MaciejK Zgłoś Napisano 31 Lipca 2014 A jak z kamieniem? Kamieniem?? Jeśli chodziło ci o karmienie to karmię jedną kostką mrożonką raz dziennie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 31 Lipca 2014 A jaka sól? Może zbyt bogata. Moje akwarium ustabilizowało dojrzewanie dopiero jak zacząłem używać IO. Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 31 Lipca 2014 Sól od początku IO, tak samo NO3 cały czas takie wysokie od samego początku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 31 Lipca 2014 Jeśli NO3 nie chce spadać po dojrzewaniu, to często przyczyną jest kiepska skała. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Jeśli NO3 nie chce spadać po dojrzewaniu, to często przyczyną jest kiepska skała. No właśnie tu taj zaczynam szukać przyczyny. Akwarium zostało odpalone na martwej skale. Dopiero po czasie, około 1-2 miesiącach została dołożona martwa skała. Z dodatkowych informacji to raz na tydzień lub dwa zruszam piach, co to może być przyczyną takiego NO3 Czy jest sens po takim czasie wyciągać "martwą" skałe i zastąpić ja żywą?? Ta martwa pewnie już się ożywiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Czy ta "martwa skala" byla kiedys "zywa", czy to kawalki lawy i innego piaskowca itp? Dobra, martwa skala ozywia sie rok lub dluzej. Nie chodzi o to, co jest na powierzchni, tylko o wnetrze. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) Szczerze powiedziawszy to nie wiem czy była kiedyś żywa, wydaje mi się że tak bo były na niej małe ogniska zaschniętych glonów zielonych, takich zaschniętych. Na pewno to nie jest lawa wulkaniczna ani piaskowiec. To jest taka skała http://nano-reef.pl/topic/58940-tuf-wapienny-czy-skala-koralowa/ Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez MaciejK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 15 Września 2014 (edytowane) Podnieś Kh ,lej vsv ,wyluzuj.Mam nieco podobną sytacji i tez euphylia mi marnieje... Dino cyjano nie mam ale troche glonow na skale... Zasolenie spadło do 1.021 ,wiec sam podniosłem.Myśle ,ze główną przyczyną może być wysokie no3 ,spadek kh wraz z zasoleniem.Bardzo deliktnie podnos te kh i zasolenie a no3 zbijaj. aaaa coś zauwazyłem masz ten koral czerwony,czyli skała ?Wywal to gówno przez balkon i wez sobie załatw normalną skałe morska a nie kombinacje.Zaoszczedziłeś paru zł przy jednorazowym zakupie,być moze dozywotnim zamiast dołozyc pare zł wiecej i kupić to co nalezy i sie używa a nie grom wie co i po co? a teraz dumaj czy to od skały czy od czegoś innego. A jak kupisz właściwą skałe to przetnij kawałek i sprawdz czy Ci betonu nie sprzedali bo i tak potrafią Edytowane 15 Września 2014 przez Artur Tokajuk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 15 Września 2014 Myślę że przede wszystkim warto by zapytać autora "co tam słychać w baniaku" bo od ostatnich postów minęło prawie 2 miesiące Po cyjano już penie śladu nie ma - gorzej z glonami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 15 Września 2014 Euphilia zeszła. Cyjno i dino też zniknęło. Glony zielone w minimalnych ilościach. NO3 dalej wysokie. Cały czas leje VSV a zasolenie jest już na właściwym poziomie 1,023-1,024 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 15 Września 2014 A masz tam jeszcze ten filtr z gąbką? Jak często ją płuczesz? Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Watę wymieniam raz w tygodniu lub częściej, a gąbkę czyszczę raz w tygodniu, choć faktycznie ostatnio nie wyczyściłem jest przez kilka tygodni Edytowane 16 Września 2014 przez MaciejK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 16 Września 2014 wez mnie nie załamuj :(Zerknij jak u mnie sie ma euphylia bo też nieciekawie ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach