dale Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2015 Poszukuje caramik - sztucznej skały do akwarium, która by stopniem porowatości odpowiadała żywej skale. Czy może znacie takie produkty na rynku ? Bądź używacie ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert2678 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2015 Ja mam w zbiorniku tą http://www.zanclus.net/home/1015-ekologiczna-skala-real-reef-rock.html I jestem bardzo zadowolony Cztery tygodnie już ją mam w baniaku zero dino cyano tylko delikatne glony z tym że to była wymiana skały tak że woda 80% ze starego systemu.A w akwarium same praktycznie SPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2015 Też o niej myślałem, ale wagowo jest dużo cięższa niż żywa skała - dlatego z niej zrezygnowałem. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert2678 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2015 Czy ja wiem To już można powiedzieć ze startuję z czwartym akwarium jest młode i się rozwija pozytywnie. Przerobiłem sucha , żywą ale nie wyobrażam sobie wsadzenie SPS do baniaka w tym samym dniu a tu tak zrobiłem nie miałem wyjścia. Zmiany były olbrzymie od filtracji do obiegu wszystko konsultowane z K.Trycem chwała mu za to. Na około 40 SPS polecciały tylko 2 szczepki a wzbiorniku Echiniaty dragon limonka tenuisy. i wiele innych. Pozdrawiam robert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja bym tu wybral jest super wybor i mam od nich ta sucha skale lekka porowata i tania Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2015 Tak, tylko Ty jesteś w Anglii a Dale w Lublinie. Ciągnąć stamtąd skalę to bezsens Cytuj Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje. zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2015 No co ty mamy 21 wiek, Milion polakow tu mieszka vany setkami za grosze woza paczki Uk i Polandia dwa dni w lublinie szybciej niz na terenie polski Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2015 może to Cie zainteresuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekRN Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2015 Ja robiłem podobną skałę, tylko zamiast soli gruboziarnistej użyłem lód w kostkach i lód kruszony. W akwarium zachowuje się jak sucha skała, tylko jest cięższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2015 Marek - robimy? Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2015 Fajne Tylko mam pewne obawy co do tej soli - jak zostaną jakieś granulki w środku i z czasem dojdzie do kontaktu z wodą ? No i te 60 do 90 dni stabilizacji A poza tym to chętnie się spotkam na takie wspólne "robienie skałek", nawet niekoniecznie z robieniem ich Myślałem o podobnej konstrukcji tyle że ze żwiru koralowego, ale jednak wolał bym coś bardziej porowatego niż cement. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2015 Fajne Tylko mam pewne obawy co do tej soli - jak zostaną jakieś granulki w środku i z czasem dojdzie do kontaktu z wodą ? zawsze można użyć lodu jak pisał TomekRN No i te 60 do 90 dni stabilizacji nie wiem właśnie czy głównie nie ze względu na tę sól A poza tym to chętnie się spotkam na takie wspólne "robienie skałek", nawet niekoniecznie z robieniem ich pomysł zacny Myślałem o podobnej konstrukcji tyle że ze żwiru koralowego, ale jednak wolał bym coś bardziej porowatego niż cement. a to już każdy ma własne sposoby Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2015 Zobaczcie na allego są fajne skałki do aquascapingu z bio ceramiki. Kupiłem jedną aby zobaczyć jak to wygląda i powiem że całkiem całkiem. Jak jeszcze ściemnieje bo jest biała to będzie nie do odróżnienia od żywej (no oprócz oczywiście życia ale jak ktoś chce startować jak ja na suchej to filarki pierwsza klasa). Nie za ciężka, bardzo porowata, można zamówić konkretnie co się chce i cena też super. Wziąłem jeden filar ale na pewno jeszcze dokupie jeden do mojego nowego akwa gdyż nie planuje gruzowiska tylko 2 nie za wielkie filary w 150l. Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2015 No właśnie o nich myślałem, Myślałem też o zmianie gruzowiska na dwa filary - tyle że w kostce - Może jeden w kącie baniaka a drugi bliżej przodu ? Się zobaczy w tym tygodniu Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cerb Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2015 Zobaczcie na allego są fajne skałki do aquascapingu z bio ceramiki. Kupiłem jedną aby zobaczyć jak to wygląda i powiem że całkiem całkiem. http://allegro.pl/filar-aquascaping-sucha-skala-ceramika-i5285645184.html - którąś z tych kupiłeś? Mogłbys zrobic zdjecie jak prezentuje sie w baniaku i jakie sa wymiary tej skałki ktora kupiles? Sam takie planuję, nawet wybralem sobie już ktore wezme ale skoro moge zobaczyc w akwarium to by mi bardzo pomoglo:). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak kupilem jedna z tych ale nie mam jeszcze akwa tak wiec fotke zrobiłem na stole wymiary z półką do ktorej będzie przyklejony filar to 30x18x22h sam filar był troche za niski 23x17x16h z dodatkową podstawką jest ok bo akwa będzie miało 50h. Moje akwa bedzie 60x50x50 i będa stały dwa takie filary na środku. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez Jimbim (wyświetl historię edycji) Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2015 super te filarki, oszczędzają nerwy przy ustawianiu skały. Cytuj Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje. zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2015 Czy ktoś z Was używa jakiś dłuższy czas tej ceramiki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2015 Tak używam od kilku miesięcy i nie ma z nią najmniejszych problemów. Wiadomo na początku trzeba się liczyć z dłuższym dojrzewaniem bo to " surowizna" ale później jak zejdą plagi będzie czyściutka jak dupcia niemowlęcia ... PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cerb Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2015 Tak kupilem jedna z tych ale nie mam jeszcze akwa tak wiec fotke zrobiłem na stole wymiary z półką do ktorej będzie przyklejony filar to 30x18x22h sam filar był troche za niski 23x17x16h z dodatkową podstawką jest ok bo akwa będzie miało 50h. Moje akwa bedzie 60x50x50 i będa stały dwa takie filary na środku. Mnie te skałki od razu wydawały sie za niskie chociaż w moim (40 cm wyskokości) powinny dać radę. Tak używam od kilku miesięcy i nie ma z nią najmniejszych problemów. Wiadomo na początku trzeba się liczyć z dłuższym dojrzewaniem bo to " surowizna" ale później jak zejdą plagi będzie czyściutka jak dupcia niemowlęcia ... Jak możesz to wrzuć fotkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2015 Oni robią skałki na wymiar jakie chcesz takze z wymiarami nie ma problemu ja po prostu wziolem takie bo mi gotowe wygladem pasowaly ale teraz wiem ze minimum te 22h musza miec bo tak to troche za niskie. R.I.P ile moczyłes w RO tą ceramike ?? Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2015 A producent zaleca moczyć w RO? wysłałem z tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) postanowilem sprobowac i oto rezultaty weekendowej zabawy. troche slabe fotki ale w realu jest bardziej porowate niz wyglada Edytowane 3 Maja 2015 przez jackami (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach