jarlor Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Witam, mam taką małą 50l nano. Są tam i pojedyncze miękkie, LPS (mają się dobrze) i maleńkie SPS (tylko mnie nie zakrzyczcie ). Świeci nad tym AQUAEL DUO, 2 lampy, łącznie 44W. Zastanawiam się nad światłem (widzę, że te SPS-y je lubią). I tak: 1. Czy może dołożyć drugą AQUAEL DUO, będzie 66W 2.Czy myśleć nad belką np. 2x39W, ale to by było 78W i czy to nie będzie za dużo do tej mojej pięćdziesiątki (no i belka to dość spory wydatek) Nie wiem co zrobię. Na początek bardzo proszę o jakieś rady w tym temacie. Potem przyjdzie czas na zastanowienie. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 39W do 50 litrów? Jakie ma wymiary ten zbiornik? Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erda Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 to masz akwarium długie na 90 cm i 50 litrów ? Cytuj 299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Pewnie chodziło mu o 24w i 2x 24w biała + niebieska chyba by najlepiej tu wypadło,co wy na to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarlor Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Skąd tyle krzyku. Może wystarczą te moje 44w. Jeżeli tak to wystarczy napisać "nie trzeba dokładać", wystarczy to co masz. I już. Nikt nie jest omnibusem. Każdy się o coś pyta, potem wie na przyszłość. Nie wiem jaką długość mają świetlówki T5, bo ich nie mam, stąd może moje dziwne pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Na 50l jest okey. Najczęściej w t5 to koło 1w/1l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarlor Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Wielkie dzięki. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Ale nie żałuj na firmę świetlówek jakbyś jednak chciał coś zmeniać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarlor Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Ale nie żałuj na firmę świetlówek jakbyś jednak chciał coś zmeniać To znaczy ewentualnie warto zmieniać na belkę 2x24W i świetłowki z dobrej firmy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Przy tym litrażu dałbym spokój. Wydaje mi się że PLN wydane na tą zmianę nie przełoży się aż tak na efekty. Chyba że jakąś fajną ofertę trafisz na targowisku. Pilnowałbym tego co masz tzn zapisz datę i zmieniaj co pół roku ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarlor Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Jeszcze raz dzięki. To info o półrocznych zmianach bardzo pomocne. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2014 39W do 50 litrów? Jakie ma wymiary ten zbiornik? Dokładnie Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach