skoti79 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 Jak wiadomo klei na rynku multum ale mam problem z wklejaniem pod wodą korali do skały co wybrać za klej do tej pory stosowałem klej delteca i coralle zuchrt w przypadku pierwszego klej był długo miękki a drugi syfi wodę i rozpuszcza w momencie wklejania Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 Ja raz przykleiłem szczepkę milliputem i korale zaczęły gubić tkankę więc nie polecam, mam też Aquascape ale boje się go użyć. Jakie macie doświadczenia z Aquascape jeśli chodzi o klejenie pod wodą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemasLKR Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 Mi koledzy z forum polecili klej MILLIPUT i powiem Ci że się sprawdza Cytuj 180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r.a.f. Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 Początkowo kleiłem i używałem Deltec Aquascape, ale on brudzi wodę (jak się nie wie jak go używać :-) później kupiłem od kolegi z forum Ecotech Coral glue i stwierdziłem, że szkoda mojego zdrowia i nerwów i wróciłem do Delteca. Teraz wiem, jak nim kleić i jak dla mnie, to jest najlepszy klej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 r.a.f. kiedy ujawnisz tajemnice klejenia deltekiem? mogę zaczekać hm...góra dwa lata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Jeżeli kleisz dwuskładnikowym, to odpowiednio długo trzeba go rozrabiać w palcach żeby się zrobił ciepły i kleisty. Potem formujesz stożek, przyklejasz do szczepki, a następnie wciskasz w skałę. Pamiętaj aby wcześniej przedmuchać skałę w miejscu klejenia z pyłu bo odpadnie. Dobrze też wychodzi klejenie cyjanoakrylem w żelu, nakładasz na szczepkę odpowiednią ilość kleju też taki stożek w zależności od wielkości szczepki i przykładasz do skały. Jeżeli szczepka jest ciężka lub nie kleisz do powierzchni poziomej to trzeba przytrzymać szczepkę około 30sek aby klej złapał. Ja osobiście używam Milliput terracota oraz Kropelka w żelu, oba sprawdzają się bardzo dobrze i nie zauważyłem skutków ubocznych. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Lurthel (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r.a.f. Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) r.a.f. kiedy ujawnisz tajemnice klejenia deltekiem? mogę zaczekać hm...góra dwa lata Żadna tajemnica... dobrze mieszasz, robisz stożek, przyciskasz do skały pod wodą szerszy koniec a od góry przyklejasz korale, dociskasz, zostawiasz. Jedna zasada: im mniej ruchów, tym mniej zabrudzenia w wodzie proste, nie skomplikowane Widzę Sebastian, że mamy tą samą metodę chociaż ja mam zdecydowanie mniejsze doświadczenie niż Ty. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez r.a.f. (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kijun Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 Ja używam reef construct AM i jestem zadowolony. Polecam. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/75589-200-drugie-podejscie-by-kijun/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 Używałem jakieś dwuskładnikowe kupione w sklepie akwarystycznym dopóki nie spróbowałem z kropelką w żelu i już wiem że nikt mnie nie namówi na nic innego, po prostu rewelacja Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kijun Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 kurde muszę wypróbować tę kropelkę. Można nią kleić pod wodą bez żadnych problemów? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/75589-200-drugie-podejscie-by-kijun/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 Jeżeli kropelka w żelu okaże się np. za rzadka albo chcemy aby była bardziej gęsta to wcześniej warto mocno schłodzić tubkę z klejem dzięki temu mamy fajnego "niepływającego" gluta. Najtaniej wychodzi cyjanoakryl w sklepach modelarskich ok. 5zł za 20ml. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_grzyb Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 Ja kleję Reef Construct AM, jest ok, tylko przy klejeniu trzeba uważać aby nie trącić, zruszyć szczepki, bo klej nie będzie trzymał. nieraz nawet ruch wody przewracał szczepki. Ale jak już zwiąże to trzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Ostatnio wpadł mi w ręce żel cyjanoakrylowy firmy TESSA, łapie co prawda wolno i trzeba go trzymać ze 3 razy dłużej niż Pattex ale po sklejeniu jest mocniejszy i jakby lekko "elastyczny". P. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez piotr7 (wyświetl historię edycji) Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 Ja kleję Reef Construct AM, jest ok, tylko przy klejeniu trzeba uważać aby nie trącić, zruszyć szczepki, bo klej nie będzie trzymał. nieraz nawet ruch wody przewracał szczepki. Ale jak już zwiąże to trzyma. Próbowałeś kiedyś czegoś w stylu ,,Kropelki" tylko koniecznie w żelu? Jeśli nie to proponuję wypróbować, jest parę filmików jak to robić i naprawdę polecam. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_grzyb Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2015 A czy takie Kropelki, Superglue itp. nie są w jakiś sposób toksyczne dla wody/życia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 Polecam cyjanoakryl w żelu, zwykły nie bo się rozpływa. Może być kropelka lub jaki kolwiek inny. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kijun Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 A można tymi kropelkami kleić pod wodą czy trzeba poczekać aż wyschnie i dopiero wtedy do baniaka? Nigdy tym nie kleiłem i też się zastanawiam czy to nie jest toksyczne. I w ogóle jak długo schnie? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/75589-200-drugie-podejscie-by-kijun/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Można pod wodą. Kropla na korala siup do wody przyciskając odrobinę do skały i po chwili klej łapie. Toksyczny nie jest, przynajmniej w normalnych ilościach. Tylko koniecznie żel do klejenia pod wodą. Zwykłym można poza wodą ale jest za wodnity i słabiej łapie. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez Rumun (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
liberalis Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 A czy takie Kropelki, Superglue itp. nie są w jakiś sposób toksyczne dla wody/życia? Co do toksyczności polecam str. 6 pkt 16 linkowanego dokumentu: http://www.sklep-grene.pl/images/1/1032/1032-622001_PL_Karta_charakterystyki.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kijun Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 z tego linku wynika, że rybom może zaszkodzić. Skoro jednak inni go używają to powinien być ok. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/75589-200-drugie-podejscie-by-kijun/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
duszakm Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 Ja używam kropelkę w żelu i jak na razie wszystko OK Dobrze klei i nic nie szkodzi. Cytuj Opti 155x50x50, Jebao WP25 x 2szt, LED -160 W, 2x T5- 80W, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2015 W specyfikacji lepiej producentowi napisać, że jest szkodliwy niż później ciągać się po sądach z klientem, który wlał ze dwa litry kleju do baniaka 10l i mu rybka zdechła. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszchełm Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Ja używam kropelki w żelu i w płynie zależnie od potrzeby. Jeśli kleje do małej skałki to staram się to robić poza akwarium. Następnie wkładam w pojemnik z wodą z akwarium, po 2 godzinach przepadam skałkę do akwarium. Czasem podczas klejenia czułem podrażniajniające opary kleju i dlatego nie wkladam odrazu szczepek do akwarium. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez mariuszchełm (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium 130/35/50-ok.200l wody , skała 24kg, odpieniacz deltec mce600 , cyrkulatory JVP 101x2/tunze 9025 , sól aquaforest 2x39w t5 sylvania aquastar,blue , t-8 36w pawer glo, t8 36w sylvania coralstar actynic, lampa led DIY ok. 75w. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kowal035 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2015 tylko kropelka lub pattex w żelu, nie ma nic lepszego. Oczywiście moim zdaniem Cytuj 330L+sump,Deltec SC 1455,6xT5 39W,Jebao RW 4 i 8,obieg DCP6500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2015 tak tylko pozostaje jakieś ryzyko wklejania bezpośrednio do baniaka kropelką czy patexem a znów stosując delteka zauważyłem że jest miękki nawet kilka dni i przy dużej cyrkulacji i upierdliwym krabie szczepki się luzują Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach