Yendruu Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 Wg mnie zastosowanie tej samej lampy i tych samych świetlówek w dwóch różnych akwariach może różnie wyglądać. Nie wiem od czego to zależy ale wg moich obserwacji wpływ mają wymiary a zwlaszcza wysokość zbiornika. Dodałbym do tego układ skały a nawet rodzaj piasku w poszczególnych systemach. Dlatego dobrze jest na początku kupić kilka świetlówek więcej i samemu dojść do swego optimum przez przekladanie ich wg własnego pomysłu. Wysłane przez tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 W jakiej kolejności ustawiłeś świetlówki patrząc od przedniej szyby ? Galaxy S5 1. actinic + 2. aqua pink 3. actinic + 4. blue special 5. pure actinic 6. actinic + najpierw zapala się 2 i 5 tu przy tym układzie w pierwszej opcji może być za niebiesko, ja czasowo przełożyłem do 2 blue special a do 5 actinic + też nie wygląda źle, ale jak się mocniej przyjrzeć to widać podział na 2 kolory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikris Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Ja mam teraz licząc od czoła akwarium: 1.actinic + 2.aquablue + 3.aqua pink 4.pure actinic 5.aqua blue + 6.actinic+ I ma wrażenie, że woda wpada w żółtawy kolor :/ dopiero jak zgasną dwie aqua blue+ wtedy robi się fajnie. btw. Czy dla miękasów i lps nie starczyły by 4szt 39W? Może przesadzam z 6 szt na 200l? Edytowane 21 Grudnia 2014 przez ikris (wyświetl historię edycji) Cytuj opti 100/40/50, odpieniacz Deltec SC 1455, obiegowa NJ 4500, oświetlenie Blau Lumina 639 T5 6x39W (5 włączone), cyrkulacja Jebao RW-8, sól Preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Korale rosną na głębokościach gdzie białe światło nie dociera. Wysłane przez tapatalk Faktycznie, jest ono żółte Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2015 Adas, zolte to ono jest na tym filmie Dlatego niektore rybki sa czerwone, bo w niebieskim widmie wygladaja szaro. Przy samym niebieskim swietle, nie damy rady odwzorowac barw, jakie chcielibysmy my widziec, dlatego obok niebieskich, jedna lub dwie rury z widmem ca. 15 tys. K sa wskazane. Swietlowka "pink" tez jest bardziej nam potrzebna niz koralom, stad przy malej ilosci rur jest troche szkoda, gdyz w jej miejscu moglaby byc bardziej "energetyczna". Moimi faworytami sa swietlowki Blue + i Coral +, choc Przemek zapewne ma w swojej ofercie podobne. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
technix zakopane Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2015 a mam takie pytanko do was chlopaki ze wzgledu iz tanio dostalem lampe 8x54w a mam tylko 250l to odpalac 8 czy 6 wystarczy?? i ktore ze swietlowek pacific sun byscie polecali z tych Pacific Sun CRYSTAL BLUE Pacific Sun CRYSTAL UV Pacific Sun PIGMENT INT Pacific Sun SHALLOW WATER Pacific Sun SPECTRA PLUS i w jakiej kolejnosci lampa ma 4 kable wiec moge odpalac po dwie od srodka na boki.. a mam duzy raba na te swietlowki i wolal bym z nich cos stworzyc Cytuj 200x80x80 low tech,,pompa jebao 15000l/h,,cyrkulacja 2x maxspect gyre fx 280,,odpieniacz reef octopus 5000,,lampa blau luminia 1080,,obsada lps i miekkie (Wszyscy jestesmy psychiczni lecz nie wszyscy zdiagnozowani) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikris Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2015 Wybór padł na ATI. Włożyłem 2szt Coral+, 2szt Blue+, Aquablue Special, Purple Plus. Efekt idealny, taki jak chciałem. Cytuj opti 100/40/50, odpieniacz Deltec SC 1455, obiegowa NJ 4500, oświetlenie Blau Lumina 639 T5 6x39W (5 włączone), cyrkulacja Jebao RW-8, sól Preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2015 a mam takie pytanko do was chlopaki ze wzgledu iz tanio dostalem lampe 8x54w a mam tylko 250l to odpalac 8 czy 6 wystarczy?? i ktore ze swietlowek pacific sun byscie polecali z tych Pacific Sun CRYSTAL BLUE Pacific Sun CRYSTAL UV Pacific Sun PIGMENT INT Pacific Sun SHALLOW WATER Pacific Sun SPECTRA PLUS i w jakiej kolejnosci lampa ma 4 kable wiec moge odpalac po dwie od srodka na boki.. a mam duzy raba na te swietlowki i wolal bym z nich cos stworzyc Przy uruchomionych 6 świetlówkach: - 4szt Crystal Blue - 1szt Pigment INT+ -1szt Shallow Water przy 8: 5szt Crystal Blue 1szt Pigment INT+ 1szt Shallow Water 1szt Spectra+ będzie idealnie - i do wzrostu i do wybarwienia. Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
technix zakopane Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2015 Przy uruchomionych 6 świetlówkach: - 4szt Crystal Blue - 1szt Pigment INT+ -1szt Shallow Water przy 8: 5szt Crystal Blue 1szt Pigment INT+ 1szt Shallow Water 1szt Spectra+ będzie idealnie - i do wzrostu i do wybarwienia. dzieki wielkie a na tym mi zalezalo zeby wszystko ladnie swiecilo i ladnie roslo dziekuje slicznie i pozdrawiam Cytuj 200x80x80 low tech,,pompa jebao 15000l/h,,cyrkulacja 2x maxspect gyre fx 280,,odpieniacz reef octopus 5000,,lampa blau luminia 1080,,obsada lps i miekkie (Wszyscy jestesmy psychiczni lecz nie wszyscy zdiagnozowani) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach