Skocz do zawartości
adamswiatek

Ponad 500 litrów nowej przygody

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie Adam, w naszym hobby pośpiech jest niewskazany (chyba, że akwa przecieka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie , nie przecieka :D, i oby nigdy to nie nastapiło, więc stawiam na cierpliwości :p

Nano Reef Boyu Zumbo 58Ltr - wystartował 20.01.2011 , sprzedane 15.09.2012

Zbiornik 275 Litr + sump 112 Litr - wystartował 10.09.2012 , sprzedane 22.09.2013

Ale jest już nowe akwarium 522 Litr + sump 166 Litr - wystartował 04.12.2014 (restart Kwiecień 2017)

Akwarium 145x60x60cm, 30kg.Dry Real Reef Rock,20kg.LS, odpieniacz BK 200 Double Cone, Lampa PS Althea 8x54wat T5, reaktor wapnia Dastaco, dozownik i dolewka PS Kore 5th

6122ebd46497c2d2cfa46a0b2ced1875u600a543.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie przepraszam Adam, że namawiam do złego...

najlepiej nie słuchaj nikogo...

Mnie już szlaq trafia, jak rozmawiasz ze starymi wyjadaczami poza forum i dowiadujesz się zupełnie czegoś innego niż wszyscy piszą na forum.

Wszyscy sa qrfff najmądrzejsi... Nie lej tego, nie lej tamtego...

LEJ i SYP TYLKO AQUAFOREST

a potem weź żyletkę i drap ten glon po soli...

Nie będę wymieniał z nicków, kto co leje i sypie - bo nie chcę podważać ich autorytetów...

Ale zaczyna mnie ta morska akwarystyka doprowadzać do szewskiej pasji...

Robicie z nas początkujących akwarystów - zwykłych idiotów.

Tyle miałem - tyle napisalem...

Przepraszam Adam, że w Twoim poście...

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Darku, coś Cię ugryzło tylko dlatego, że polecamy nie kombinować jak jest dobrze?

Tych co kombinują jest masa- z miernymi wynikami w akwariach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic mnie nie ugryzło, absolutnie... tylko nie każdy ma pół pokoju buteleczek...

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko Darku. Rozumiem twoją flustrację. Ja też jestem początkującym i też czasami mam burzę mózgów. Ale trzeba na spokojnie przyjmować wszystko. Ja grzecznie przyjmuje porady i sugestie wszystkich, ale tylko kilku biorę sobie na prawdę do serca. W innym przypadku zwariował bym a moje akwarium miało by restart co miesiąc.

Spokojnie Darku, my też kiedyś będziemy doświadczonymi :D

Edytowane przez adamswiatek (wyświetl historię edycji)

Zbiornik 275 Litr + sump 112 Litr - wystartował 10.09.2012 , sprzedane 22.09.2013

Ale jest już nowe akwarium 522 Litr + sump 166 Litr - wystartował 04.12.2014 (restart Kwiecień 2017)

Akwarium 145x60x60cm, 30kg.Dry Real Reef Rock,20kg.LS, odpieniacz BK 200 Double Cone, Lampa PS Althea 8x54wat T5, reaktor wapnia Dastaco, dozownik i dolewka PS Kore 5th

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Może i coś w tym jest , bo może nie pamiętam dokładnie kiedy to się zaczęło, ale podejrzewam że właśnie od momentu kiedy do akwarium trafiły większe kolonie SPS i zacząłem dozować ballinga AF. Tylko bardzo dziwne, bo leję czyste roztwory Ca i Kh bez dodatków mikroelementó? :blushing: .

A jak @Moljzesz z tym walczysz? Czy udaje ci się to opanować?"

Mam tylko jeden pomysł wypier.. na hasiok tego ballinga z af, mikro też nie dolewałem żadnego.

Dałem 130zł i co teraz, nie wiem może zmniejszyć dawkę soli bez NaCl?

Na pewno to brązowe jest po tym, bo zaraz na drugi dzień od podawania ballinga AF się to pojawiło i to samo miałem kiedyś po soli AF walczyłem z tym rok czasu, zmieniłem sól jak ręką odjął, znikło, nie wiem co mnie pokusiło, żeby znowu ten badziew kupić, dopiero co kupiłem klej a AF i nic nim nie przykleiłem choć sprzedawca zarzekał się, że jest super..ach szkoda nerwów

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek a czy te tak znienawidzone buteleczki nie daja wyniku? może trzeba się przejechać do Debory i zobaczyć wyniki.

Ja wole kz i tez nie wszyscy to polecają

Adam znajdz sobie jakiś wzór i po prostu go u siebie zastosuj ale pamiętaj z pod stawa to spokój

Edytowane przez Robert K (wyświetl historię edycji)

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Może i coś w tym jest , bo może nie pamiętam dokładnie kiedy to się zaczęło, ale podejrzewam że właśnie od momentu kiedy do akwarium trafiły większe kolonie SPS i zacząłem dozować ballinga AF. Tylko bardzo dziwne, bo leję czyste roztwory Ca i Kh bez dodatków mikroelementó? :blushing: .

A jak @Moljzesz z tym walczysz? Czy udaje ci się to opanować?"

Mam tylko jeden pomysł wypier.. na hasiok tego ballinga z af, mikro też nie dolewałem żadnego.

Dałem 130zł i co teraz, nie wiem może zmniejszyć dawkę soli bez NaCl?

Na pewno to brązowe jest po tym, bo zaraz na drugi dzień od podawania ballinga AF się to pojawiło i to samo miałem kiedyś po soli AF walczyłem z tym rok czasu, zmieniłem sól jak ręką odjął, znikło, nie wiem co mnie pokusiło, żeby znowu ten badziew kupić, dopiero co kupiłem klej a AF i nic nim nie przykleiłem choć sprzedawca zarzekał się, że jest super..ach szkoda nerwów

@Moljzesz możesz pokazać to piękne akwarium na tych super solach nie AF, a ja pokażę swoje na naszym balingu AF i soli . Jest takie przysłowie o baletnicy .... Dlatego polecam trochę poczytać na temat prowadzenia akwarium ,sposobu suplementacji itd .

@MojeSumienie podaj mi proszę choć jeden konkretny powód ,aby Adam miał dodawać KNO3 do wody .

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek a czy te tak znienawidzone buteleczki nie daja wyniku? może trzeba się przejechać do Debory i zobaczyć wyniki.

Ja wole kz i tez nie wszyscy to polecają

czy ja gdzieś napisałem, że znienawidzone? Nie...

też używam 3...

A napisałem tak, bo obojętnie co ktoś napisze, a nie jest to polecenie znanej firmy to wszystko jest BE

ot co...

@Damian, a możesz napisać choć jeden powód dla którego nie może tego dozować? I co złego ta jedna czerwona miarka od testu dodana do 50l dolewki może złego uczynić?

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MojeSumienie nikt nie pisał o laniu tego czy tamtego AF nie wiem czym jest spowodowany kolejny atak agresji na naszą firmę? Zwróć uwagę, że to tylko Ty napisałeś o laniu AQUAFORESTA. Rozumiem, że nie podoba Ci się polska firma która coś produkuje jednak takimi niepotrzebnymi atakami nie zmienisz tego, bo będziemy to dalej robić i jeszcze bardziej będziemy zmotywowani w działaniu.

Co do KNO3 to Ty poleciłeś dodawanie tego koledze ,więc to raczej Ty powinieneś to wytłumaczyć bo rada na czuja, to trochę jest słaba. Skoro nie potrafisz właściwie doradzić to lepiej nie doradzać wcale .

Ja nie polecam dodawania KNO3 bo wiem ,że nie ma takiej potrzeby ,a wiem to ze swojego doświadczenia. Uprzedzając kolejne Twoje pytanie ,tak prowadzę akwarium i to nie jedno .

Edytowane przez Damian07 (wyświetl historię edycji)

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podałem temat Testera w który wszystko jest dokładnie opisane. Więc co mam tłumaczyć?

Moja jak to nazwałeś agresja nie jest skierowana w Was czy Waszą polską firmę. Dla mnie może być ona nawet z kapitałem indyjskim. Poza tym w ogóle nie jestem nawet tym poruszony. Jedynie co widzę - to Ty atakujesz kogoś, komu nie pasują Wasze produkty - za każdym razem złośliwie każecie pokazać akwarium komuś, kto narzeka na Waszego ballinga czy komponenty czy sól - zasłaniając się tym, że można o tym poczytać?

Więc pytam się gdzie?

Tu na forum? Gdzie?

Ja też kupiłem ballinga z AF po którym nie umiałem doskrobać się szyb.

Kupiłem komponenty - po których nie umiałem doskrobać się szyb.

Krople leję 1 na 700l bo jak naleję 2 to mam wysyp glonów...

też używałem soli, po której nie wiedziałem co mam robić, bo szyby miałem brązowe...

dlaczego nigdzie nie jest napisane na opakowaniach, że ilości te mają zastosowanie tylko w przypadku PEŁNEJ suplementacji AF.

Dlaczego skoro zależy Wam na promowaniu marki/firmy - nie edukujecie sklepów jak mają postępować z nowymi użytkownikami Waszych produktów.

A sklep jak może sprzedać - to sprzedaje... A kupiec leci do domu i leje wg przepisu...

i co? i po 2 dniach nic nie widzi co w akwarium...

ja też chętnie zapytam... co mam zrobić z tymi 4 pojemnikami 5l z napisem AF?

Kupiłem, otworzyłem i co?

Zapytasz pewnie jakie mam parametry... już piszę...

NO3 - niewykrywalne (mimo, że dozuję KNO3) (salifert)

PO4 - 0,00 - 0,01 (mała hanka)

Mg - 1320

Ca - 440

Kh - 7,5

pH - 8

Nie mam żadnych pellet, siporaxu...

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czytałem jeszcze całej dyskusji ale gdzie bym nie czytał, czy tutaj czy ma innych forach czy na reefhub to zawsze pada jedno ale: zwykle trzeba stosować komponenty jednej marki przy obranej metodzie. Nie znalazłem jeszcze takiego rozwiązania i zalecenia producenta, ze nasz produkt zadziała najlepiej z KZ, RS przy soli BT. Każdy wypracowuje własna metodę dla własnych produktów, wiec trudno winić Ich za prace nad ulepszeniem produktu. Jeśli decydujemy sie złożyć mercedesa z części Porsche, AMG, BMW i na końcu mówimy ze nasz Aston nie jeździ to możemy to tylko zgłosić do serwisu KIA. Do tej pory ufałem, ze kupie to i tamto i bedzie super. d*pa, takie coś to ciągły eksperyment na własne ryzyko i strata kasy w dłuższej perspektywie. Powiedziałem dosyć i wybrałem jedna metodę na jednym producencie, teraz mogę powiedzieć ze to działa, a czas marnuje na wymyślanie usprawnień a nie walkę z plagami czy parametrami.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi przykro że Cię to spotkało , jednak nasze 5l kanisterki są trzy nie cztery tak dla ścisłości . To kolejny raz jest Twój atak, nic merytorycznego . Szyby Ci glonem zarastają, no cóż skoro lejesz NO3 do wody . Glon tego potrzebuje nie mikroelementów . Kolejna sprawa to taka, że my tego sprzedajemy kilka palet miesięcznie ,a akurat dwom osobom to nie działa ,nie uważasz że jest to wciąż słabe ? Nie odpowiadają Ci nasze produkty to ok ,ale nie atakuj każdego kto je stosuje . Nie jest to złośliwość ,że każemy pokazywać baniaki jednak zazwyczaj wiemy jak one wyglądają ,wyglądały przed i po. Skoro Tobie nie wyszło to nie znaczy ,że nie wychodzi wszystkim. Zanim powstała nasza firma były takie same problemy te same kłopoty ,te same glony nawet cyjano i dino też było wcześniej ,więc ciągłe zwalanie swojej nieudolności na jakieś produkty jest żenujące. Jest setki zbiorników na naszej soli balingu itd które są rozsiane po całej Europie , nie maja żadnych problemów glonów i cudów które tu wypisujesz dlatego będę za każdym razem stawał w obronie swoich produktów bo ja potrafię udowodnić ,że działają i to bardzo dobrze . Jeszcze niedawno zarzucano nam ,że zamiast adsorbera fosforanów mamy barwnik do betonu ,że sól mieszamy w betoniarce ,że pakujemy chińskie produkty itd nic z tego nie jest prawdą . Jednak wciąż znajdzie się kilku którym nie wyszło i szkalują ile się da . Powiedz to tym którzy maja ładne działające zbiorniki na naszych produktach ,Inmarowi ,Deborze , egonowi i wielu innym że mają glon od ballinga ,soli itd . Zapraszam do nas pokaż mi te glony ,brązowe szyby i wszystkie te plagi o których piszesz .

Edytowane przez Damian07 (wyświetl historię edycji)

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chcę już zanieczyszczać wątku.

