Darrius87 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Witam. Postawiłem większe akwa i bez spinki wystartowałem miesiąc temu. Wrzuciłem żywy piasek, żywą skałę i około 80% wody z żywego akwa. Od paru dni borykam się z bąblami, ciemnymi glonami i kiepsko sobie radzącymi zoa i euphylliami. Xenia ładnie pulsuje, cadiella pompuje i wyciąga polipy i peudogorgonia wyciąga polipy czyli zachowują się nienagannie. W zbiorniku pływają dwa błazenki, 3 ślimaki, krewetka i rozgwiazda. Oświetlenie to około 78 W Power LED 3 W (9B 9R 8W). Od wczoraj zacząłem dodawać MICROBE-LIFT Complete. Zwierzynę karmię suchym, mrożonkami i planktonem. Odpieniek to SlimSkim 250, a filtracja to JBL e901, a w nim żywa skała, siporax i grys koralowy. Czytałem różne tematy o tym cyjano, ale nie chce zaraz wlewać tam połowy fabryki chemikaliów. Prosiłbym o jakieś na prawde sprawdzone sposoby. Niechciałbym zmarnować tego wszystkiego w środku. Testy wskazały takie wyniki: Wiem, że dojrzewanie itp, że szybko, ale byłem zmuszony (małe akwarium podczas imprezki zostało z lekka zniszczone i musiałem się spieszyć). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nashiq Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Ile dołożyłeś żywej skały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) W sumie jest około 14kg. nowej skały jest 9kg. Z mniejszego 5 kg. WySwiftowane z Galaxy S4 dzięki Tapatalk'owi Edytowane 1 Maja 2015 przez Darrius87 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nashiq Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) Mi pomogło na cyjano przyciemnienie akwarium na kilka dni. I nie dawaj żadnych pokarmów z np. Aminokwasami ponieważ glony nimi się żywią. Edytowane 1 Maja 2015 przez nashiq (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Gasić białe? Niech niebieskie zostanie tylko? A co na to korale? WySwiftowane z Galaxy S4 dzięki Tapatalk'owi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtełek1 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Jakoś muszę to przeżyć Gasisz całe światło, korale po jakimś czasie dojdą do siebie Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Bo już czytałem o tej chemii i w ogóle. Mogę któreś zostawić. Bo mam każdy kanał oddzielnie. 24W białe, 27W royal i 27W niebieskie. To któreś mogę zostawić. Na jaki czas? WySwiftowane z Galaxy S4 dzięki Tapatalk'owi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) ja na tych zdjęciach nic nie widzę ... Zostaw to akwarium i daj mu dojść do siebie, czym mniej w nim będziesz grzebał tym lepiej dla niego . a jak już chcesz mniej świecić ( nie wiem po co ) to świeć tylko royal i niebieskie . Edytowane 1 Maja 2015 przez jarek35 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Teraz nie widać. Pełno brązowego nalotu a na nim bąble powietrza,na wieczór najwięcej. Rano nie ma w ogóle WySwiftowane z Galaxy S4 dzięki Tapatalk'owi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StefanTG Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Zgaś światło i zakryj akwarium na kilka dni aby nie docierało do niego światło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Ponowne dojrzewanie - znaczy wysypało okrzemkami cierpliwości ... białe ustaw na np. 4h dziennie co tydzień zwiększ o godzinę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Miałem okrzemki i w Malawi, ale nigdy bąbelkowało tak... A naczyta się się człowiek o tym cyjano i masakra. WySwiftowane z Galaxy S4 dzięki Tapatalk'owi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 U mnie pomoglo odsysanie dwa razy w tygodniu, razem z piaskiem. Piasek pozniej plukalem w niewielkiej ilosci wody ze zbiornika. Woda z odsysania przez potrójna włóknine i do zbiornika. Do tego brak podmian i codziennie bakterie AF. Po miesiacu jak dojzewanie się skończyło i skała ruszyla byl juz spokój. Zaciemnie nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek66 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 odsysanie nalotu, zmniejszenie białego światła i pomogło Cytuj http://nano-reef.pl/...-za-nowe-450-l/ http://nano-reef.pl/...-mini-akwarium/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Akurat ze skał ciężko odessac WySwiftowane z Galaxy S4 dzięki Tapatalk'owi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Cieniutki wężyk taki z 5mm wewnatrz woda powoli leci a oddessa co trzeba,przynajmniej u mnie bez problemu schodziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Jutro spróbuję to odssysanie. Na razie robię ciemno. Zastanawiam się jeszcze czy takie bąbelki nie robią się przypadkiem od tych wydobywających się z odpieniacza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Odsysaj wszystko co sie da, nie rob nic ciemno ze skał odsysaj rurką pcv fi8 z podlączonym wezykiem , bedziesz mogl troche skrobac wstrzymaj podmianki i ogranicz karmienie Najlepiej karm granulatem powoli po kilka granulek zeby wszystko blazny zjadaly u mnie walka z cyjano trwala 3 miesiace Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Mozesz tez skierowac falowniki na skale to ci przedmucha ten nalot Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Odsysaj wszystko co sie da, nie rob nic ciemno ze skał odsysaj rurką pcv fi8 z podlączonym wezykiem , bedziesz mogl troche skrobac wstrzymaj podmianki i ogranicz karmienie Najlepiej karm granulatem powoli po kilka granulek zeby wszystko blazny zjadaly u mnie walka z cyjano trwala 3 miesiace Tylko ze mój granulat jest dość gruby, a błazenki malutkie. Tak swoją drogą, to poza dość nieładnym wyglądem to jakiś negatywny wpływ na na zwierzaki? WySwiftowane z Galaxy S4 dzięki Tapatalk'owi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 akwa puste jak dla mnie odstaw mikrobe mniej karm moze 1/4 kostki dziennie dodaj bakterie i tak jak ja napij sie piwa Cytuj a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Puste, bo czeka aż wszystko się ustabilizuje. WySwiftowane z Galaxy S4 dzięki Tapatalk'owi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 chodziło mi o to ze microbe nie jest potrzebne Cytuj a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darrius87 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 No microbe daje, bo zoe zamknięte w sobie odkąd trafiły do tego akwarium. Oraz euphylia nie bardzo. A bąble pojawiły się przed dodawaniem microbe. WySwiftowane z Galaxy S4 dzięki Tapatalk'owi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 ...suche, mrożonki, plankton...jak przez jakiś czas odstawisz wszystkie suplementy i zmniejszysz karmienie, to się nic nie stanie. Karm tylko tyle ile zdołaja zjeść coby nie plątało się po dnie. Zoe(anthusy?) nie wymagają raczej karmienia "bo się nie otwierają", a zamknięte być mogą bo woda inna, bo światło inne, bo cyrkulacja, bo tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach