Skocz do zawartości
bleq

Oświetlenie Nocne - wplyw na życie ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanko kieruje do kolegów ktorzy doświadczyli stosowanie/brak stosowania oświetlenia nocnego.

Czy ma ono kożystny wplyw na akwa czy moze jednak meczy ryby

W pierwszym baniaku probowalem na chwilke zastosowac najslabszą bialą diodę led na zasilaczu

Jednak byla ona tak slabiutka ze dawala ledwie delikatną przyjemną poświatę bardzo przypominającą barwę księżyca .

W drugim totalnie z niego zrezygnowlalem ale blazny spaly w ogromnym ukwiale ktory wogole sie nie kyrczyl na noc.

Teraz w maxspecie ustawilem sobie od samego poczatku domyslny cykl z oswietleniem nocnym

Owszem jest to jedna niebieska dioda odpalona na 1% mocy ale jednak emituje ona sporo swiatla , dość nienaturalnego :/ mocno niebieskiego

Przynajmniej tak mi sie wydaje

Blazny widać ze spią ale ciekawi mnie czy je jendak to nienaturalne siwatlo nie męczy ????

Zasanawiam sie czy bardzij nie bylyby wypoczęte przy totalnym zaciemnieniu bądz dolozeniu na noc takiej samej najmniejszej diody bialej jak w pierwszym baniaku.

Nic im nie grozi bo chlorodiele nigre okazalych rozmiarow wyeksmitowalem do sumpa , mitrax jest za maly zeby je zaatakowac, krewetek narazie nie mam . (Pisze tym gdyz przy zaciemnieniu mogą gdzies w letargu wplynąc blisko skalkiczy cos …)

Warto wspomniec ze przy tym nocnym oswetleniu miekkasy mam napompowane cala dobe

Lpsy rowniez ladnie polipowaly w nocy .

Pozdrawiam

Edytowane przez bleq (wyświetl historię edycji)

Jaminik 200 GT:)

240l w obiegu , dluugie na 1,7m.

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! :)

Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek.

w planie male DSB i refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie nocne przede wszystkim pomaga zorientować się rybie w "terenie". Ryba mniej się stresuje co za tym idzie zmniejsza się prawdopodobieństwo tego, że wyskoczy z akwarium.

Pozdrawiam,

Artur :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przydatne wtedy kiedy w pokoju jest calkowita ciemnosc. Jak masz za oknem ulice to masz dość swiatła w nocy, aby nie doświetlac akwarium. Ważne jest też aby tego światła nie było za dużo. Ryby musza iść "spać". Moje juz ponad rok nie ma nocnego i jest git :)

W naturze takim oswietleniem nocnym jest Ksiezyc. Wiele zwierzat morskich reguluje swoje zegary biologiczne wlasnie wedlug faz Ksiezyca

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka malutka dioda moze byc skierowana gdzies na piach w rogu akwarium, niekoniecznie w oczy blaznow...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za jasne swiatlo moze rowniez niekorzystnie wplywac na sps.ja juz jakas delikatna poswiate otrzymuje z samych wyswietlaczy od PS :) mimo to oswietlenie nocne jest

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie miałem oświetlenia nocnego to wyskoczyły mi z akwarium 2 błazny i garbik. Odkąd jest nocne to żadna ryba nie wyskoczyła. Ale ja mam delikatną poświatę niebieską ale u mnie korale są pozamykane na noc. Jak u ciebie się pompują w nocy to chyba za mocne to światło masz ustawione.

Edytowane przez Mario94 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że oświetlenie nocne w aqua ma raczej pozytywny wpływ, bywa, że w pokoju jest zapalane światło po zgaszeniu światła zbiornika i wypada, że życie reaguje mniej stresująco ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam niebieskie diody - przygaszone do 1% troczę mocniej na środku słabiej na bokach - akwarium 2 m długości. Nic piękniejszego w pokoju nie widziałem. Skały , fosforyzujące miękasy , biegające krewetki, ślimaki na szybach .... No i kąt w pokoju nei jest ciemy, lampki przy filamch są pogaszone - tak jest pięknie . Same plusy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bez nocnego 2 babki wyskoczyły mimo korony,na szczęście drugą na czas uratowałem.Jak założyłem nocne to od tej pory spokój.

180x65x55 przestalo istniec 28-03-2015

PIKORAFKA 200x85x75 zaczyna zycie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy Maxspect to oświetlenie jest za mocne.

Moja Caulastraea i ukwiał się nie zamykały do końca na noc...więc wyłączam

W nocy zupełna ciemność i żadna ryba mi jeszcze nie wyskoczyła ale mam koronę częściowo zakrytą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.