Komarek Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) Cześć pomysłowi ludzie Czy ma ktoś pomysł na proste zabezpieczenie przed przelaniem odpieniacza gdy wzrośnie poziom wody w sumpie? Chodzi mi o sterowany czujnikiem pływakowym układ który wyłączy pompę . Proste DIY. Edytowane 28 Lutego 2015 przez Komarek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukisc Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 Zwykła automatyczna dolewka tyko dać wyżej czujnik żeby cały czas było napięcie na gniazdku, jak ci się poziom wody podniesie to odetnie napięcie Pozdrawiam Łukasz Cytuj 375l z sumpem, Maxspect Gyre 150, 1x Jeba WP-25,Jebao DC 1200,Vertex Omega 180i,34kg skały, 6x 54W T5+ 60W Led multichipy, , auto dolewka, RO+DI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 Zabrzmiało jak lekarstwo na lenistwo. A chyba nie o to chodzi żeby wyłączyć odpieniacz jak zacznie pluć pianą na mokro i się zapełni. Bo jakis powód tego jest i ma ten syf z akwarium odizolować. Sam miałem kilka razy tak, że ustawiony dobrze a po małym przekarmieniu w 30 minut wywalił półlitrowy kubeczek. Bardziej skłaniałbym się ku czemus w rodzaju przelewu ponad poziomem max. Cienka rurka i odpływ do większego pojemnika załatwi sprawę. Choć uwarzam że to problem młodych zbiorników i błędów uzytkowników czyli nas. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 Chodzi o to,że ATI jest czuły na poziom wody. Mam opóźniacz załączenia. Zadziała po wyłączeniu prądu. Ale gdy siądzie pompa obiegowa.... Myślałem właśnie o czymś w stylu prostej dolewki. Mam taki projejcik na przekaźniku. Słyszałem jednak, że można prosto zmontować układ na 555. Tylko przez Taptalk zbaleźć nie umiem .... Może ma ktoś schemat lub cuś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 daj pływak (zamkniety albo odwrotnie) + przekaźnik wzrośnie poziom - przekaźnik odcina pienidło prościej chyba sie nie da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 No tak własnie mam. Tylko przedała by się histeryza na włączeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) to daj przekaźnik zwłoczny .. gdzies takie widziałem 10 czy 20 sek - powinno wystarczyć edit --//-- http://allegro.pl/pr...5118669692.html regulowany : 0 - 30 sek edit 2 --//-- a tu masz na 555 http://imex.elektroda.eu/galeria/index.php?p=news&title=przekaznik-czasowy-zwloczny-12v-10a-regulowane-czasy Edytowane 28 Lutego 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 Ok,i to rozwiązanie mojego problemu. Że też na to nie wpadłem. Ciśnienie chyba... Za przekaźnikiem podłączę obecny układ opóźniający.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 Marek,mam pływak w kubku odpieniacza od dawna i zdaje egzamin. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 Czy ma ktoś pomysł na proste zabezpieczenie przed przelaniem odpieniacza gdy wzrośnie poziom wody w sumpie? duza komora pompy obiegowej w sumpie, wystarczajaco duza by pomiescila wode z rur i akwarium ktora zassa zwrotnie pompa. Wtedy nie trzeba stosowac zaworow jak do dolewki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 Przy sumpie 80x40 ciężko o to. Nirmalnie mam poziom 16cm. Po wyłączeniu obiegu wzrasta do 37. To ile ta komora mieć by musiała.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 W takim przypadku wystarczyłaby przegroda w sumpie, tak by utrzymywała stały poziom w komorze odpieniacza np. te 36cm, i podnieść odpieniacz na jakimś małym rusztowaniu Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 w praktyce - jeśli poziom wody w tej komorze będzie 36cm,to po wyłączeniu obiegu przeleje sump bo i tak część wody spłynie. Chodzi mi konkretnie o wyłączenie pienidła nim woda dojdzie do swojego poziomu. I tego bede sie trzymał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) pytanie takie - czy rozważał ktoś z was przelew z kubka wracający (wysoko) do body odpieniacza? teoretycznie nie zwracamy syfu bezpośrednio do zbiornika ale zapętlamy obieg nadmiaru wody w ramach body Komarek takie coś załatwiasz włącznikiem (przekaźnikiem) opóźniającym - albo bodajże z AT (ale trochę kosztuje) albo montażowy na szynę DIN - kilkukrotnie tańszy i regulowany. Po powrocie napięcia odpieniacz startuje Ci z opóźnieniem jakie zadasz. Edytowane 3 Marca 2015 przez krk_258 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Wojtek, jak adsorber z kubka wroci do body odpieniacza, to odpieniacz tak sie zagotuje, ze pobierze b. duzo czystej wody i reszte przeleje wyplukujac kubek. Mysle, ze podobne zjawisko powstanie, gdy wezyk powietrza umiescimy w srodku wysokosci w kubku ? Edytowane 3 Marca 2015 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach