Skocz do zawartości
waso

30L - Wrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !! witam wszystkich.

Jestem świeżak w temacie akwarystyki, trochę lekcji odrobiłem i poczytałem na forum. Zebrałem informacje o hodowli i chciałbym założyć swoje małe królestwo.

Proszę o kilka porad lub opinii na temat sprzętu:

- akwarium 30x30x30 optiwhite oczywiście z pokrywą

- fzn-3

- jakaś grzałka 25W ( czytałem że ok byłby jager tylko, że chciałem ją włożyć do filtra a jest to trochę za wysoka grzałka więc może polecicie jakąś mniejszą ? )

- oświetlenie - znalazłem taką lampę ( http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-akwariowe/lampy-swietlowki/male-lampki-nano-akwarium/lampy/lampa-aluminiowa-2x6w-30cm-p-17470.html )

posiada świetlówki t5 2x6W 10000K

- jakiś termometr cyfrowy ( poszukam we wrocławiu termometr z wzorcowaniem a jak będzie za drogi to moze obejdzie się bez wzorcowania).

Jak już ustalimy czy taki sprzęt spełni wymagania to wtedy pójdziemy krok dalej - wstępnie około 20% żywej skały ( planuje się wybrać po nią do Berlina więc jakby ktoś z Wrocławia miał ochotę zrobić zrzutę na paliwko i się przejechać na zakupy morszczyzny to zapraszam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką pokrywę masz na myśli? A może chodziło Ci o koronę?

Potrzebujesz świetlówki co najmniej 15000K a nie wiem czy w tym wymiarze coś takiego dostaniesz.

Rozejrzyj się wśród lamp z kompaktami lub LED.

Co do termometru, ja używam taki za 10zł i sprawdza się znakomicie, i tak spoglądam na niego z raz na tydzień.

Edytowane przez Lurthel (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie o koronę tylko o kawałek szkła który zapobiegnie nadmiernemu parowaniu :)

co do tej lampy to znalazłem silniejszą świetlówkę t5 :

http://www.zoolight.pl/product-pol-4-8W-30cm-PHILIPS-Aquarelle-10000K.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę te lekcje słabo odrobiłeś, 30-stek jest tu chyba kilkadziesiąt a widziałeś jakąś z oświetleniem 12 W?

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr jak już wspomniałem jestem zielony w temacie ale..... ( 27 litrów to z tego co poczytałem daje 27 x( 0,6 W na litr ) = 16 Wat więc ta druga opcja z mocniejszą świetlówką jakby się wpasowuje ?

http://www.zoolight.pl/product-pol-4-8W-30cm-PHILIPS-Aquarelle-10000K.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oprawa? Do tamtej raczej jej nie włożysz.

Dlaczgo nie Decolight Duo 2x11W Aqaela jak do większości 30stek na forum?

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to zabrzmi mało profesjonalnie ale po prostu ta lampka Decolight Duo 2x11W Aqaela mi się nie podoba.

Jezeli chodzi o oprawę no to jest T5 30cm w opisie świetlówki wiec skoro ta 6W pasuje a tez ma 30 cm to powinno być ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie tam nie jest napisane, że świetlówka T5 6W ma długość 30cm, o ile się orientuję jest to raczej 21,2 cm.

Raczej ciężko będzie włożyć świetlówkę o długości 30 cm, do oprawy o długości 30 cm, o takim drobiazgu jak różnica mocy już nawet nie wspominam.

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz rację Piotr dziękuje za swietną uwagę :) przynajmniej się nie wpakowałem :) a do tego zbiorniczka jaką lampe ledową można by zakupić ? ( nie za drogą ) :clap:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na LEDach się nie znam, uważam, że ich monochromatyczne światło jest mało naturalne.

Nawet najtańsza pewnie będzie ze 2...3 razy droższa od tej, która Ci sie nie podoba :)

Ta pewnie by sie nadała:

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-akwariowe/lampy-diodami-led/1050cm-dlugosci/lampa-zetlight-nano-zn1702-1200k-akwarium-morskie-p-22990.html

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra zamówię akwarium 36x30x30 i wtedy :

http://www.aquazoo24.pl/Aluminiowa-belka-o-wietleniowa-4Aqua-HDD-2x8W-36cm-d3807.htm

ta srebrna oprawa ładnie wygląda w połączeniu z bialym szkłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeszcze nie zamówiłeś akwarium to pomyśl nad dłuższym np. 60cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16W w t5 to wciąż mało, a druga sprawa ze świetlówki 10000k się nie nadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te o których napisał Piotr ?

Decolight Duo 2x11W Aqaela

jak nimi świecić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One są na oddzielnych kabelkach więc można je odpalać o różnych godzinach. Większość załącza niebieską godzinę przed białą i godzinę po białej gasi.

Jeśli masz smykałkę do majsterkowania to najlepiej by było jakbyś sam zbudował prostą lampę LED.

Edytowane przez Lurthel (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, sam mam właśnie taką kostkę 30x30x30 i szybko robi się mała :)

co do grzałki ja mam zwykłą diversę 50W w fzn3 - jeden koszyczek wyjmujesz i się mieści po skosie lekko, zostaje jeszcze miejsce na jakiś węgiel i inne wkłady. Druga komora w kaskadzie to 0,5l siporaxu

Oświetlenie to akurat ciężki wybór przy 30l. Akwarium jest za małe na duże świetlówki, a ledów się nie opłaca. Najtaniej kupić kompakty aquaela dual light - 20k i 15k chyba tam jest (w moim odczuciu to chyba i tak mało światła, i zamierzam dokupić pojedyncza lampkę aquaela 20k)

Termometr sam zamówiłem najtańszy cyfrowy za 20zł z przesyłką :)

Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >>

Jest 637l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok postanowiłem pozostać przy kostce 30x30x30 i zakupie aqualela marine 2x 11 W. nie bede cudował skoro u innych to działa a kwestie estetyczne przeboleje. Jednak cena tej lampki w porównaniu z ledami jest ok.

Jak tylko skompletuje sprzęt zaczne się rozgladać za tym żeby kupić zywą skałe. Chciałbym taką prosto z importu a nie z już długo istniejącego akwarium :)

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waso coś kiepsko z tym odrabianiem lekcji. Wszędzie pełno informacji że najlepsza żywa skała z istniejącego zbiornika. Dużo krótsze dojrzewanie jak połączysz taką skalę jeszcze z wodą od kogoś z podmianki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche poruszylo mnie zwracanie uwagi komus potrzebujacemu naszej pomocy, o "nie odrobieniu lekcji". Nikt mu zadan domowych nie zadawal, bledy popelnia kazdy, po prostu pomagajmy. :thumbup:

Mysle ze moznaby dlugo dyskutowac na temat, czy skala z czyjegos akwarium jest lepsza czy nie od skaly z oceanu.

Coz z tego, ze dojrzewanie bedzie moze dluzsze, Rafal nie wyglada staro. :chris:

Mi podoba sie takie naturalne dojrzewanie akwarium, gdy wiem co do niego wlozylem lub jaka sol rozpuscilem. Nigdy nie wspomagalem sie woda z czyjegos zbiornika. To kwestia odczekania 3 miesiecy i akwarium przejdzie dojrzewanie, za to "nowa" zywa skala bedzie po tym czasie czystsza i wydajniejsza niz skala z innego, starego zbiornika.

Mimo to, staralbym sie sam wybrac kamole (nie przez internet) i kupilbym te bez porostow i innych gabek - jak najczystsza.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jeżeli Jesteś zdecydowany na żywą skałę to jak najbardziej kupuj w sklepie swieżą.

Życzymy przyjemnego korzystania z forum i powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie ! :) w takim razie tak zrobię i kupie w sklepie świeżą skałę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zasadny jest w ogóle pomysł zbudowania sumpa pod ta moją kostke ?

Wszystko jest jeszcze w fazie pomysłu dlatego zastanawiam się czy małe akwa zamknięte w szafce nie było by skuteczniejsze ? Z drugiej strony 30l to malutko i nie wiem czy nie był by to przerost formy nad treścią ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zasadny jest w ogóle pomysł zbudowania sumpa pod ta moją kostke ?

wiekszosc ludzi posiadajacych male akwaria raczej nie ma sumpa

wymienia sie wtedy ~10% wody co tydzien lub dwa

ale jesli pytasz czy zasadne jest budowanie sumpa to odpowiedz brzmi tak :)

im wiecej wody w obiegu tym latwiej utrzymac parametry wody w jako takim ladzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.