bleq Zgłoś Napisano 23 Września 2014 Witam koledzy zauwazalem juz do wczesniej ale zawsze po tym wszystko wracalo do normy teraz lpsy bardzo mi zmiarnialy, zapewne w zwiazku z problemem z dino i walką Ale chodzi o to ze są pokurczone i mają bardzo mocno otwarte mordki te na środku polipów... Czego to jest oznaka ?? Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ac2a Zgłoś Napisano 24 Września 2014 U mnie podczas walki z dino caulastrea była zflaczała ale otwierała mordki tylko jak coś wpadło smakowitego do akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 24 Września 2014 Trudno jednoznacznie coś stwierdzić. Z mojego doświadczenia otwarte otwory gębowe korali to oznaka solidnego stresu, zwłaszcza przy sflaczałych ramionach polipów. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Większosc z nas stosuje chemiclean , i tez stosowalem go od samego początku jak byla potrzeba, korale tego nie odczuwały Algae x tez stosują i to najwieksi wyjadacze . Problemy u mnie zaczely sie nagle, w poprzednim akwa bez jakiejs wiekszej przyczyny z mojej strony Pozniej nastąpil efekt domino i tyle Moze problem u mnie lezy gdzies głębiej, moze tds nie wykrywa czegos co jest w wodzie Jak pisalem woda przed tdsem ma grubo ponad 400ppt do tego z kranu jeszcze niedawno leciala nam ruda woda i dowiedzielismy sie ze na nasze osiedle woda przez jakies ujecie plynie przez jakis zbiornik itd itd , nikt nie jest w stanie dokladnie powiedziec ocb tak samo jak w sanepidzie ci nigdy nie powiedzą co jest dadawane do uzdatniania wody …. Co jeszcze mam napisac?? gruboś szyb?? Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Dwa pytania: 1) A jakie masz światło ? Tylko ledy ? 2) Lejesz wódeczkę lub używasz pellet'ek? Edytowane 25 Września 2014 przez rozwielita (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Tak tylko ledy ,maxspect'a Nie leje wódki ani nie mam pellet…. Edytowane 25 Września 2014 przez AquaManiac (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Ponad rok temu zakładem zbiornik po dłuższym przestoju (teraz tylko na ledach) i maiłem podobne problemy. Walka z ciano, glony. Słabe przyrosty sps'ów. Brak możliwości utrzymania akropor w kolorze innym niż niebieskie (np. wszystkie zielone prawie natychmiast zdychały). Co prawda zrobiłem też teraz kilka błędów np. przez jakiś czas nieświadomie lałem wodę z uszkodzonej osmozy ale wyprostowanie tego stanu nie pomagało. Pomogło dopalenie dodatkowo do istniejących ledów 2 żarników HQI. Teraz dodatkowo (oprócz pelettek) zaczynam powoli lać VSV. Już tydzień po odpaleniu żarników , zauważyłem gwałtowny przyrost akropor, które do tej pory tak sobie stały. Również LPS’ y które czasami marudziły zaczęły wyraźnie mieć się lepiej. Przechodzę powoli na konfiguracje która maiłem dawno temu i która się sprawdzała. Nawiasem mówiąc im miałem więcej ciano tym LPSY były bardziej napompowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 25 Września 2014 (edytowane) …. tez gdzies wyczytalem odnosnie moich zmarnialych quadri ze powodem moze byc oswietlenie 100% led ….. Pisalem juz gdzies ale wlasnie quadri zmarnialy po przeprowadzce do mniejszego akwa z ledami, choc na samym początku wyglądal o niebo lepiej Z drugiej strony jest na necie tysiące przepieknych baniakow na samych ledach Nie po to wywalilem ponad 2 tysiące na lampe zeby teraz dokladac jeszcze hqi ktore żre tyle prądu….. Moze zmienie ustawienia ? wiecej bialego siwatla ?? U Oliviera w sklepie nad baniakiem z spsami i miekkasami sa 2 takie maxspecty i wszystko tam pieknie wygląda .. Edytowane 25 Września 2014 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Września 2014 To nie wina ledow. Otwarte otwory gebowe to raczej metoda na wymiane wody z jamy chlonaco trawiacej co raczej sugeruje zatrucie. LPSy Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Ja znałem coś takiego i pomogło mi to podjąć decyzję : http://www.advancedaquarist.com/2013/2/aafeature Uważam że warto dopalić nawet jeśli nie HQI to T5. Zresztą jak sobie zobaczymy na zbiornik: http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/149-tank-of-the-month To tam jest zupełnie odwrócony stosunek białych ledów do niebieskich w stosunku do tego co dzieje się w akwariach w Polsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Tak dla pewnosci zrobilem wlasnie testy NO2 NO3 NH4 Martwi mnie troche NH4 nie wiem czy test moze juz nie jest przeterminowany czy cos Ogolnie nie powinno sie zabarwic wogóle !!! A jednak leciutko woda mętnieje i meeega delikatnie sie barwi tylko skąd ten amoniak mogl sie wziasc jak cos ??? 