radiii2 Zgłoś Napisano 1 Października 2014 Witam jestm nowy i prosił bym o pomoc przy ocenie odpienoacze który zakupilem na olx Zamierzam założyć pierwsze akwarium morskie i zakupilem juz odpieniacz a nie wiem czy będzie dobry prosił bym o pomoc i opinie Opis z olx jaki umieścił sprzedający "Witam wszystkich, mam do sprzedania bardzo dobry odpieniacz który był używany w akwarium 560 litrów i sprawował się bez problemów. Odpieniacz jest przerobiony na dwie pompy Aqua Medic 1200 l/h z wirnikami typu mesh.( co daje nam razem 2400 l/h ) Bardzo cichy i super pieni, idealny do litrażu od 300-700 litrów." Akwarium jakie planuje 120x45x45 stelaż metalowy juz mam czekam na obicie płyta meblowa sump 2 komory w jednej odpieniacz w drugiej pompa new yet 2300 Cytuj Tel: 660535911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 1 Października 2014 Niestety odpieniacz słabiutki Na tej pompie miałem pienidło AM w 80L i szału nie było wiec nawet przy dwóch równoległych rakiety z niego nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiii2 Zgłoś Napisano 2 Października 2014 czy wystarczy do 240L ? bo nie chciał bym startowac i odrazu być skazanym na porażkę. Jestem w trakcie kompletowania sprzętu więc jeszcze można go wymienić. Pozdrawiam Cytuj Tel: 660535911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 2 Października 2014 Zdecydowanie wymienić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dragis95 Zgłoś Napisano 2 Października 2014 Moim zdaniem, to zależy od ilości ryb jakiej planujesz i czy jakieś inne metody filtracji zastosujesz? Cytuj 128l niedługo otwarcie oficjalne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 2 Października 2014 Jeśli robisz obieg na newyet 2300 to pomyśl o większej. Ja mam 200 litrów na niej i ledwo starczy - do słodkiego 320 założyłem nj3000 - jest OK. Choć jak będę tam stawiał słone, dam większą. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 2 Października 2014 Moim zdaniem, to zależy od ilości ryb jakiej planujesz i czy jakieś inne metody filtracji zastosujesz? Rozumiem że mówisz to z własnego doświadczenia? Bez różnicy jaki zbiornik planuje i z jaką filtracja - ten odpieniacz jest po prostu zły i tyle. Zwyczajnie szkoda prądu żeby go podłączyć. Odpal zbiornik z tym odpieniaczem a za pół roku wspomnisz moje słowa ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiii2 Zgłoś Napisano 2 Października 2014 (edytowane) pompe myślę tunze 1073.02 jeszcze a odpieniacz jaki polecacie? taki w miare w przystępnych cenach? przy okazji lampa http://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/nawozy-ogolne/lampa-aluminiowa-6x54w-121cm-p-14379.html?osCsid=6df84e45f95e8 czy bedzie dobra do baniaka 120 x 45 x 45? Falowniki mam jvp 101 i 102 ale myślę dokupic jebao WP 25 i zastosować z jvp A co do filtracji myśle jeszcze siporax dać nie chce udziwniać jako ze jest to moje pierwsze akwarium i czytam czytam i czasami myśle ze założenie morskiego graniczy z cudem a czasami ze jest bardzo proste dlatego wole to przemyśleć i powoli planować co i jak wole wydać 200-300 zł wiecej i wystartować 2-3 miesiące pózniej niz po miesiacu likwidować Dziękuje za pomoc pozdrawiam Edytowane 2 Października 2014 przez radiii2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Tel: 660535911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dragis95 Zgłoś Napisano 2 Października 2014 jeśli ma to być główna filtracja to, jeśli rzeczywiście jest taki kiepski to się nie nadaje, natomiast jeżeli ma być pomocą to by starczył ważne żeby pienił i napowietrzał wodę ale wiadomo, ile osób ty;e zdań Cytuj 128l niedługo otwarcie oficjalne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Greg_L Zgłoś Napisano 3 Października 2014 Jeżeli chodzi o resztę, tzn. JVP, to odradzam, przechodziłem to sam, później żałowałem, że od razu nie wydałem więcej na lepsze pompy cyrkulacyjne. Problem z nimi pojawił się dosyć szybko, popękała izolacja kabla przy samej pompie, po drugie za duża gabarytowo w stosunku do wydajności i najcichsze też nie są. Cytuj 325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455; Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 3 Października 2014 ważne żeby pienił i napowietrzał wodę ale wiadomo, ile osób ty;e zdań Naprawdę ręce opadają jak czytam takie "dobre rady" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dragis95 Zgłoś Napisano 3 Października 2014 Kiedys mialem w 100 strzykawkowy i parametry dobre, a korale rosly jak glupie. Cytuj 128l niedługo otwarcie oficjalne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 3 Października 2014 to badziew szkoda kasy do tego bardzo niebezpieczny ,wiem bo miałem zalane mieszkania pękła tuleja pod kubkiem nawet nie była poklejona tylko wciśnięta na siłe Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiii2 Zgłoś Napisano 3 Października 2014 (edytowane) tak więc odpieniacz na wymiane a co do reszty lampa , pompa , cyrkulacja? baniak 120x45x45? wszystko pasuje czy coś zmienić Pompa jak nie new jet to tunze 1073.04 ? cyrkulacja jebao wp 25 ? i oświetlnie 4aqua lampę mam już kupioną pompę i cyrkulację zamierzam kupic zaraz przed startem baniaka żeby mieć gwarancję po przygodzie z odpieniaczem stwierdzam że chyba lepiej zakupić coś nowego i być pewnym Teraz tylko jeszcze jaki odpieniacz ? akwarium napewno nie bede zmieniał na większe i w miare możliwości chciał bym mieć dużo życia a i grzałka jagger 250W - też już zakupiona Edytowane 3 Października 2014 przez radiii2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Tel: 660535911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 3 Października 2014 Ten będzie dobry http://nano-reef.pl/topic/66518-s-deltec-apf-600/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiii2 Zgłoś Napisano 3 Października 2014 (edytowane) a ten? http://allegro.pl/od...4657808355.html albo ? http://allegro.pl/odpieniacz-reef-octopus-nw-110-i4632388145.html Edytowane 3 Października 2014 przez radiii2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Tel: 660535911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 7 Października 2014 Zawsze możesz napisać do Erni na forum który Ci zrobi takie cacko ,ze głowa mała ,za nie wielkie pieniadze Wiem bo sam mam i mocno polecam.Noo... ale musisz miec też fart aby trafić na tego Pana czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach