Skocz do zawartości
djbovorta

Moja pierwsza zasolona kostka Fluval m90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Przedstawiam wam moje pierwsze akwarium morskie postawione dziś na komplecie od Fluvala zestaw m60 z belka led , odpieniaczem , pompka cyrkulacyjna w panelu na tylnej ścianie . Jak na razie zasolenie 1.026 przy temp 18 C jak podaje producent soli w temp. 25 ma mieć 1.025 . Żywa skala 9 kg , piach zwykły (może kontrowersyjnie ale rozmyslalem założenie akwarium na suchej skale z żywym piaskiem choć jednak myśl o żywej skale zdominowała ) Tak to wyglada zaraz po zalaniu , woda sie klaruje .

Pozdrawiam Arturpost-23989-1413736261,06_thumb.jpgpost-23989-1413736270,07_thumb.jpgpost-23989-1413736279,5_thumb.jpgpost-23989-1413736349,88_thumb.jpgpost-23989-1413737552,86_thumb.jpg

Edytowane przez djbovorta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy NP ? Chcialbym miec jakies miekkie korale w miare nie wymagajace.Np ukwial dla blazenka czy cos w podobie.Co moglbym wsadzic poradzcie jak juz pytanie padlo o korale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korale niefotosyntetuzujące. Czyli takie które trzeba ciągle karmić bo samo światło i resztki nie wystarczą.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha,to jakie moglbym miec ja? Ktorym woda slona z mineralami i resztki wystarcza? Chcial bym ukwial dla blazenka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie traktuj tego jako atak na siebie ale dobrze by było jak byś trochę poczytał.

Na tym forum jest kopalnia wiedzy o akwarystyce morskiej.

Jak będziesz wiedział jak to będziesz wiedział co.

Zacznij od podstaw. A jak tu trudno Ci będzie coś znaleźć to poszukaj na Reef hub.

Wyszukuj tematu w googl z dopiskiem nano-reef.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sam początek jeśli nie masz dużo wiedzy zacznij od miękasów gdyż bardziej one błędy wybaczają. Jak dla mnie to za mało skały w akwarium , temperaturę też daj do 25 stopni. A twoja prezentacja sorry ale jest marna nie ma nic napisane o oświetleniu wymiary akwarium itp itp.

http://nano-reef.pl/...-30l-solniczka/

Zamiast uczyć się na własnych błędach , warto spytać o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-23989-1413826432,67_thumb.jpgpost-23989-1413826446,3_thumb.jpg

Ok takie cos mi wylazlo,te pierwsze ze zdj wywalilem,ten slimak chyba tez do kosza?

Bordow20009 napisalem ze jest to zestaw od fluvala model m60. Calkowita pojemnosc zbiornika wraz z panelem filtrujacym to 91L wiec 9kg skaly to chyba w sam raz. Jest to zestaw kompletny czyli zbiornik ,szafka, belka led, odpieniacz pompa cyrkulacyjna ,grzalka itd wszystko jest w zestawie.post-23989-1413827250,57_thumb.jpg

Co do piasku,to nie jest on zywy gdyz w sklepie nie polecali zywego.Nie wiem jakos mnie przekonali i dali mi piasek na ktorym oni buduja zbiorniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu chcesz wywalić ślimaka do kosza ??? Ok co do akwarium to się zgodzę ale co do skały to już nie parę kg bym dodał jeszcze. Ja mam kostkę 30l i mam 4kg skały i coś mi się zdaje że będę musiał dodać z 2kg skały jak nie lepiej ;)

Szok poprostu szok sorry panowie i panie jestem rozczarowany autorem i to na maxa Żeby rozgwiazdę wyżucać do kosza to tragednia. Dla autora tematu proszę poczytaj sobie dział dla Nowicjuszy bo widzę że kolega bladego pojęcia nie ma o morskim nie długo autor teratu napisze coś mi urosło ale wywaliłem to do kosza bo nie było potrzebne a co się potem okarze że to koral będzie i zostanie wyżucony do kosza bez urazy no ale zamiast zapytać czy to i to wywalić to autor tematu od razu wywala bez zastanowienia się. Dla tego autora tematu zapraszam tutaj http://nano-reef.pl/...dla-nowicjuszy/

Edytowane przez Debora
Ortografia do poprawy. Polecam załączenie słownika Ort. w przeglądarce. (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślimak jeszcze jest w akwarium , co do rozgwiazdy to bałem sie ze to jakiś pasożyt a czytałem ze ze skaly wychodzą rożne niepożądane stworzenia. Z tad moja decyzja o wywaleniu, bale sie ze nie znajdę pózniej tego stwora i podjąłem pochopna decyzje . Ok przeczytam tego linka nie ma problemu. Tak masz racje z akwarystyka morska nie miałem do czynienia i jestem zielony choć w słodkowodnej prowadziłem zbiornik z sukcesem (Holender). Czyli co ślimaka nie wywalić ? Jest pożyteczny ?

Sorry Panowie może uraziłem co nie których swoją niekompetencja ale obiecuje poprawę.Rozgwiazde niestety wywaliłem rano przed praca spanikowałam a czasu rano mam bardzo mało (śpioch) ze mnie

W weekend kupie jeszcze pare kilo może faktycznie mało.

To nie jest tak ze nic w ząb nie czytałem co i jak, starałem sie przyjąć wiedzy ile jestem w stanie. To moje pierwsze akwarium morskie a w słodkowodnym przyniesione żyjątka wraz np z roślinami trzeba było wywalać . Proszę o zrozumienie , chciałem dobrze a wyszło jak zwykle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślimak jeszcze jest w akwarium , co do rozgwiazdy to bałem sie ze to jakiś pasożyt a czytałem ze ze skaly wychodzą rożne niepożądane stworzenia. Z tad moja decyzja o wywaleniu, bale sie ze nie znajdę pózniej tego stwora i podjąłem pochopna decyzje . Ok przeczytam tego linka nie ma problemu. Tak masz racje z akwarystyka morska nie miałem do czynienia i jestem zielony choć w słodkowodnej prowadziłem zbiornik z sukcesem (Holender). Czyli co ślimaka nie wywalić ? Jest pożyteczny ?

Sorry Panowie może uraziłem co nie których swoją niekompetencja ale obiecuje poprawę.Rozgwiazde niestety wywaliłem rano przed praca spanikowałam a czasu rano mam bardzo mało (śpioch) ze mnie

W weekend kupie jeszcze pare kilo może faktycznie mało.

To nie jest tak ze nic w ząb nie czytałem co i jak, starałem sie przyjąć wiedzy ile jestem w stanie. To moje pierwsze akwarium morskie a w słodkowodnym przyniesione żyjątka wraz np z roślinami trzeba było wywalać . Proszę o zrozumienie , chciałem dobrze a wyszło jak zwykle

Ślimaka nie wywalaj co do rozgwiazdy to mogłeś napisać w googlach albo popatrzeć sobie co i jak wygląda , kupowałeś skały i tam pewnie pisało że zawsze coś ze skały może wyjść to ja ciebie przepraszam gdyż za bardzo naskoczyłem na ciebie ale dużo osób mi też pisało czytaj i czytaj i czytaj dla tego też czytam i się nie raz pytam. Teraz u siebie mam okrzemki i też się zapytałem co i jak. Co do akwarium roślinnego to ja też miałem i to nie jedne ;) i nadal mam prowadzę je z sukcesem teraz będę też może kupował krewetki. A co do tego że to jest twoje pierwsze akwarium to się tym nie musisz martwić gdyż ja też mam założone pierwsze akwarium ze słoną wodą ;) ale o wiele mniejsze bo mam 30l. Co do tej skały jeśli tobie pasuje mieć 9kg skały tylko to tyle trzymaj nic na siłę tylko chodzi o to że jak zostawisz teraz te 9kg skały i po jakimś tam czasie dołożysz jeszcze np: 2kg to będziesz przechodził na nowo dojrzewanie solanki :(.

Życzę powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zywie urazy,ja akwarysta jestem z 5 lat .Mueszkam w uk i dopiero od tego czasu jak tu mieszkam zajmuje sie nia bardzo serio (bo mnie stac) jest jeszcze cos.Tu w uk nie stosuja zywego piachu lecz zwykly kwarcowy piach akwariowy taki tez mam i ja.Czytalem opinie sa podzielone jedni stanowczo odradzaja,drudzy mowia ze nie jest to zle ale sami by nie wsypali.Inni zas stosuja i akwaria miewaja sie dobrze tak jest tu w uk

Moze nie w calym uk nie powinienem tak pisac bynajmniej w moich rejonach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Wywaliłeś rozgwiazdę która widać na jednym z powyższych zdjęć? Jeśli tak to z tego co widać to jest to asterina, szybko sie mnożąca rozgwiazda która może podjadać korale.Jej "populacje" dobrze jest kontrolować.

Jeśli chodzi o ślimaka,to z tego zdjęcia chyba nie da sie go zidentyfikować.

Przemek

Edytowane przez temaso (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz, osobiscie nie widze ani problemu w "malej" ilosci skaly (jak dla mnie to wyglada dobrze), ani w wywaleniu asterinki (co tydzien wylatuje ich kilka z mojego zbiornika). Moze dlatego, usuniecie jednej dla mnie nie bylo "szokiem" ?

Zdazalo sie, ze i korale wedrowaly do kosza. Gdy kiedys mialem filtr z ksenia, to i pol wiadra co tydzien. :nuke:

Mysle, ze warto temperature utrzymywac stala, na "normalnym" poziomie, jesli akwarium ma dojrzec. Co do piachu; jedni zakladaja na suchym, inni na zywym (ja tez), takze trudno "nowicjuszowi" (witamy) ocenic, ktory jest odpowiedniejszy.

Moze dodalbym bakterie, choc jak jest zywa skala, to i piach sie ozywi.

No to niech Ci sie dobrze dojrzewa. :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu chcesz wywalić ślimaka do kosza ??? Ok co do akwarium to się zgodzę ale co do skały to już nie parę kg bym dodał jeszcze. Ja mam kostkę 30l i mam 4kg skały i coś mi się zdaje że będę musiał dodać z 2kg skały jak nie lepiej ;)

Szok poprostu szok sorry panowie i panie jestem rozczarowany autorem i to na maxa Żeby rozgwiazdę wyżucać do kosza to tragednia. Dla autora tematu proszę poczytaj sobie dział dla Nowicjuszy bo widzę że kolega bladego pojęcia nie ma o morskim nie długo autor teratu napisze coś mi urosło ale wywaliłem to do kosza bo nie było potrzebne a co się potem okarze że to koral będzie i zostanie wyżucony do kosza bez urazy no ale zamiast zapytać czy to i to wywalić to autor tematu od razu wywala bez zastanowienia się. Dla tego autora tematu zapraszam tutaj http://nano-reef.pl/...dla-nowicjuszy/

Kolego brdow2009 , zanim zlinczujesz kolegę to poczytaj uważnie wszystko z linku ,który mu podałeś .......

Te informacje przydadzą się właśnie tobie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziekuje za rady, czy ktos moze doradzic jak uciszyc odpieniacz? Strasznie buczy.Moze jakby go oblozyc wata w komorze w ktorej sie znajduje

post-23989-1413893385,4_thumb.jpgpost-23989-1413893400,47_thumb.jpgpost-23989-1413893447,47_thumb.jpg

Cos takiego jeszcze wylazlo mi,co z tym? I dzis nowa rozgwiazda spaceruje sobie po szybie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.