2 ryby 2 krewetki 3 kraby….. Dodam ze to są testy przed dzisiejszą podmianką wiec jakies 10 dni akwa bez podmiany jest Edytowane 25 Września 2014 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 25 Września 2014 No to jest odpowiedź. System nie pracuje tak jak trzeba. Coś już się rozkłada po kątach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Ale co ?? nic nie zdechlo, nie przekarmiam … odsysam wszystko co na dnie …… Odessam wszystko jeszcze raz dzis , zrobie podmiane i ponownie testy Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko Zgłoś Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Dajcie spokój panowie. Wyniki testów które podałeś faktycznie nie nastrajają optymizmem. Jeżeli znasz angielski wpisz sobie w google : "Old Tank Syndrome" i poczytaj. bo mowisz ze akwa ma 5 lat Podlej trochę bakterii po kolejnej podmianie, a jeżeli lejesz to zwiększ dawkę.2x przy następnej podmianie Jaką masz filtrację biologiczną? Lejesz wódeczkę? Pellety? whatever? Ile kg skały w baniaku.? Może poruszyłeś ostatnio skałą pod którą coś zdechło? Małą masz obsadę żeby tak syfić...masz to akwa 5 lat? Powodó może być na prawdę sporo. Koleżanka Margo z forum te ma problem z caulastreą : http://nano-reef.pl/...-fluo-ma-focha/ Może tam coś znajdziesz Powodzenia EDIT: Tytuł trochę mylący ale nie wiem jak go nazwać Edytowane 25 Września 2014 przez Maćko (wyświetl historię edycji) Cytuj 250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Kolego zle zrozumiane , akwa świeże , niecale 4 miesiace poprzednie 2 daly sume ok 5 lat . Zaloze od nowa temat z moim akwa, wszystko opisze dokladnie bo faktycznie zamotalo sie to strasznie Prosze admina o zamkniecie lub usuniecie tematu Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko Zgłoś Napisano 25 Września 2014 no to faktycznie nie bylo tematu, skala oddaje Tobie co kryje w sobie Cytuj 250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 25 Września 2014 skała nic nie oddaje bo ceramika Przynajmniej niepowinna Ale niestety dzis po podmiance zauwazylem ze zniknela jedna kreweta … myslalem ze sie schowala na czas grzebania w akwa ale niestety nie pokazuje sie i nie widze jej nigdzie Najprawdopodobniej ona troche parametry zachwiala ale nie wydaje mi sie zeby to mialo wplyw na dino ... Mam takiego pseudo mitraxa , glonożerny dziad ale jak cos ma opcje skubnac to nie pogardzi zapewne tą krewete gdzies miedzy skaly zaciągnal dziad jeden eksmituje go jutro z akwa Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 25 Września 2014 (edytowane) A pokaż zdjęcie z tymi mordkami. Mam trochę lps-ów i nieraz też mają otwarte mordy. Edytowane 25 Września 2014 przez joopa (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Jedna zdechla krewetka nie zepsuje ci wody w akwarium. No chyba ze trzymasz ja w szklance. Zrob dla pewnosci testy NO2. Jakiem masz pH? To tez istotne przy analizie szkodliwosci NH3. Wiec jesli juz to problem lezy po stronie azotynow a nie amoniaku. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Otwarta mordka to jedno a jego stan to chyba powazniejsze zmartwienie ....:/ Cos mi sie wydaje ze algae x wlasnie robi swoje ... Lewa fiolka no2 prawa nh4 po podmianie dzisiaj po poludniu Nh4 zmetnialo ale jest total biale No2 wogole sie nie zabarwilo Ph 8.06 Edytowane 25 Września 2014 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Temat wyczyszczony z niepotrzebych przepychanek słownych. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Prawidlowo:) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Skurczone polipy i otwarte "gęby" to naturalny mechanizm pozbywania się niechcianych substancji. Taki odpowiednik wymiotów, z tym że korale w ten sposób rownież pozbywają sie wody z mezoglei. W naturalnym srodowisku jest to krotki proces. Koral oddaje zawartosc "żołądka" oraz szkodliwe matabolity, po czym zaraz pompuje się swieżą wodą. U Ciebie to wlasnie woda jest skażona więc korale nie mogą "odetchnąć" czystą wodą. A AlgeaX pasuje na idealnego podejrzanego Sugeruje użycie dobrego węgla aktywnego który, miejmy nadzieje wyczysci wode z chemii Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach