Skocz do zawartości
Androctonus

Przelicznik oświetlenia HQI, T5 czy LED

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak to jest z oświetleniem w morszczaku?

Oczywiście dobieramy pod obsadę + litraż.

Jeśli mam powiedzmy 200L + sumpa i chcę bawić się w LPSy to czy HQI 250W jest przesadą?

Po prostu jak wygląda przelicznik oświetlenia dla miękkich i LSPów pod względem litrażu?

Oczywiście mam na myśli HQI, T5 oraz LEDy.

Jeśli był podobny temat to przepraszam.

Pozdrawiam.

Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :]

Pytanie tylko kiedy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod Lps na 200 l idealnie sie u mnie sprawdzała lampa Pandora HYPERION S 2 razy 70W led plus 4 razy T5 39W . Korale sie pięknie pompowaly , efekt wizualny super .

tylko wydaje mi się że np.ledy nie masz na 100 % tylko skręcone a to już inny przelicznik

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku paliłem na 50% , po miesiącu odpaliłem program bali i wtedy zaczęła sie pompa .Znaczenie ma tez FAkt jakie planujesz ułożenie skaly i jakie Lps będziesz trzymał .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie sie zastanawilem jak policzyc moc swiecenia ledow moim akwa. W starszych poradnikach jest napisana ilosc w/l ale chyba ledy powinny byc inaczej...

by Lumia 925

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączam się do pytania, czy ilość W na litr przy oświetleniu LED jest inna niż przy HQI oraz T5 (0.7-1.5/l)?

Edytowane przez Huxyf (wyświetl historię edycji)

Hydor Slim-Skim 250.65, LED Cree 100W, Hagen Elite Crystal Flo 80 + Skimmer Hagen Fluval, Jebao WP 25, Vibration Pump JVP-101, Turbo 750 N, Eheim Jager 125W.

!!! Kupię miękasy oraz ukwiały w okazyjnej cenie !!!

| M.in.: Zoa, Sinularia (Zielona), Quadricolor, Rhodactis, Ricordea |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie ma alternatywy ile wat na litr bo to zależy co tam będziesz trzymał,tematów mnóstwo było

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Część. Ją też mam z tym problem akwa 250l(100x50x50) T5 by było 8x39w. Ale chciałbym zmieszac T5 z HQI bo nigdy nie miałem. HQI jako aktyniczne i dopełnić to dziennymi T5.

HQI 150W byłoby dobre ? Czy może musiałoby miec z 200W. Sam nie wiem. Kurze tak prxystanalem na tymn oswietleniu. A prawie wszystko już wiem jak zrobię i wiem że bedzie dobrze :p

"Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach

"Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie ma alternatywy ile wat na litr bo to zależy co tam będziesz trzymał,tematów mnóstwo było

Tak, rozumiem ale chodzi o to czy przelicznik jest mniej więcej taki sam (Miękasy 0.7W/L - SPSy 1.5W/L) czy np. LEDy mają mocniejsze światło i przez to wystarczy (Miękasy 0.4W/L - SPSy 0.8W/L) aby uzyskać identyczny efekt?

Hydor Slim-Skim 250.65, LED Cree 100W, Hagen Elite Crystal Flo 80 + Skimmer Hagen Fluval, Jebao WP 25, Vibration Pump JVP-101, Turbo 750 N, Eheim Jager 125W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dioda diodzie nie równa i u jednego będzie ok 0.8 w/l dla spsów a u drugiego nie

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dioda diodzie nie równa i u jednego będzie ok 0.8 w/l dla spsów a u drugiego nie

Zgadzam się z tobą, ale chodziło mi o to czy faktycznie przy LEDach jest inny przelicznik, a wartości które padałem były przykładowe i podane po to aby lepiej zobrazować sens mojego pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.