Skocz do zawartości
skoti79

Klejenie pod wodą

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo klei na rynku multum ale mam problem z wklejaniem pod wodą korali do skały co wybrać za klej do tej pory stosowałem klej delteca i coralle zuchrt w przypadku pierwszego klej był długo miękki a drugi syfi wodę i rozpuszcza w momencie wklejania

baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja raz przykleiłem szczepkę milliputem i korale zaczęły gubić tkankę więc nie polecam, mam też Aquascape ale boje się go użyć. Jakie macie doświadczenia z Aquascape jeśli chodzi o klejenie pod wodą ?

2d27f70120370386da2450fcccd34cf0u508a467.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi koledzy z forum polecili klej MILLIPUT i powiem Ci że się sprawdza :)

180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody.

rapidox.pl_350x26.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkowo kleiłem i używałem Deltec Aquascape, ale on brudzi wodę (jak się nie wie jak go używać :-) później kupiłem od kolegi z forum Ecotech Coral glue i stwierdziłem, że szkoda mojego zdrowia i nerwów i wróciłem do Delteca. Teraz wiem, jak nim kleić i jak dla mnie, to jest najlepszy klej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

r.a.f. kiedy ujawnisz tajemnice klejenia deltekiem? mogę zaczekać hm...góra dwa lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli kleisz dwuskładnikowym, to odpowiednio długo trzeba go rozrabiać w palcach żeby się zrobił ciepły i kleisty. Potem formujesz stożek, przyklejasz do szczepki, a następnie wciskasz w skałę. Pamiętaj aby wcześniej przedmuchać skałę w miejscu klejenia z pyłu bo odpadnie.

Dobrze też wychodzi klejenie cyjanoakrylem w żelu, nakładasz na szczepkę odpowiednią ilość kleju też taki stożek w zależności od wielkości szczepki i przykładasz do skały. Jeżeli szczepka jest ciężka lub nie kleisz do powierzchni poziomej to trzeba przytrzymać szczepkę około 30sek aby klej złapał.

Ja osobiście używam Milliput terracota oraz Kropelka w żelu, oba sprawdzają się bardzo dobrze i nie zauważyłem skutków ubocznych.

Edytowane przez Lurthel (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

r.a.f. kiedy ujawnisz tajemnice klejenia deltekiem? mogę zaczekać hm...góra dwa lata

Żadna tajemnica... dobrze mieszasz, robisz stożek, przyciskasz do skały pod wodą szerszy koniec a od góry przyklejasz korale, dociskasz, zostawiasz. Jedna zasada: im mniej ruchów, tym mniej zabrudzenia w wodzie :D proste, nie skomplikowane :D

Widzę Sebastian, że mamy tą samą metodę :thumbup: chociaż ja mam zdecydowanie mniejsze doświadczenie niż Ty.

Edytowane przez r.a.f. (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałem jakieś dwuskładnikowe kupione w sklepie akwarystycznym dopóki nie spróbowałem z kropelką w żelu i już wiem że nikt mnie nie namówi na nic innego, po prostu rewelacja :thumbup:

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli kropelka w żelu okaże się np. za rzadka albo chcemy aby była bardziej gęsta to wcześniej warto mocno schłodzić tubkę z klejem dzięki temu mamy fajnego "niepływającego" gluta. Najtaniej wychodzi cyjanoakryl w sklepach modelarskich ok. 5zł za 20ml.

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kleję Reef Construct AM, jest ok, tylko przy klejeniu trzeba uważać aby nie trącić, zruszyć szczepki, bo klej nie będzie trzymał. nieraz nawet ruch wody przewracał szczepki. Ale jak już zwiąże to trzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wpadł mi w ręce żel cyjanoakrylowy firmy TESSA, łapie co prawda wolno i trzeba go trzymać ze 3 razy dłużej niż Pattex ale po sklejeniu jest mocniejszy i jakby lekko "elastyczny".

P.

Edytowane przez piotr7 (wyświetl historię edycji)

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kleję Reef Construct AM, jest ok, tylko przy klejeniu trzeba uważać aby nie trącić, zruszyć szczepki, bo klej nie będzie trzymał. nieraz nawet ruch wody przewracał szczepki. Ale jak już zwiąże to trzyma.

Próbowałeś kiedyś czegoś w stylu ,,Kropelki" tylko koniecznie w żelu?

Jeśli nie to proponuję wypróbować, jest parę filmików jak to robić i naprawdę polecam.

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy takie Kropelki, Superglue itp. nie są w jakiś sposób toksyczne dla wody/życia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam cyjanoakryl w żelu, zwykły nie bo się rozpływa. Może być kropelka lub jaki kolwiek inny.

Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium

Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249

Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/

f885507dbdc1ce88adc3bf6fd57aba38u787a691.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można tymi kropelkami kleić pod wodą czy trzeba poczekać aż wyschnie i dopiero wtedy do baniaka? Nigdy tym nie kleiłem i też się zastanawiam czy to nie jest toksyczne. I w ogóle jak długo schnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można pod wodą. Kropla na korala siup do wody przyciskając odrobinę do skały i po chwili klej łapie. Toksyczny nie jest, przynajmniej w normalnych ilościach.

Tylko koniecznie żel do klejenia pod wodą. Zwykłym można poza wodą ale jest za wodnity i słabiej łapie.

Edytowane przez Rumun (wyświetl historię edycji)

Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium

Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249

Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/

f885507dbdc1ce88adc3bf6fd57aba38u787a691.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam kropelkę w żelu i jak na razie wszystko OK

Dobrze klei i nic nie szkodzi.

a4fa4b9893d1871578e378f937341efau649a580.png

Opti 155x50x50, Jebao WP25 x 2szt, LED -160 W, 2x T5- 80W,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W specyfikacji lepiej producentowi napisać, że jest szkodliwy niż później ciągać się po sądach z klientem, który wlał ze dwa litry kleju do baniaka 10l i mu rybka zdechła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam kropelki w żelu i w płynie zależnie od potrzeby. Jeśli kleje do małej skałki to staram się to robić poza akwarium. Następnie wkładam w pojemnik z wodą z akwarium, po 2 godzinach przepadam skałkę do akwarium. Czasem podczas klejenia czułem podrażniajniające opary kleju i dlatego nie wkladam odrazu szczepek do akwarium.

Edytowane przez mariuszchełm (wyświetl historię edycji)

akwarium 130/35/50-ok.200l wody , skała 24kg, odpieniacz deltec mce600 , cyrkulatory JVP 101x2/tunze 9025 , sól aquaforest 2x39w t5 sylvania aquastar,blue , t-8 36w pawer glo, t8 36w sylvania coralstar actynic, lampa led DIY ok. 75w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko kropelka lub pattex w żelu, nie ma nic lepszego. Oczywiście moim zdaniem

330L+sump,Deltec SC 1455,6xT5 39W,Jebao RW 4 i 8,obieg DCP6500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko pozostaje jakieś ryzyko wklejania bezpośrednio do baniaka kropelką czy patexem a znów stosując delteka zauważyłem że jest miękki nawet kilka dni i przy dużej cyrkulacji i upierdliwym krabie szczepki się luzują

baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.