach dysocjacji (dla mnie nowe słowo) - dzięki za trop. A odnośnie testów - używam JBL Mg+Ca - nie wiem na ile można ufać temu testowi. Poniżej podam parametry od momentu restartu akwarium (to już dłuższa historia - padł mi cyrkulator i w ciągu 12h woda zmieniła się w mętną, śmierdzącą breję) 21.03.2014 PH: 7,5 - 8,0 KH: 11 NO2: 0,01 PO4: 0,0 NO3: 30 Ca: 520 Mg: 1080 04.04.2014 PH: 7,5 - 8,0 KH: 9 - 10 NO2: 0,0 PO4: 0,0 NO3: 15 - 20 Ca: 520 Mg: 980 30.04.2014 PH: 7,5 - 7,8 KH: 8 NO2: 0,0 PO4: 0,0 NO3: 15 Ca: 480 Mg: 860 potem dłuższa przerwa 28.07.2014 PH: 7,5 - 8,0 KH: 5 NO2: 0,0 PO4: 0,0 NO3: 0,5 - 1,0 Ca: 540 Mg: 1160 Moje skromne doświadczenie pokazuje mi, że im mniej zajmowałem się akwarium, tym lepiej ono sobie radziło Rybki wprowadziłem 3 tygodnie temu, może po prostu dać mu czas na stabilizacje - 30l bardziej odczuwa wszelkie zmiany niż np 160l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 Masz strasznie rozjechane parametry. Rób regularne podmiany i nic więcej nie kombinuj. Masz za mały litraż na takie kombinacje. Testów też nie musisz robić. Miedź jest bardzo niebezpieczna. Jest to jeden z mikroelementów, który jest potrzebny do fotosyntezy ale powyżej pewnego stężenia powoduje śmierć korali, krewetek itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 Ca bez podbijania KH samo nie spadnie, musisz czymś delikatnie podbijac KH wtedy wzrosnie pobór CA. I zgadzam się z przedmówcą, totalny rozjazd KH do CA. Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 31 Lipca 2014 Zmierzylbym ilosc Ca i kH w wodzie do podmiany. Podmiany w tak malym zbiorniku robilbym (jak juz wyzej napisano) 5 litrow na tydzien. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Czego sam na to nie wpadłem Proste rozwiązania są najlepsze- będę robił podmianę w przyszłym tygodniu, to zmierzę. Wywaliłem miedziany drut z dolewki - zaczął już się zielenić. Wykorzystałem bierki mojej córki - i tak się nimi nie bawi Było: Jest: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 W całym tym temacie nie ma najważniejszej informacji: jakie jest zasolenie w zbiorniku ? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Faktycznie - utrzymuję je na stałym poziomie 1.023 , więc przestałem wpisywać jego wartość do kajetu z pomiarami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach