Skocz do zawartości
edison

Automatyczna dolewka praktycznie

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem sobie że muszę mieć automatyczną dolewkę np. taką https://reef-poznan....cz...p-454.html

Mamy podwójny czujnik pływakowy i urządzenie sterujące pod które możemy podłączyć pompe ale jak to wygląda w rzeczywistości.

Chciałem postawić baniak na wodę do dolewki 10l. taki typowy od wody RO 2 metry powyżej zbiornika bo tylko tam mam miejsce.

Połączył bym to wężykiem takim jak to wody RO lub innym pasującym do aut. dolewki.

Pytanie się rodzi jaką zastosować pompę, wężyk będzie wprowadzany do baniaka od góry więc pompa musiała by mieć słup podnoszenia min. 0,6m . Są takie zewnętrzne ?

otwór w baniaku nie jest duży i nie wiem jaka by weszła do środka.

Nigdy nie widziałem automatycznej dolewki praktycznie, stąd moje pytania.

Edytowane przez edison (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem postawić baniak na wodę do dolewki 10l. taki typowy od wody RO 2 metry powyżej zbiornika bo tylko tam mam miejsce.

więc jak włączy się raz dolewka to woda będzie leciała cały czas aż całe 10 l wyląduje w baniaku.. zadziała grawitacja :)

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na siłe jeśli sytuacja tego wymaga mogę mieć baniak z dolewką poniżej zbiornika i 1,5m w bok ale jak to zrobić i dobrać pompe do tłoczenia wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup jakąś tanią pompę np Atmana i za 40 zł masz rozwiązany problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc jak włączy się raz dolewka to woda będzie leciała cały czas aż całe 10 l wyląduje w baniaku.. zadziała grawitacja :)

A moze najpierw kawalek wezyka dac w poziomie I tam umiescic zaworek zwrotny?

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo dolewka na bazie pompy perystaltycznej te raczej nie cofają płynu po zakończeniu dozowania. A skoro nie cofają bo głowica nie pracuje to chyba nie przepuszczają płynu również do przodu.

Ale to z własnej obserwacji i jako początkujący mogę być w błędzie.

Edytowane przez chwialek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega rekin ma racje. Co do zadziałania grawitacji i wlasnie tak się będzie działo. Jeżeli już tam chcesz mieć zbiornik na dolewkę to ratuje cię pompa perystaltyczna. Jeżeli uda ci się zbiornik dać niżej niż poziom zbiornika głównego to wystarczy zwykła pompa tak jak nalisał rekin, atman bądź aquael lub coś podobnego. Nie musi być to nic nadzwyczajnego.

Ważne w tym drugim przypadku by wężyk wprowadzony od pompy do zbiornika głównego nie stykał się z wodą, bo będziesz miał powrót wody przez pompę do zbiornika z dolewką. Tutaj może cię uratować zawór zwrotny, jeżeli nie chcesz słyszeć odgłosu chlupiącej wody podczas wlewania jej z dolewki.

Pozdrawiam

Edytowane przez waldist (wyświetl historię edycji)

Zbiornik 250l+50l (narożne,trapez),refugium, biopellets, odpieniacz diy (AQ1200).

Obieg NewJet2300. Miękkie + SPS. Oświetlenie LED 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz miejsce w panelu to proponuje najprotsze rozwiązanie dolewke grawitacyjną.Sam to stosuję a opinia na jej temat jest krótka: zero techniki,zero problemów. Tu masz link do poglądu jak to wygląda :

http://allegro.pl/automatyczna-dolewka-grawitacyjna-plywakowa-i4632184204.html.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zrobić z brzęczyka, wtedy wystarczy zawór przeciw zwrotny.

Dajesz dwa wężyki, doszczętnie zamykanego naczynia, jeden nie sięga wody, drugi sięga do samego dna. W ten krotkimwezyk pompujesz powietrze, a wtedy przez ten drugi bedzie leciała woda :)

Pozdrawiam Bartosz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie jeszcze może zastosować elektrozawór którego zasilanie podepnie pod pompe i w czasie dolewania zawór się otworzy, doleje się co się ma dolać a potem po dolaniu się zamknie i tyle :)

PS. Koniecznie ten który zamyka się jeśli nie ma zasilania.

PS2. A kolega czasem nie z forum słodkowodnego ? bo cuś kojarzę nazwę :D

Edytowane przez Wtełek1 (wyświetl historię edycji)

"Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach

"Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak elektrozawór się zawiesi ?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie będzie dolewki ^^

U mnie się nie zawiesił przy cytrynowni(taki sposób produkcji CO2 dla słodkich) a kapał przez niego kwasek cytrynowy z wodą.

"Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach

"Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze można dać dwa elektrozawory jeden za drugim, jeśli któryś padnie drugi będzie trzymał ( tak jak to stosuje się podwójny pływak w razie awarii jednego drugi zabezpiecza przed przelaniem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na siłe jeśli sytuacja tego wymaga mogę mieć baniak z dolewką poniżej zbiornika i 1,5m w bok ale jak to zrobić i dobrać pompe do tłoczenia wody.

Taka pompka powinna się sprawdzić http://przyczepytam.com.pl/sklep/product_info.php/cPath/10_33_24_11_12/products_id/15 podnoszenie do 5 metrów.

Mam identyczną z allegro i końcówkę węża muszę dobrze mocować bo ma niezłego pałera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtelek tak zgadza się :) Raczej będę szedł w proste rozwiązanie bez innej automatyki,elektrozaworów.

Akwarium jest budżetowe, ma być samoobsługowe, podczas mojej nieobecności ma się zajmować dziewczyna która nie zna się na akwarystyce.

Rozważe dolewke grawitacyjną typu wc. ale nie wiem jakiej wielkości jest ten pływak żeby zmieścił mi się w komorze panelu.

Bardziej jestem przy rozwiązaniu baniaka poniżej zbiornika i zasilaniu go pompą i sterownikiem z pierwszego postu.

Problemem dla mnie będzie dobór pompy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na niskonapięciowe pompy jachtowe lub zęzowe.

Za 50-60 zł kupisz.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.