Damian... albo inaczej... Panie Damianie... o jakim szkalowaniu rozmawiamy?

Czy to, że ktoś napisał, że jemu te produkty nie służą - to jest szkalowanie? Jeśli tak to gratuluję podejścia.

Po rozmowie z Egonem miesiąc temu - stosuję jak napisałem wyżej kilka Waszych produktów.

Debora niestety nie jest dla mnie autorytetem... mimo tego, że kupiłem od niej kilka korali i widziałem jej akwarium.

Komponenty (owszem są 3 nie 4 - moja zwykła literówka) kompletnie mi nie podeszły więc o tym napisałem... było to 2 miesiące temu.

Wtedy jeszcze nie dozowałem KNO3 - wtedy zacząłem właśnie dozować Waszego ballinga...

Zresztą... więcej nic nie piszę - nie będę się kopał z koniem....

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim baniaku wciaz dino szaleje, co 2 dni zaklada wyprana skarpete wzruszam cienka warstewke zwiru i omiatam skaly z tego osadu. skarpeta zapycha sie tym 'blotem'. zaczelo sie to po zmianie Led na Hqi. po zamianie hqi na T5 niewiele sie zmienilo. Bailinga uzywam ze spozywczej sody oczyszczonej i chlorek wapnia bezwodny ze sklepu chemicznego.. wiec z Bailingiem AF tego łączyc nie warto. mysle jednak ze problemem jest niedojrzałość baniaka tak mojego jak i Adama . szybko wprowadzone korale i mocne swiecenie dla nich to przyczyna. normalnie z akroporami sie czeka do pojawienia glonow wapiennych.

v.1

http://nano-reef.pl/...-salonowa-rafa/

v.2 start 31.08.2013:

http://nano-reef.pl/...ps-500l-oceanu/

v3 Start 17.02.2014 na Zeovit, do likwidacji, życie zostanie przeniesione do nowego szkła w wersji 4.

http://nano-reef.pl/...-z-zeovit-500l/

v. 4 wystartowane 12.12.2014 130x80 i 50 cm wysokosci zasolone AF Reef Salt, bakterie probiotyczne i azotowego cyklu na start, do tego CaralA, CoralE, Pozywka bakterii probiotycznych.

http://nano-reef.pl/...ra-na-powaznie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i chyba tak to na razie mogę sobie tłumaczyć. Akwarium może być jeszcze w fazie dojrzewania i dlatego ten brąz.

Na razie nic nie zmieniam w filtracji i suplementacji. Daje mu czas na stabilizację. Mam nadzieję że kiedyś dojdzie do tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Moljzesz możesz pokazać to piękne akwarium na tych super solach nie AF, a ja pokażę swoje na naszym balingu AF i soli . Jest takie przysłowie o baletnicy .... Dlatego polecam trochę poczytać na temat prowadzenia akwarium ,sposobu suplementacji itd .

@MojeSumienie podaj mi proszę choć jeden konkretny powód ,aby Adam miał dodawać KNO3 do wody .

Było już nie źle ale po ballingu AF znowu gloniska :/

Możesz sobie pokazywać wy sprzedawcy nawet goły tyłek pokażecie bele by sprzedać ;)

Nie czytałem jeszcze całej dyskusji ale gdzie bym nie czytał, czy tutaj czy ma innych forach czy na reefhub to zawsze pada jedno ale: zwykle trzeba stosować komponenty jednej marki przy obranej metodzie. Nie znalazłem jeszcze takiego rozwiązania i zalecenia producenta, ze nasz produkt zadziała najlepiej z KZ, RS przy soli BT. Każdy wypracowuje własna metodę dla własnych produktów, wiec trudno winić Ich za prace nad ulepszeniem produktu. Jeśli decydujemy sie złożyć mercedesa z części Porsche, AMG, BMW i na końcu mówimy ze nasz Aston nie jeździ to możemy to tylko zgłosić do serwisu KIA. Do tej pory ufałem, ze kupie to i tamto i bedzie super. d*pa, takie coś to ciągły eksperyment na własne ryzyko i strata kasy w dłuższej perspektywie. Powiedziałem dosyć i wybrałem jedna metodę na jednym producencie, teraz mogę powiedzieć ze to działa, a czas marnuje na wymyślanie usprawnień a nie walkę z plagami czy parametrami.

