bleq Zgłoś Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Witam Pytanko kieruje do kolegów ktorzy doświadczyli stosowanie/brak stosowania oświetlenia nocnego. Czy ma ono kożystny wplyw na akwa czy moze jednak meczy ryby W pierwszym baniaku probowalem na chwilke zastosowac najslabszą bialą diodę led na zasilaczu Jednak byla ona tak slabiutka ze dawala ledwie delikatną przyjemną poświatę bardzo przypominającą barwę księżyca . W drugim totalnie z niego zrezygnowlalem ale blazny spaly w ogromnym ukwiale ktory wogole sie nie kyrczyl na noc. Teraz w maxspecie ustawilem sobie od samego poczatku domyslny cykl z oswietleniem nocnym Owszem jest to jedna niebieska dioda odpalona na 1% mocy ale jednak emituje ona sporo swiatla , dość nienaturalnego :/ mocno niebieskiego Przynajmniej tak mi sie wydaje Blazny widać ze spią ale ciekawi mnie czy je jendak to nienaturalne siwatlo nie męczy ???? Zasanawiam sie czy bardzij nie bylyby wypoczęte przy totalnym zaciemnieniu bądz dolozeniu na noc takiej samej najmniejszej diody bialej jak w pierwszym baniaku. Nic im nie grozi bo chlorodiele nigre okazalych rozmiarow wyeksmitowalem do sumpa , mitrax jest za maly zeby je zaatakowac, krewetek narazie nie mam . (Pisze tym gdyz przy zaciemnieniu mogą gdzies w letargu wplynąc blisko skalkiczy cos …) Warto wspomniec ze przy tym nocnym oswetleniu miekkasy mam napompowane cala dobe Lpsy rowniez ladnie polipowaly w nocy . Pozdrawiam Edytowane 13 Listopada 2014 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_Artur_ Zgłoś Napisano 13 Listopada 2014 Oświetlenie nocne przede wszystkim pomaga zorientować się rybie w "terenie". Ryba mniej się stresuje co za tym idzie zmniejsza się prawdopodobieństwo tego, że wyskoczy z akwarium. Cytuj Pozdrawiam, Artur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Listopada 2014 przydatne wtedy kiedy w pokoju jest calkowita ciemnosc. Jak masz za oknem ulice to masz dość swiatła w nocy, aby nie doświetlac akwarium. Ważne jest też aby tego światła nie było za dużo. Ryby musza iść "spać". Moje juz ponad rok nie ma nocnego i jest git W naturze takim oswietleniem nocnym jest Ksiezyc. Wiele zwierzat morskich reguluje swoje zegary biologiczne wlasnie wedlug faz Ksiezyca Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 13 Listopada 2014 Taka malutka dioda moze byc skierowana gdzies na piach w rogu akwarium, niekoniecznie w oczy blaznow... Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 13 Listopada 2014 Za jasne swiatlo moze rowniez niekorzystnie wplywac na sps.ja juz jakas delikatna poswiate otrzymuje z samych wyswietlaczy od PS mimo to oswietlenie nocne jest Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Jak nie miałem oświetlenia nocnego to wyskoczyły mi z akwarium 2 błazny i garbik. Odkąd jest nocne to żadna ryba nie wyskoczyła. Ale ja mam delikatną poświatę niebieską ale u mnie korale są pozamykane na noc. Jak u ciebie się pompują w nocy to chyba za mocne to światło masz ustawione. Edytowane 13 Listopada 2014 przez Mario94 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meteormode Zgłoś Napisano 13 Listopada 2014 Myślę, że oświetlenie nocne w aqua ma raczej pozytywny wpływ, bywa, że w pokoju jest zapalane światło po zgaszeniu światła zbiornika i wypada, że życie reaguje mniej stresująco ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 13 Listopada 2014 Mam niebieskie diody - przygaszone do 1% troczę mocniej na środku słabiej na bokach - akwarium 2 m długości. Nic piękniejszego w pokoju nie widziałem. Skały , fosforyzujące miękasy , biegające krewetki, ślimaki na szybach .... No i kąt w pokoju nei jest ciemy, lampki przy filamch są pogaszone - tak jest pięknie . Same plusy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robas78 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 U mnie bez nocnego 2 babki wyskoczyły mimo korony,na szczęście drugą na czas uratowałem.Jak założyłem nocne to od tej pory spokój. Cytuj 180x65x55 przestalo istniec 28-03-2015 PIKORAFKA 200x85x75 zaczyna zycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamo79 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 Przy Maxspect to oświetlenie jest za mocne. Moja Caulastraea i ukwiał się nie zamykały do końca na noc...więc wyłączam W nocy zupełna ciemność i żadna ryba mi jeszcze nie wyskoczyła ale mam koronę częściowo zakrytą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach