Skocz do zawartości
Walker

Favia - jak się jej pozbyć???

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś tak się stało że Favia oblała mi brzegi największej półki największego filara w zbiorniku.

Główną część oczywiście już dawno eksmitowałem bo była na sporym ale luźnym kawałku skały, natomiast mam duży problem z usunięciem tego co "zeszło na skałę". Trzykrotnie usuwałem mechanicznie to dziadostwo wydawać by się mogło że aż do samej skały, niestety trzykrotnie po ok miesiącu zaczyna polipować od nowa w miejscach gdzie rosła i parzyć korale zaszczepione w okolicy. Szlag już mnie z tym trafia.

Gdyby to był jakiś mniejszy kawałek skały nie było by problemu niestety jak pisałem jest to na największym poklejonym filarze i wyjęcie tego z akwarium wiąże się z olbrzymia rewolucją w zbiorku i połamaniem kilkunastu innych korali a tego bym chciał uniknąć.

Macie jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postaw tam jakąś hydnophorę na klika dni ona załatwi sprawę skutecznie

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wkleiłem właśnie hydnophorę i dwie acry

hydnophora poleciała jako pierwsza. Jedną acre udało się odratować powyżej poparzonej tkanki ;(

Na chwilę obecną jedynym koralem który "nie pęka" jest zielona montipora talerzowa która zaczyna robić nad nią taki daszek - ale to dla mnie takie "zamienił stryjek..." bo miejsca i tak w ten sposób nie odzyskam a zanim monti zarośnie całość minie pewnie z pól roku - oczywiście pod warunkiem ze w ogóle będzie rosła w tę stronę a nie zrobi zaraz jakiegoś zawijasa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie grzybki jak zachodzą na favię to favia znika

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin to może ukwiała posadź

W okolicy są 3 spore acry - nie mam odwagi na taki eksperyment ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klejem Miliput albo innym dwuskładnikowym go zalep. Z boku zostaw sobie lekką szparkę żeby po miesiącu podważyć śrubokrętem. Klej odpadnie a po koralu zostanie sam szkielet.

Edytowane przez Nikel (wyświetl historię edycji)

Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045.

c9007dcceed49c71m.jpg26a1ff863e576da5m.jpg6d058997d459df13m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz piasek w akwa i jest w takim miejscu ze go nie zdmuchnie to zasyp ja po prostu na kilka dni i tyle.

Kostka 280L(80x70x50), sump 96L(80x30x40),odpienicz CruX IS-200, HQI 150w- 2x24 t5- 2x10w ledy., RW-8, Tunze 6015; nano 1600; wp-10, obieg NJ3000

80ec2bbfd3a2f619b7033a4043a0198bu388a360.png

asd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo w kawałek czarnej folii strech zawiń odetniesz od światła i jedzenia i musi paść i chyba to lepsze niż urządzać sobie wojnę chemiczną w akwa.

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.