rafik73 Zgłoś Napisano 11 Października 2014 U mnie żółtek też je z dna . Je- to za dużo powiedziane. Skubie sobie z nudów. Mają wszystko do jedzenia. Upasione jak ich właściciel. Ale mam glony na piasku i sobie coś tam wynajdują. Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 12 Października 2014 (edytowane) Pokolce jedzą piasek - pomaga im trawić zieleninę Edytowane 12 Października 2014 przez rysio2000 (wyświetl historię edycji) Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 12 Października 2014 Natomiast jak mi wywieje na srodku piasek I z lenistwa zostawie na kilka dni to pokolce wygladaja jak krowki na pastwisku Sorry za OT Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 12 Października 2014 Czyli tak dla zdrowotności pokolców, zbiorniki z nimi powinny mieć chociaż małą smugę piasku na dnie. Żeby się chłopaki mogli przeczyścić od środka Piszę to po to bo coraz więcej zbiorników powstaje bez podłoża ze względu na utrzymanie zerowych parametrów dla korali no3 i po4. Takie pół sterylniaki. Łatwe do wyczyszczenia. Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 12 Października 2014 Czyli tak dla zdrowotności pokolców, zbiorniki z nimi powinny mieć chociaż małą smugę piasku na dnie. Żeby się chłopaki mogli przeczyścić od środka Piszę to po to bo coraz więcej zbiorników powstaje bez podłoża ze względu na utrzymanie zerowych parametrów dla korali no3 i po4. Takie pół sterylniaki. Łatwe do wyczyszczenia. Rafa bez piasku to jak samochód bez silnika. Każdy element naszych systemów ma swoją misję do wypełnienia Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 17 Października 2014 Białobrody jest u mnie już miesiąc i nadal wysypany. Raz mniej raz więcej ale cały czas ma kropki. Pokarm pobiera bez problemu (mrożonki, suchy, spiruline, granulki, algi) jest grubiutki ale kropki nadal są. Nie zauważyłem też aby jakoś mocno się ganiał z innymi rybami. Czasami jak przepłynie obok borsuka albo veriferum to się lekko pogonią i nic więcej. Jakieś pomysły co dalej? UV wyłączyć czy zostawić bo świeci już około miesiąca? Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 17 Października 2014 (edytowane) A nie masz ataku cyjano przy tak długo włączonej lampie UV ? Dopóki masz kropki lampa musi działać w przeciwnym wypadku na stapi lawinowe namnożenie cyst . Edytowane 17 Października 2014 przez egon24 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 17 Października 2014 A nie masz ataku cyjano przy tak długo włączonej lampie UV ? Żadnego cyjano nie widać...puki co Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jedras102 Zgłoś Napisano 17 Października 2014 Białobrody jest u mnie już miesiąc i nadal wysypany. Raz mniej raz więcej ale cały czas ma kropki. Pokarm pobiera bez problemu (mrożonki, suchy, spiruline, granulki, algi) jest grubiutki ale kropki nadal są. Nie zauważyłem też aby jakoś mocno się ganiał z innymi rybami. Czasami jak przepłynie obok borsuka albo veriferum to się lekko pogonią i nic więcej. Jakieś pomysły co dalej? UV wyłączyć czy zostawić bo świeci już około miesiąca? U mnie hepatus po kilku dniach od wpuszczenia dostał białych ktopek. Podniosłem temperaturę do 28 stopni i z drżeniem serca wcisnąłem do sumpa połowe ząbka czosnku. Takim wysiskaczem z kuchni do potraw. Śmierdziało czosnkiem w całym pokoju. Ale pomogło. Po kilku dniach kropki zniknęły. Od tego czasu nigdy się nie powtórzyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 19 Października 2014 U mnie hepatus po kilku dniach od wpuszczenia dostał białych ktopek. Podniosłem temperaturę do 28 stopni i z drżeniem serca wcisnąłem do sumpa połowe ząbka czosnku. Takim wysiskaczem z kuchni do potraw. Śmierdziało czosnkiem w całym pokoju. Ale pomogło. Po kilku dniach kropki zniknęły. Od tego czasu nigdy się nie powtórzyło. Z hepatusam miałem tak kilka razy i u niego nie stanowi problemu. Po większym sprzątaniu w akwarium hepek jest lekko wyropkowany przez dzień , dwa i samo schodzi. U białego te kropki się utrzymują już miesiąc i nie wie za bardzo co dalej z tym robić. Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 19 Października 2014 Powiem tak. Coś mu nie pasuję bo się wkurzył i się zsypał . Kurczę ja mam białego od misiąca. 2 tygodnie chodziła UVka później wyłączyłem bo nic się nie dzieje. Póki co musisz mieć uvke włczoną , zacznij podawać jedzenie z czosnkiem i jakiś pokarm z vitaminami. Musi się uspokoić . Niech ma jak najwięcej spokoju. Czyli nie grzeb bez potrzeby w akwarium i go nie denerwuj. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach