Raffy14 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Hi Po dwóch latach świecenia dwoma żarnikami Hqi po 150W blau 14k nadszedł czas na wymianę, gdyż żarniki zrobiły się zwyczajnie żółte i chyba bliskie wypalenia. Ogólnie to mam cztery świetlówki, 2x blue i 2x aktyniczne. No i wybrałem tym razem żarniki BLV, gdyż są zachwalane i cenowo dosyć przystępne. Ale nie wiem którą barwę wybrać, waham się miedzy 14k a 20k. Czytałem niby, że przy 20k jest za niebiesko ale nie dotyczyło to blv, więc może coś doradzicie. Akwarium to typowa rafa, misz masz wszystkiego po trochu - trochę SPS-ów, LPS-ów i trochę miękkich koralowców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Miałem BLV 14 tys i było u mnie żółto zle miałem tylko 2 niebieskie świetlówki 54w t5. Myślałem o żarnikach BLV 20 tys, zawsze można dać ze 2 białe świetlówki, 1 różową i 1 niebieską czy jakoś tak Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Miałem BLV 14 tys i było u mnie żółto zle miałem tylko 2 niebieskie świetlówki 54w t5. Myślałem o żarnikach BLV 20 tys, zawsze można dać ze 2 białe świetlówki, 1 różową i 1 niebieską czy jakoś tak Są jeszcze Nepturion 16kk może ktoś ma takie w użyciu? Skoro 14 kk jest żółte , 20 kk jest za niebieskie to te są pomiędzy. Też szukam fajnych hqi 250 W. Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Dla mnie na magnetykach 20kk na elektroniku 14-16kk. Jeśli dopalasz T5 te 150w to nie wiem czy nie zdecydowałbym się na 14-16kk nawet na magnetyku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Reeflux 12K + t5 blue plus lub tym podobne Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer74 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Czytałem gdzieś ze łatwiej rozbić niebieską barwę HQI 20k dziennymi białymi T5 niż podciągnąć białe HQI niebieskimi T5.. jak to jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2014 Do niebieskich żarników nie warto dokładać białych t5 tylko na odwrót.Druga sprawa to poranne i wieczorne światełko na blue T5 na hqi za jasno będzie.Przy białych żarnikach jednemu będzie za biało przy 4 blue T5 a dla drugiej 2 T5 starczy kwestia gustu. U mnie na magnetyku 21kk giesemanna jest za białe, jak się dłużej przebywa z tym oświelteniem w pokoju oczy sie przyzwyczajają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach