bob Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 Jak odpalisz wpadam z rodzinka na obiad;-) Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
heniutek Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 Tomku,jak kiedyś sam powiedziałeś"pierwsza żona najlepsza",nie kombinuj rób 300x100x80 i będzie super. Cytuj Zbiornik 840l (200x70x60h), sump 150l Cyrkulacja: 4xTunze 6100 + multicontroller, obiegowa Deltec HLP8070 Oświetlenie:LED VERTEX ILLUMINA SR1800-260 Odpieniacz: Deltec AP851 100kg-LR,35kg-LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer74 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) W takim pomieszczeniu warto wysokość 80 cm (choć to też poniekąd kwestia ceny w porównaniu z 70 cm) A i przypuszczam ze stelaż będzie o wysokości min 1m... Tylko jak nic musisz mieć "techniczny" dostęp z przodu i z tyłu do takiego zbiornika a i obawiałbym sie tak wąskiego przejścia pomiędzy kwietnikiem a szkiełkiem Chyba ze to tylko tak żle na wizualizacji projektu proporcje dobrane Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez oliwer74 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2015 tylko przy tej długości błagam nie mniej niz 80cm wysokości !!! bo inaczej będzie to jamnik paskudny,będzie jak pasek wyciągnięty ze spodni,kicha tym bardziej w takim pomieszczeniu,nie będzie kichy widać na taką salę co najmniej 100cm wysokie żeby ludzie to dostrzegli może byc wąskie ale nigdy nie niskie to nie będzie przeciez sklep z brodzikiem na szczepki zrobisz 60cm wysokie to to będzie oczko wodne nie akwarium!! rozrysuj sobie to zobaczysz efekt tak jak masz na tych fotkach tapete mniejwięcej będzie idealnie Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybak195 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2015 Czy przewidujesz karty stałego klienta?Nie dość że taki zbiornik to jeszcze restauracja....Ja się piszę!Mało tego-idealne miejsce na integrację opolskich morszczaków Pozdrawiam.Seba Seba dobry pomysł z tą integracją . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
heniutek Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 jaka zapadła decyzja? czekamy na relację Cytuj Zbiornik 840l (200x70x60h), sump 150l Cyrkulacja: 4xTunze 6100 + multicontroller, obiegowa Deltec HLP8070 Oświetlenie:LED VERTEX ILLUMINA SR1800-260 Odpieniacz: Deltec AP851 100kg-LR,35kg-LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 27 Lutego 2016 (edytowane) Jest dobrze Tomek zaszalał 300x100x80 . Edytowane 27 Lutego 2016 przez LLS (wyświetl historię edycji) Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 27 Lutego 2016 było by gdzie popływać ;d Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybak195 Zgłoś Napisano 29 Lutego 2016 Witam panowie i panie zaczęła się moja przygoda Przemek zrobił solidną morską robotę .Zastanawiam się czym to oświetlić ,aby nie zbankrutować doradźcie coś mądrego 6000 zł mogę przeznaczyć na zakup lampy od razu a dalsza część będzie musiała poczekać. Proszę o konkretne propozycje od razu z wyjasnieniem dlaczgo taka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 29 Lutego 2016 A ja tak z ciekawości zapytam o wagę takiego akwarium (pustego oczywiście) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) A ja tak z ciekawości zapytam o wagę takiego akwarium (pustego oczywiście) http://szklarz.info.pl/showthread.php?tid=10 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 29 Lutego 2016 przez Coltrane (wyświetl historię edycji) Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybak195 Zgłoś Napisano 29 Lutego 2016 A ja tak z ciekawości zapytam o wagę takiego akwarium (pustego oczywiście) chyba 500 kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosiarek84 Zgłoś Napisano 29 Lutego 2016 Do 80 cm wys to tylko ledy albo hql Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Szydło Zgłoś Napisano 29 Lutego 2016 Piękny zbiornik , z ciekawości zapytam ile kosztował i czy wszystkie boki z opti ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) Około 400 kg .Panowie się spisali . Według znawców którzy byli u Tomka żadna szyba nie była z szkła optiwhite.Jak trzeba będzie to znajdzie się świeża faktura za tafle opti . Edytowane 1 Marca 2016 przez LLS (wyświetl historię edycji) Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Co do lampy to zależy co chcesz trzymać w zbiorniku, jakie ułożenie skały etc? Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybak195 Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 Wszystko co piękne nie będę się ograniczał Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kazek.z.lasu Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 Witam panowie i panie zaczęła się moja przygoda Przemek zrobił solidną morską robotę .Zastanawiam się czym to oświetlić ,aby nie zbankrutować doradźcie coś mądrego 6000 zł mogę przeznaczyć na zakup lampy od razu a dalsza część będzie musiała poczekać. Proszę o konkretne propozycje od razu z wyjasnieniem dlaczgo taka ja do mojego "olbrzyma" 250x80x65 zbudowałem 3 częściowy stelaż aluminiowy podwieszany do sufitu . w 1 części z przodu zamontowałem świetlówki T5 2 x 54W + 2 X 54W pomiędzy świetlówki na radiatorze umieściłem pasek 16 Led równomiernie rozmieszczony po długości 3W CREE XP-E Royal Blue . w 2 części zamontowałem na radiatorze A6023 2x1,2m 190,5mm x 50mm https://www.piekarz.pl/pl/?item=33064 3 pasy z 48szt 3W CREE XP-E Royal Blue ( 3 paski po 16 ledów ) oraz 2 pasy z 32szt 3W CREE XP-E Cool White ( 2 paski po 16 led ) w 3 części z tyłu akwarium zamontowałem świetlówki T5 2 x 54W + 2 x 54W . dodatkowo między 1 częścią a 2 częścią umieściłem po środku 2 sztuki LED CREE 50W Royal Blue oddalone od siebie o 60 cm po długości ( tak by nie padało z nich światło na szklane poprzeczki wzmocnieniowe łączące u góry akwarium szybę przednią z tylnią , w moim są 2 takie poprzeczki , w twoim widziałem 3 poprzeczki ,więc mógłbyś zastosować 3 sztuki Leed CREE 50W Royal Blue ) . użyłem dokładnie tych ledów : http://www.topledlight.com/50w-cree-xlamp-xte-royal-blue-450nm452nm-high-power-led-light-50-watt_p1247.html dzięki tym 50W ledom mamy efekt jak z HQI - piękne bliki na piasku i skoncentrowany snop światła . a przy 8 sztukach T5 możemy się pobawić z barwą światła odpowiednio dobierając świetlówki . myślę że takie rozwiązanie oświetlenia kolosa 3 metrowego najlepiej zda egzamin . i spokojnie zmieścisz się założonych kosztach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kazek.z.lasu Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 Witam panowie i panie zaczęła się moja przygoda Przemek zrobił solidną morską robotę .Zastanawiam się czym to oświetlić ,aby nie zbankrutować doradźcie coś mądrego 6000 zł mogę przeznaczyć na zakup lampy od razu a dalsza część będzie musiała poczekać. Proszę o konkretne propozycje od razu z wyjasnieniem dlaczgo taka ja do mojego "olbrzyma" 250x80x65 zbudowałem 3 częściowy stelaż aluminiowy podwieszany do sufitu . w 1 części z przodu zamontowałem świetlówki T5 2 x 54W + 2 X 54W pomiędzy świetlówki na radiatorze umieściłem pasek 16 Led równomiernie rozmieszczony po długości 3W CREE XP-E Royal Blue . w 2 części zamontowałem na radiatorze A6023 2x1,2m 190,5mm x 50mm https://www.piekarz.pl/pl/?item=33064 3 pasy z 48szt 3W CREE XP-E Royal Blue ( 3 paski po 16 ledów ) oraz 2 pasy z 32szt 3W CREE XP-E Cool White ( 2 paski po 16 led ) w 3 części z tyłu akwarium zamontowałem świetlówki T5 2 x 54W + 2 x 54W . dodatkowo między 1 częścią a 2 częścią umieściłem po środku 2 sztuki LED CREE 50W Royal Blue oddalone od siebie o 60 cm po długości ( tak by nie padało z nich światło na szklane poprzeczki wzmocnieniowe łączące u góry akwarium szybę przednią z tylnią , w moim są 2 takie poprzeczki , w twoim widziałem 3 poprzeczki ,więc mógłbyś zastosować 3 sztuki Leed CREE 50W Royal Blue ) . użyłem dokładnie tych ledów : http://www.topledlight.com/50w-cree-xlamp-xte-royal-blue-450nm452nm-high-power-led-light-50-watt_p1247.html dzięki tym 50W ledom mamy efekt jak z HQI - piękne bliki na piasku i skoncentrowany snop światła . a przy 8 sztukach T5 możemy się pobawić z barwą światła odpowiednio dobierając świetlówki . myślę że takie rozwiązanie oświetlenia kolosa 3 metrowego najlepiej zda egzamin . i spokojnie zmieścisz się założonych kosztach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybak195 Zgłoś Napisano 4 Marca 2016 Witaj i dziękuję nawet niewiesz jak bardzo mi pomogłes Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2017 Byłem i widziałem akwarium. Tomku może jakaś aktualizacja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach