Skocz do zawartości
rafik73

HQI i oczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem na etapie uruchamiania swojej lampy hqi 2x250W po gruntownym remoncie jej.

Dziś obudziłem się w nocy z bólem oczu i widocznością jak przez mgłę. Ciężko się wystraszyłem.

Czy może ktoś miał podobny przypadek? Części ciała odsłonięte mam opalone . Jakbym był na solarium.

Byłem na pogotowiu. Ale oczywiście jak to jest z NFZ nikt mi nie udzielił pomocy. Lekarz w szpitalu okulistycznym przy Praskim powiedział , że może mnie przyjąć o 7.00. A byłem o 2.30. Super . Póki co jest lepiej ale ogólnie pytanie. Czy ktoś miał podobną przygodę z HQI ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żarnik powinien być przesłonięty szybą ktòra blokuje promieniowanie uv . Miałeś taką ?

3967620a16878ca2.jpg

60x60x50+sump 57l ,30 kg LR , 10 kg LS, LED Hydra 52 hd+ 2xT5 , jebao cp 25, Deltec 1351 , New Jet 3000 Nowa bańka

Stara bańka - nie istnieje

http://nano-reef.pl/topic/82915-akwarium-4000-l-w-pracy/page__st__20#entry888530

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest. Kiedys gdy bylem na urlopie (oczywiscie tylko wtedy cos sie dzieje) spadla szybka blokujaca uv i korale pod nia byly popalone.

Trzymaj sie.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy z szyba czy bez za długie patrzenie na taka moc światła spowoduje takie objawy jak masz i musisz troszkę się pomęczyć ale będzie dobrze.

Edytowane przez Robert K (wyświetl historię edycji)

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żarnik powinien być przesłonięty szybą ktňra blokuje promieniowanie uv . Miałeś taką ?

Nie miałem nic . Składam lampę do kupy. Wymieniam stateczniki gdyż stare to złom. Kilka razy ją startowałem i wyłączałem. Oczywiscie patrzyłem się na różnicę w kolorach lamp. Obie niby 20kk a jednak inne światło.

Rano już trochę lepiej, choć opalenizna na trzarzy jak po Egipcie. No i te oczy trochę jeszcźe bolą.

Kurczę nieźle pod górkę mam z tym nowym akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to juz mamy sposob na opalenizne w 15minut :p

Zdrowiej szybko i zakup szybke :)

"Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach

"Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze raka skory nie dostaniesz . UV jakie wali z palnika bez oslony to kiepskie promieniowanie. ale kiedys pod takimi kwarcowkami sie oplalo i ludzie jakos zyli :)

Edytowane przez jacek_1970 (wyświetl historię edycji)

v.1

http://nano-reef.pl/...-salonowa-rafa/

v.2 start 31.08.2013:

http://nano-reef.pl/...ps-500l-oceanu/

v3 Start 17.02.2014 na Zeovit, do likwidacji, życie zostanie przeniesione do nowego szkła w wersji 4.

http://nano-reef.pl/...-z-zeovit-500l/

v. 4 wystartowane 12.12.2014 130x80 i 50 cm wysokosci zasolone AF Reef Salt, bakterie probiotyczne i azotowego cyklu na start, do tego CaralA, CoralE, Pozywka bakterii probiotycznych.

http://nano-reef.pl/...ra-na-powaznie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzac na zarnik bez szyby to tak jak bys patrzyl na uv, bol oczu spowodowany jest tym ze sobie kolego promieniowaniem uv poparzyles rogowke galki ocznej. Do apteki idz powiedz ze oczy miales wystawione na ekspozycje uv to pa

ni ci dam masc do oczu ktora trzeba bedzie wciskac do oka 2x na dzien

Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez jude (wyświetl historię edycji)

Było: Aquael RM, Kostaka 60x60x60 FullOPTI,

AKWA - 135X50X60

OŚWIE. - 240W LED - PS BP 120W

FILTRACJA - ODPIENIACZ SKIMZ SM161 + PROBIOTYKA AF + MINI DSB

Jest:

170x60x60

320W Led

Filtr. Twistman 200-int + probiotyki AF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim.

Już jest dobrze przeszło mi aczkolwiek jutro znów walka z lampą hqi. Oczywiście tym razem z szybkami.

Post więc ku przestrodze innym. Uważajcie z lampami hqi bo na NFZ nie ma co liczyć.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.