Ta kupiłem klej z AF i nie pasuje do skały z erybki fakt skałę też muszę kupić w AF, dzięki otworzyłeś mi oczy

Ech masakra nie będę się kłucił bo nie będę wątku koledze zaśmiecał widocznie zbieg okoliczności, że ten sam brązowy nalot po AF to na pewno jest przypadek, pewnie też nie ma skały z AF ;)

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moljzesz- pisałem o komponentach, nie wyolbrzymiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam już wszystkiego z AF łącznie z Component 1,2,3 , kleję klejem , stosuję sól probiotyczną , używam ProBioS , BioS,CoralE , CoralB , CoralA ,

coralV , CoralFood , itd . i mam problem taki że wsztsyko rośnie , wybarwia sie , parametry igła , żadnych plag , wahań i skutków ubocznych po przejściu na AF . Jak Wy to ludzie robicie że macie inaczej ? , może czas sie zastanowić i przemyslec swoje poczynania i nauczyć sie wyciągać wnioski w tego co sie robi i czyta na forum a czas spędzony na pisanie głupot poswięcić zbiornikowi . Są zasady które niektórzy próbuja na siłę ominąć , polecam poczytać wątek DLA POCZATKUJACYCH .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem że jestem początkujący, dlatego przyjmuję to wszystko z pokorą i cierpliwością. A to co się dzieje w akwarium na razie wiąże z tym, że jest ono młode i może jeszcze dojrzewać i jestem póki co daleki od oskarżeń kogokolwiek o to co zachodzi w moim zbiorniku. Najważniejsze że korale żyją i są w miarę zdrowe. Reszta w akwarium to kosmetyka, bo jak na razie paramety są dobre, lub za dobre.

Edytowane przez adamswiatek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobre wnioski Adam. System który nie ma jeszcze pół roku a i dłużej, rządzi się często swoimi, czasem niewytlumaczalnymi prawami. W tym czasie nie ma sensu kopać się z naturą, dbać jedynie o odpowiednią jakość wody. Kosmetyka i jak najmniej zmian.

wysłałem z tapatalk

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam już wszystkiego z AF łącznie z Component 1,2,3 , kleję klejem , stosuję sól probiotyczną , używam ProBioS , BioS,CoralE , CoralB , CoralA ,

coralV , CoralFood , itd . i mam problem taki że wsztsyko rośnie , wybarwia sie , parametry igła , żadnych plag , wahań i skutków ubocznych po przejściu na AF . Jak Wy to ludzie robicie że macie inaczej ? , może czas sie zastanowić i przemyslec swoje poczynania i nauczyć sie wyciągać wnioski w tego co sie robi i czyta na forum a czas spędzony na pisanie głupot poswięcić zbiornikowi . Są zasady które niektórzy próbuja na siłę ominąć , polecam poczytać wątek DLA POCZATKUJACYCH .

Też mam parametry igła, korale rosną, tylko wywaliło mi glony po Af i dlaczego mam to przemilczeć?

Nie piszę głupot tylko fakty.

A na takich zachwalaczy produktów to słyszałem pewne określenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego nie będę sie z Tobą przekomarzał dlaczego Ci wyskoczył glon , skoro twierdzisz ze po AF to znaczy ze nie rozumiesz zasad prowadzenia zbiornika morskiego . Jeżdzę duzo po Polsce i widziałem setki zbiorników , w wielu był mega wielki glon , każdy zbiornik na innych produktach . Usiąc sobie spokojnie i zastanów sie nad tym co piszesz bo nerwy tu nic nie pomogą , gdy poczytasz trochę to zapewne dowiesz sie ze glon ma tez pewne potrzeby i musi mieć odpowiednie warunki . Nie chodzi o reklamę produktów , jest wiele zbiorników na AF i problemów nie ma , zapraszam Cię do mnie do Mielca jest tu 4 zbiorniki prowadzone na AF . Każdy z nas daje sobie ze zbiornikiem radę i nie mamy żadnych problemów . Zamiast wydać na korale czy suple kasę zainwestuj w doświadczenie jakie mogą dać Ci osoby na żywo , podjedz zobacz , porozmawiaj . Siedzenie w domu i plekanie postów prowadzi właśnie do braku zrozumienia . Wiec ja Cię zapraszam , przełamiemy mity którymi sie kierujesz i przestaniesz błądzić w ciemnościach bo chyba nie w tym sens .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.