mars79 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 Witam mam pytanko a mianowicie ostatnio zauważyłem ze spada mi temperatura do 24.4 a rano miałem 23.5, i tu moje pytanie , czy można tak zostawić czy dźwignąć do 25 st poprzez włożenie grzałki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 To Ty nie masz grzałki? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) ...................Tak, grzałka służy właśnie do tego ,aby utrzymać właściwą temperaturę Edytowane 1 Grudnia 2014 przez jarek35 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 24 tez wystarczy, ale grzalke powinienes miec,bo moze kiedys ktos zostawi w zimie na noc otwarte okno itp... Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cherry_ukasz Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 Ja mam grzałkę a mimo to skoki temperatury wynoszą 1-1,2 stopnia. Czy to bardzo przeszkadza zwierzakom? Cytuj www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne Parametry mojej solniczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 nie mam grzałki ponieważ w lato przy największych upałach miałem max 28st a tak utrzymywała się temperatura na 25st i dlatego się dziwie ze w pokoju mam ciepło a woda mi spada o 1 st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 Lukasz, te malutkie skoki temperatury nie maja znaczenia. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 Lukasz, te malutkie skoki temperatury nie maja znaczenia. Staszek jesteś pewien że pozostają bez znaczenia? Czy każda akropora zniesie takie skoki? Expertem w akroporach nie jestem, sam mam takie skoki i większość korali ma się dobrze, no ale są niektóre akropory... Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 u siebie w baniaku mam lps i sps , iż tego co piszecie to najlepiej włożyć grzałkę , dziś będzie ustawie na 25 st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 Grzesiu, Lukasz pisze o "skokach" o 1,2 °C. Na rafie sa wieksze. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 ale z tego co widzę to twarde się trzymają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 Grzesiu, Lukasz pisze o "skokach" o 1,2 °C. Na rafie sa wieksze. Dobowe skoki są większe ? Roczna amplituda ok zgoda ale myślałem że dobowe wahania są mniejsze .. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 to jest moja druga zima bez grzałki temp min 22.5 st. i nic nie grymasi Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 Dzienne wahania temperatury wody na rafie sięgają , w zależności od pływów i pory dnia nawet kilku stopni. Kiedy jest odpływ wieczorny, nagrzana na płyciznach woda cofa się przez czoło rafy. Z kolei przypływ wieczorny powoduje, ze na korale napływa chłodniejsza woda z otwartego morza, często z głębszych rejonów. Do tego dochodzą fale oraz prądy morskie. Każdy, kto chociaż snurkował na rafie zapewne poczuł nie raz różnice w temperaturze otaczających go mas wody. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 właśnie sprawdziłem temperaturę wody i wyszło 24,5 st (sprawdzane elektronicznie ) , rano jak wstanę ,sprawdzę i przekonam się czy mam włożyć grzałkę czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deletor Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 Mars jaki jest problem włożyć grzałke z temostatem? Ustawiasz 25C zima spada to dogrzewa latem masz ciepło to nie grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2014 witam no to jest tak wieczorem sprawdziłem wodę i było 24.5 st, dziś rano sprawdziłem i było 24,5 st to znaczy ze temperatura się utrzymała , a co do grzałki? wiem ze mógłbym włożyć grzałkę i byłby spokój ale po co , jeśli woda utrzymuje się na 24,5 to jest ok , odkręciłem grzejnik i sprawa się wyjaśniła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2014 Albo termometr sie zawiesil i tez spokoj. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2014 może tak być że termometr się zawiesił , dlatego sprawdzam też elektronicznie , i na razie jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimi Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2014 Najlepiej dwa wiatraki w pokrywie termoregulator z sondą i grzałką w sumpie.Mam tak ustawioną temperaturę 25.5 stopnia C.Czy jest lato czy zima trzyma mi temperaturę cały czas stałą 25,5 C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 Deletor ma racje..Kurna co za problem wlozyc grzalke ktora ci sie wlaczy jak za zimna a jak za cieplo bedzie spać spokojnie,wolisz ryzyko ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach