Skocz do zawartości
Stani

Duza podmiana

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe kto teraz tak robi :clap: ANT ty stary dziadu ty jesteś młody wiekiem, a nie na forum pewnie masz wtyki u Skoczka

Edytowane przez akvarius (wyświetl historię edycji)

Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/..,

zapraszam po szczepki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też wczoraj chodziła po głowie duża podmiana ....ale się nie odważyłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile procent chcesz wymienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś dość regularnie takie podmianki robiłem i zawsze miało to bardzo dobry wpływ na system ale jak dla mnie było i jest to duże wyzwanie ze względu na warunki mieszkaniowe. U kolegi Grażdana zrobiliśmy takie dwie duże podmianki i naprawdę efekty są za TAK

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przed przesiadką na większe akwarium przepuściłem przez moje 126 litrowe akwarium około 170 litrów wody. Trwało to może w sumie trzy tygodnie. W każdym razie po tych trzech tygodniach żal było wygasić stare akwarium bo tak wszystko pięknie bujnęło. Co ciekawe nie wyskoczyły żadne paskudztwa typu dino czy cjano. Aktualnie w nowym akwarium zamierzam powtarzać kuracje podmianek 50% raz na rok, może częściej.

Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045.

c9007dcceed49c71m.jpg26a1ff863e576da5m.jpg6d058997d459df13m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA tak zrobiłem parę razy, gdy się parametry rozjechały.

W beczkach przyszykowałem około 100l wody, po 48h do beczek (2szt) wlałem po 5l wody ze zbiornika chodziło to jeszcze dzień.

Mieszane cały czas, potem normalnie zlałem wodę do sedesu z akwa, i nalałem świeżej, z beczek.

Dało to ustabilizowanie parametrów, nie zauważyłem jakiś innych zalet.

Ale rybki chyba były zadowolone :thumbup: .

Odnosi się to do 1/3 wody w obiegu, bo zbiornik 240l i sump 120 do połowy w wodzie, liczę że 300l.

Odsłoniła się trochę skała i jakieś życie, ale nic nie ucierpiało. Na wierzchu miałem montiporę i euphylię.

Wodę zlewałem wolno, i wolno wlewałem, przy zgaszonym świetle.

Tak mi się wydawało zrobić symulację odpływu i przypływu.

Namówił mnie kolega z forum, i pomagał, ale wiem że sam tak nie robi.

Może dla tego że, nie miał kłopotów.

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ant jak by coś to zapraszam a dużą podmiankę i tak zrobię bo troszkę bałaganu z beczkami jakoś da się przeżyć a czego się nie robi dla dobra podopiecznych.

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to było juz napisane,nie chce mi się czytać wszystkich stron z postami, Ale w 2006r był dużo mniejszy wybór soli,które były dużo mniej zaawansowane,jak sole które są teraz,i kiedyś może taka podmianka dała by jakiś znaczny efekt dla życia w zbiorniku.Ale teraz gdzie sole biją się o jak najlepsze wyniki to chyba taka podmianka nie ma sensu.A już w szczególności w zbiornikach które mają krótki staż.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się z ostatnim zdaniem

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma to jak regularne podmianki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodził bym się z taką Dużą Podmianą w np zbiorniku 2/3/4 letnim i wzwyż,ale nie po to żeby podmienić wodę,tylko po to żeby zrobić konkretne czyszczenie zbiornika.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tak. Albo jakieś czyszczenie dna do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po walce z cyjano zrobilem dwie podmiany rzedu 40% w odstepie tygodnia. Redox nie mierze, ale negatywnych roznic po koralach nie widzialem, populacja gabek nie spadla, parametry nie drgnely.

Moim zdaniem kluczem do takich podmian jest sol. To jakie parametry trzymamy w zbioniku i jakie ma swieza solanka. Duzna roznica w parametrach a przedewszystkicm w pH , KH, powoduje szok osmotyczny. O tyle o ile korale (aczkolwiek sluz) czy ryby (ospa) sa w stanie szybciej sie zaadaptowac do nowych warunkow, to bakterie najbardziej dostaja po d*pie. Siada nam filtracja na kilka dni i widac to tez po odczytach REDOX.

A jak siada filtracja to od razu parametry ida do gory. I nie tylko ete mierzalne ale i ilosc organiki sie zwieksza.

Uwazam tez ze takie podmainy warto zrobic na ubozszej soli niz ta ktora stosujemy w tygodniowych podmianach, bo podmiana taka ma na celu gruntownie przewietrzyc zbiornik a nie dopakowc micro dla glonow. Tu obserwujac mozemy uzupelnic recznie wg uznania i zapotzrebowania.

Mysle ze kiedy zbiornik juz sedziwym wieku lub w zlym stanie lepeiej zrobic pare takich podmian niz restart.

Edytowane przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji)

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daniel,

co tydzien podmieniam jedynie 5% wody a co pol roku 30%.

Mysle, ze gdybym dzialal na mniejszym litrazu, to 40-50% tez bym sie odwazyl. Dzieki temu moze rozcienczam cos, o czym nawet nie mam pojecia, ze sie odlozylo. :blushing:

Mala podmianka nastepuje od razu po rozpuszczeniu soli, ale taka wieksza przygotowuje dobe wczesniej (napowietrzam cala noc).

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daniel przeczytalem od deski do deski i chyba napisalm na temat.

Czego nie zrozumiales?

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeszcze nie robiłem podmianki. Akwarium ma prawie 5 miesięcy, 128l. Na martwej skale pojawiły się zielone glony.

Czy powinienem zrobić już podmiankę czy jeszcze nie. jeśli tak to ile i jakiej soli użyć??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeszcze nie robiłem podmianki. Akwarium ma prawie 5 miesięcy, 128l. Na martwej skale pojawiły się zielone glony.

Czy powinienem zrobić już podmiankę czy jeszcze nie. jeśli tak to ile i jakiej soli użyć??

To chyba nie ten temat...

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mi chodziło mniej więcej, o to samo o czym napisał, Stani.

Gdy się pojawił kłopot, parametry 'szaleją' a ja nie wiem co jest przyczyną.

na pewno zrobię tak jeszcze raz.

Grzesiu a dlaczego sól powinna być uboga do większej podmianki.?

Masz coś na myśli, czego nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie chodzi o to ze jak zrobisz podmiane na bogatej soli to wszystkie parametry pójdą,skocza mega do gory.A przy soli uboższej tez pójdą w gore ale nie tak mocno,no i dla zwierzakow nie będzie takiego szoku.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.