Skocz do zawartości
Nana

Brak przepływu wody z paneli filtracyjnych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :help:

Nalałam wczoraj wieczorem wody do akwarium oraz do wszystkich trzech komór i włączyłam ReefMax-a .

Wody na powierzchni paneli nie widać ale jet pełno, w akwarium jest odstęp 1,5 cm od czarnego obramowania. Jestem załamana bo nie wiem co źle zrobiłam :shock:

Pozdrawiam :animier:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak napisalas tego posta ze to większość pewnie nie kuma o co ci chodzi...to zrób tak,wlej wody do maxymalnego poziomu do 3 komory tej po prawej co to się na nią patrzysz jak stoisz na wprost RM lej aż się przeleje,potem sprawdź z lewej strony ile jest wody w pierwszej komorze powinno być tak,sporo ponad polowe wysokości akwarium jak jest mniej niż polowe to dolej,jak to zrobisz dopiero włącz akwarium,żeby pompką chodzila.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej dzięki za szybką odpowiedź, :unworthy: .

Jestem trochę przestraszona i może dlatego taki tekst. A co do wody to w pierwszej komorze mam wody pod samą pokrywkę czy to znaczy , że będę musiała odlać ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta od odpieniacza ? Tak chodzi i wentylator też chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o obiegową :) Ta w panelu, bo z postów zrozumiałem, że masz z Tym problem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Matko jaka obiegowa w zestawie nic więcej nie było tylko termometr , pisało - Gotowe akwarium morskie- kupiła je ze sklepu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było tam takiego papierka w napisem "Instrukcja obsługi", jak nie to zobacz na stronie Aquaela.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wyzłośliwiamy się ? ;)

to proponuję poczekać na zmianę fazy księżyca i przypływ :p

a na poważnie ... może warto pomyśleć nad morskim wygaszaczem ekranu

a nie męczyć zwierzęta ? - bo jeżeli na starcie jest aż taki problem to co będzie później ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No silvia to sobie pojechałeś , a ja Tobie proponuję węgiel i poczekać :rofl:;) A tak na poważnie instrukcję mam czytałam i wszystko zrobiłam tak jak kazali :innocent: . Wody w pierwszym panelu mam 3/4 , więc teraz powinno działać nie działa. Bardzo proszę kolegów z ReefMax-a o pomoc.

Pozdrawiam :clover:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję pięknie za linki też je czytałam, te z naszego Forum to bardziej przydatne dla majsterkowiczów ja dopiero wkrczam w zaczarowaną krainę podwodnego świata. Nadal nie ma obiegu wody ,jedynie pompa cyrkulacyjna wiruje. :rant:

Pozdrawiam Nana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze najnormalniej w swiecie pompa popsuta?

Pozdrawiam mobilnie

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

sprawdź rurki czy się nie odłączyła...

wyjmij obiegową, wsadź do jakiej miski / pojemnika z wodą i sprawdź czy działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasny gwint :wallbash: teraz muszę wyjść sprawdzę po południu :scooter:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszła w tango-wróci rano :animier:

Pompa? :ninja:

1a06cd27f7c3d5e57e8558987e36bdf5u1116a978.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie ma przepływu wody , pompa pracuje bo ją słychać docisnęłam ją mocniej ale nie wyjmowałam tak jak sugerowałeś bo to za bardzo skomplikowane . Poczekam do poniedziałku i zadzwonię do Aquela :w00t: . Dzięki za zainteresowanie :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

to ją wyjmij - bo może coś wpadło w wirnik i blokuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest filtracja :w00t: Bardzo Ci Marku dziękuję :unworthy: za zmobilizowanie mnie do wyjęcia tej pompy , ona po prostu wypadła z obudowy jak wcisnęłam ją na swoje miejsce to od razu zaczęła spelniać swoją rolę. Dziękuję wszystkim :p i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest filtracja :w00t: Bardzo Ci Marku dziękuję :unworthy: za zmobilizowanie mnie do wyjęcia tej pompy , ona po prostu wypadła z obudowy jak wcisnęłam ją na swoje miejsce to od razu zaczęła spelniać swoją rolę. Dziękuję wszystkim :p i pozdrawiam

Nana napisz czy Ty masz reefmax 105 litrów czy nanoreef 30 litrów bo to jest spora różnica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.