Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

2 tygodnie temu ułożyłem skałę i zalałem zbiornik (120x40x50+sump) w połowie wodą żywą reszta RO/RI. W akwarium pracują dwie pompy, Jebao rw4 i rw8. w sumpie moczy się Rowa phos i Rowa carbon wraz z odpieniaczem Delteca sc1351. W zeszły piątek wsypałem 20 kg żywego piachu i tu rodzi się moje pytanie: do tej chwili nie mogę się pozbyć białego nalotu na szybach i mnóstwa białych drobinek w wodzie. Czy to może brak mojej cierpliwości czy może brak jakiejś mechanicznej filtracji (gąbka, wata i czy jakaś skarpeta na wlocie pompy powrotu (jebao dc3000)? dzięki za jakieś podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie wytrącił Ci się weglan wapnia. Musisz go zebrać mechanicznie. Skarpeta, wata co tam ino ...:-)

Dobrze świństwa zbiera cyrkulator owinięty watą.

wysłałem z tapatalk

Edytowane przez Yendruu (wyświetl historię edycji)

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skąd pomysł wytrącania CaCO3 skoro Market nawet nie wspomniał o dozowaniu ballinga.

Zmętnienie i osad wiązałbym z dosypaniem żywego piasku.

Nie jest to czasami Fiji Pink lub podobny? Na forach jest sporo informacji wlasnie o problemach z klarownoscia wody przy zastosowaniu tego piasku.

O ile pamiętam to Darek (@fal) miał podobne problemy. Poszukaj jego postów.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz Bartek a ja tak czasem miewam:)

wysłałem z tapatalk

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie zawiesina w wodzie to pył z piachu. Trzeba albo cierpliwie czekać, albo na jakiś czas radykalnie zmniejszyć cyrkulację w akwarium. Niektóre piachy tak mają.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piasek to Red Sea Reef Base (ponoć zbierany na Bahamach)

a Ballinga nie mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.