Skocz do zawartości
waldek123blau

KOSTKA 80cm x 80cm x 80cm 512 litrów + 140 litrów sump

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz wyjaśnić bardziej tą informację , jestem ciekawy skąd takie info ?

no może nie dokładnie zmielone :) ale tez jest to polymer, o to mi chodziło

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peletki NP kręcą się już 3 dzień w filtrze przepływowym diy zrobionym według schematu Natana

http://nano-reef.pl/...wowy-ala-fr509/

przerobionym do moich zastosowań tzn. wykonałem 2 filtry połączone jedną rurą zasilającą z oddzielnymi zaworami na filtr.

Zasilanie filtrów podłączyłem do pompy obiegowej ze względu na bardzo nerwową żonę która nie toleruje "głośnej pracy mojej dotychczasowej pompy NJ4500" która dla mnie jest prawie niesłyszalna. Zamówiłem już pompę jebao DSC-12000 która będzie wydajniejsza i jeszcze cichsza niż moja stąd cała konstrukcja.

Filtry umieściłem w zbiorniku dolewki tak abym mógł mieć wgląd w ich pracę oraz dostęp do zaworów. W samym sumpie mam makroglony i skałę z siporaxem a komora odpieniacza jest wypełniona pompą i odpieniaczem tak że nie ma miejsca na włożenie filtrów przepływowych.

z białej płyty pcv 6mm zrobiłem podkładki do filtrów tak aby filtry stały stabilnie na krawędzi akwarium.

Do jednego filtra włożyłem Biopellets NP Reducing na dzień dzisiejszy 400ml ale docelowo zmieszczę w nim 1000ml.

Drugi filtr zostanie uruchomiony jak mocniejsza pompa przyjdzie i jest przeznaczony na węgiel ROWA.

post-22867-0-46637000-1439196843_thumb.jpg

post-22867-0-59968400-1439196858_thumb.jpg

post-22867-0-24008600-1439196871_thumb.jpg

post-22867-0-53384700-1439196893_thumb.jpg

post-22867-0-87542300-1439196908_thumb.jpg

Edytowane przez waldek123blau (wyświetl historię edycji)

48a8a9a6b8f4f4ee866d96cfdef63c4cu1641a14

6953777_Sygnaturarybki1.jpg

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w świeżym akwarium nie potrzeba żadnych polimerów

ja bym to zrobił po roku funkcjonowania akwarium

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no może nie dokładnie zmielone :) ale tez jest to polymer, o to mi chodziło

Wciąż chcę zapytać, skąd taka informacja że to polimer ??

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Popatrzyłam na cały wątek.

Akwarium zostało założone pod koniec marca a już przewinęły się przez niego 3 metody prowadzenia akwarium.

Na początku był program Red Sea, potem program Aquaforest a teraz pelletki..

Czy to nie zadużo?

Zdecydowanie lepiej obrać jedną metodę i prowadzić ją akwarium.

Nie ma jednej słusznej metody - ale każda potrzebuje czasu, żeby się rozbujać.

Pozdrawiam,

Debora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzyłam na cały wątek.

Akwarium zostało założone pod koniec marca a już przewinęły się przez niego 3 metody prowadzenia akwarium.

Na początku był program Red Sea, potem program Aquaforest a teraz pelletki..

Czy to nie zadużo?

Zdecydowanie lepiej obrać jedną metodę i prowadzić ją akwarium.

Nie ma jednej słusznej metody - ale każda potrzebuje czasu, żeby się rozbujać.

Pozdrawiam,

Debora

Pani Deboro stosuje tylko jedną metodę jest to metoda priobiotyczna Aquaforestu.

Akwarium wystartowało na programie Red Sea i ten program zakończyłem z powodzeniem!

- Red Sera Reef Mature Pro Kit to sposób przyśpieszający dojrzewanie zbiornika do momentu możliwości wpuszczenia ryb i prostych korali.

- co do Biopellets NP to nie jest żadna metoda tylko materiał na którym mają mnożyć się bakterie pozwole

sobie przytoczyć za kolegą Grzegorzem Dyzmą:

"Biopellety NP to Polimery - materiał ktory jest jednoczesnie zrodlem pokarmu dla bakterii (wegiel) jak i (siedliskiem) miejscem zachodzacych procesow tlennowych i beztleonwych. Bakterie podczas tego procesu oprocz fosforanow i azotanow kozystaja z polimeru jako zrodla wegla. W wyniku calego procesu powstajaca biomasa i wegiel organiczny staje sie pozywieniem dla organizmow w akwarium a w szczegolnosci dla przydaczni, gabek, i korali niefotosytezujacych."

Po bardzo długiej lekturze różnych temetów dotyczących prowadzenia zbiorników postanowiłem prowadzić akwarium jedną metodą:

Biopellets NP Reducing + Bakterie Aquaforest a swoje spostrzeżenia będę opisywać tu:

http://nano-reef.pl/...rie-aquaforest/

Akwarium wystartowałem na programie Red Sea i po zakończeniu programu wartości parametrów były ok

dopiero później przez przerybienie i przekarmienie w zbiorniku zrobiła się kicha!

Ale od 01.07.2015r. postanowiłem postawić na bakterie AF + Biopelletki NP - i odczekam z 4-5 miesięcy z eksperymentami w akwarium.

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żadnej metody bym nie stosował narazie

prawie żadnych korali,prawie zadnych ryb,pytam po co?

przez rok same podmiany i tyle,ludzie wszystko naraz chcą mieć a łatwo przedobrzyć

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldi może to co piszesz post wyżej to prawda ale ja nie chcę patrzeć w salonie przez rok

na skałę w akwarium zalaną samą wodą! - żona by mnie wypisała z rodziny i nawet za cenę pewnych

strat w obsadzie chcę mieć w akwarium jakieś życie. Dlatego włożyłem do swojej solniczki chwilowo miękasy

ale docelowo gdy parametry będą stabilne będę zasiedlał SPS-ami i LPS-ami.

Wciąż chcę zapytać, skąd taka informacja że to polimer ??

Tu znajdziesz odpowiedź:

http://nano-reef.pl/...mery-w-morskim/

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz ,ale nie wyczytałem tam nic na ten temat . Nie ma tam żadnej informacji jakby probioF to były polimery .

no po 1. moze zastapic polimery w malych akwariach

po 2. wypowiedz waszego pracownika

ProF is especially developed liquid bacterial media to work with probiotic bacteria ProBioS.

ProBioF is a polymer in powder. Substitute for BioPellets. This product has been design for small tanks where is no possible to install additional filter equipment. You can use both alternately with ProF.

ProBioF also can be dissolved in RO water and automatic top up system will do the rest. In this case you must calculate amount of evaporated water in 24hrs and adjust number of spoons per 100L.

po 3 o co chodzi bo nie rozumiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zastąpić, nie oznacza ,że to są polimery .

O to chodzi, że skoro to nie są polimery to nie są . Mamy nowy produkt który to jest polimerem ,a to jest różnica .

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ProBioF is a polymer in powder. wypowiedz pracownika czy nie wiem jak go nazwac zeby nie bylo

wiec przepraszam jak powielam nie prawdę

Edytowane przez hajtaler (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sie wypowiedziec bo calosc wynika z mojego niedopatrzenia. Za co przepraszam. Na zadnej stonie Aquaforest nie ma nic ze to polimer.

Watek ze ProF to polymerem pojawil sie na forum ultimatereef.net dokladnie w tym samym czasie kiedy trwaly prace nad przygotowaniem intrukcji uzytkowania noewgo produktu. Bedac zaangazowany w projekt i chyba nocna godzina zrobily w swoje.

Znajac wlasicwosci produktu ProF powinienem napisac w watku na forum ze jest to tlumaczac na EN organic carbon compound.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 18 czerwca mój ukwiał dywanowy zaczął bleknąć (post 125 tego wątku) aż przybrał biały kolor,

od kilku dni czyli po 2 miesiącach kolor pomału wraca mniej więcej od momentu włożenia BioPelletek !?

- teraz ukwiał jest seledynowy, ma apetyt i widzę że rośnie powiększył się do ok. 18 cm średnicy.

Dziwne zachowanie!

Ukwiał nie wędruje siedzi w jednym miejscu, przesunął się tylko o jakieś 5cm od chwili wpuszczenia do akwarium

post-22867-0-62301200-1439282934_thumb.jpg

post-22867-0-47915500-1439282942_thumb.jpg

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu mu odpowiada miejsce ,wiec się nie rusza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi że dziwne zachowanie to bleknięcie - gubienie zooksanteli! Nigdzie się z tym nie spotkałem tylko czytałem że jak bleknie to umiera a u mnie ostatnio przyrasta!

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#126 pisałem Tobie:

"A bleached anemone will require specialized care until it can grow its zooxanthellae back – a process which will take 3 months or longer even in the best conditions"

dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam założyłem zbiornik w tym samym czasie co ty jeżeli chodzi o dojrzewanie przechodziłem prawie wszystko co ty, ale musze przyznać , że u mnie odbywało się to łagodniej. Błędy popełniałem te same. Gdy sprawdziłem parametry a były dobre , wpuściłem zbyt wiele życia skutek 5 ryb, rozgwiazd , jeżowiec, i 2 sps wylądowały w „koszu”. Powiedziałem koniec, zbiornik musi dojrzeć. Postawiłem na jedną metodę- chemie , wybrałem AF stosuję całą linie od dwóch miesięcy , sól od początku założenia. W początkowym okresie zacząłem 1/3 dawki stopniowo zwiększałem. Na dzień dzisiejszy widzę już jakieś efekty. Zbiornik jeszcze nie mam w pełni dojrzałe , ale w pełni to może będzie za 6-7 miesięcy. Parametry Kh 7 a było 11 PH 8,2 NO3 < 1 było ok 40 , Po4 0,01 a było około 2. Zaczynam podawać ballinga oczywiście AF 1+2+3 (gotowy produkt ponieważ nie mam doświadczenia) sama podmiana wody nie wystarcza zaczyna spadać mi CA, Mg co jest dowodem ,że korale zaczynają pobierać. Moim zdanie, zastrzegam ,że jestem początkującym w morskim za dużo kombinujesz lejesz bakterie AF (według mnie za dużo),stosujesz ballinga chyba Azoo, chociaż zbiornik tego nie potrzebuje. Lejesz jakieś płyny na cyjano i coś jeszcze. Chemia musi być jednej linii, ponieważ na tyle nie znamy się, jedno drugie może wykluczać i przynosić odwrotne skutki. Pozwól zbiornikowi samemu dojść, a będzie w przyszłości bardziej stabilny. Cierpliwość, cierpliwość !!!. Jak będę miał chwile czasu założę wątek o swoim zbiorniku. Na tą chwilę linku http://akwarystyczne.info/showthread.php?tid=8359

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku ja swój zbiornik traktuje jak poligon przed założeniem właściwego już jest plan na wyburzenie ściany w salonie i postawienie 3000 litrów a piwnicę pod salonem przeznaczę na pomieszczenie robocze z sumpem itp.

Muszę się nauczyć na małym zbiorniku przed zamówieniem u Przemka docelowego.

A z innej beczki to:

Znalazłem na naszym forum opis fajnego programu komputerowego do prowadzenia akwarium.

Nazywa się "Aqua Center" i napisał go nasz kolega z forum. Program jest darmowy - wystarczy zalogować się na serwerze i już można działać. Link do programu to:

http://212.182.113.4:83/Login.aspx

Polecam bo jest przejrzysty i po polsku!

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 6 dniach stosowania BioPellets NP odpieniacz nagle ożył i wyrzucił dziś pełen kubek piany bardzo ciemnej prawie czarnej i suchej

przez ostatnie 6 dni tylko mielił wodę z powietrzem nic nie wydalając. Miałem ustawiony poziom na odpieńku taki jak przed zastosowaniem pelletek i już korciło mnie aby przestawić a dziś zaskoczenie!

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem wspomnieć, że ja również zastosowałem BioPellets NP gdzieś przeszło miesiąc temu, efekty można spodziewać się po 4 tygodniach tak w każdym razem u mnie było. Zobaczysz jeszcze chwilka i będziesz musiał zwiększyć racje żywnościowe aby podwyższyć NO3, a glonami nie przejmuj się dzisiaj są jutro znikną. Pomysł na 3000 l jest wielki, trzymam kciuki za poligon, no i za przyszłą realizacje. Jak będzie stawiana 3000 l , to niestety wproszę się zobaczyć. Dzięki za program zaraz obejrzę go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszeklos napisz coś więcej właśnie takich ludzi szukam co stosują bakterie AF i Biopelletki NP po jakim czasie odpieniacz zaczął u Ciebie normalną pracę? jak dozowałeś pelletki co jaki okres ile zanim ustaliłeś właściwą ilość pelletek na Twój zbiornik? Ile masz dziś w obiegu- może jakiś film masz jak się kręcą u Ciebie?Czy miałeś zakwit bakterii - tzw mleko bo inni tak mieli? ile bakterii i jakie stosujesz na swój obieg?

Właśnie opisuje swoje doświadczenia na innym wątku:

http://nano-reef.pl/topic/77046-biopellets-np-reducing-bakterie-aquaforest/

Możesz coś napisać skoro u Ciebie zadziałało!

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, ja stosuję od 9 miesięcy pełny AF, sól, bakterie, pożywki, balling oraz Pellety AiO (brązowe) zacząłem po 3 miesiącach, później zaprzestałem i teraz ponownie odpaliłem. Zwykle po miesiącu zaczyna wywalać kubek na brązowo, dodatkowo stosuję watę i skarpetę żeby nie mieć drobinek w sumpie od ścierania paellet.

Ten link z programem Waldku nie otwiera strony :(, na ping też nie reaguje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.