octavian Zgłoś Napisano 9 Września 2015 Ja także mam 4 cm piasku w refugium i tak raczej zostanie. Po co ? A bo dzięki tamu będę miał tam więcej życia które by się nie zalęgło i utrzymało bez piasku Lubię popatrzeć jak tego życia przybywa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 9 Września 2015 U mnie świecą dwa moduły LED Aquael'a czyli 2x6W. Caulerpa rośnie od początku. Dodatkowo wrzuciłem dwa nassariusy do przekopywania wierzchniej warstwy piasku... Podobno bardzo pożądane w DSB (u mnie jakieś10cm) i ma to sens. Nie zakopią się głębiej niż pozwala im na to długość ich "trąbki". A zjadają nadmiar detrytusu i pokarmu Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 9 Września 2015 Nie wiem czy dobrze zrobilem tak jak ogladalem u innych moze na spod dalem tylko grubsza warstwe ( zbornik ma wysokosci 74cm warstwa dsb ma okolo 15-17 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Ile cm ma ta gorna warstwa z ta drobna gradacja ? Edytowane 9 Września 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 9 Września 2015 (edytowane) okolo 7-8cm mysle na pewno edit: mysle ze wiecej moze bo mialem okolo 3/4 wiadra piasku suchego takiego: "Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White 9,07kg". na powierzchnie 36x48cm Edytowane 9 Września 2015 przez dirty_pig (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 9 Września 2015 a ponizej tej warstwy jest cala reszta z fotek siporax i skalki dobrze rozumie ? Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Września 2015 Co to za rodzaj glonów? Botryocladia uvaria - i nie szkoda go "chować" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 10 Września 2015 a ponizej tej warstwy jest cala reszta z fotek siporax i skalki dobrze rozumie ? tak wlasnie jest. jak na zdjeciach warstwa po warstwie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Sam niewiem inne to twoje Dsb ale wydaje sie ze powinno zadzialac Duza ilosc powietrza wraz z siporaxem zostala zasypana, Niewiem na ile to moze miec zly lub dobry wplyw, teoretycznie gorna warstwa jest ok Czas pokaze co to bedzie , Tak jak pisalem fito lac troche wody z dojrzalego zbiornika,smieci od sasiada Spaghetti worm moze gdzies dostaniesz, algi i czekac obserwowac. Edytowane 10 Września 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 10 Września 2015 (edytowane) czy ze zwierzakow mozna albo trzeba dodac wezowidla, slimaki, wieloszczety, rozgwiazdy piaskowe? edit: mysle gabki dodac co wy na to Edytowane 10 Września 2015 przez dirty_pig (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chelmon1 Zgłoś Napisano 10 Września 2015 Marine mam pytanie odnośnie dokarmiania dsb+refugium czym dokarmiac , jak czesto, czy to dokarmianie zależy tylko od poziomu no3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Tu musze uwazac na to co pisze poniewaz okreslenie zapotrzebowania Dsb jest dosc trudne do oceny Teoretycznie pozostalosci po karmieniu wystarczaja zwlaszcza w mlodym Dsb Ale jesli jest mowa o dojrzalym bogatym w zycie Dsb Refugium to juz jest inna bajka, trzeba dokarmiac. Poniewaz ilosc ktora dociera po karmieniu ryb jest zbyt mala Aktualnie dwa razy w tygodniu przed zgaszeniem swiatla zapodaje mrozonki, czasami kawior,mixy roznych owocow morza itd Obserwuje co sie dzieje z pokarmem, widze ze znika doslownie w kilka minut i tu wiem ze nie zalega . Wieloszczety, Spaghetti worm, kielze i setki innych jedza tego sporo, ale jak wszystko w morszczyznie musi byc z umiarem NO3 zerowe czy PO4 zerowe pozwala na zwiekszenie pokarmu ale to tez jest wszystko o rownowazeniu Powyzej w postach zalaczylem filmy jak wiele sie dzieje w Dsb ile zycia jest w jednym ziarnku piasku Edytowane 10 Września 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 10 Września 2015 gdzie Marine kupiłeś Wieloszczety?jutro mam wolne wiec idę kupić jakie glony, może będą tak mili i znajda jakie Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Nie kupisz tego w sklepie poszukaj w okolicy zbiorniki popros o wode z podmianki, troche piasku troche detytrusu nawet troche syfu z odpieniacza, jedynie mozesz kupic w sklepie troche gruzu po zywej skale beda wieloszczety i inne robale Edytowane 10 Września 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 10 Września 2015 (edytowane) ja przenosiłem stary baniak wiec woda z podmianki mi nie potrzebna ,wybieram się do Grześka po weekendzie wiec może coś załapie z jego kozackiego sumpa jeszcze jedno ile świecisz nad dsb? Edytowane 10 Września 2015 przez hajtaler (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 10 Września 2015 No jak bedziesz u Grzeska to bedziesz mial z czego wybrac swiece 12h Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 10 Września 2015 a tam wybierać wezmę co da ) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 11 Września 2015 A to może być do dsb jest cos takiego jak Miracle Mud podobno ludzie stosują i jest ok daje dobre rezultaty Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Widziałem kilka akwa na uk forum ktorzy uzywali miracle mud i wygladaly pieknie Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 11 Września 2015 No ja wlasnie tez i nawet na żywo poprostu bajka i działa wszystko na top top Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Widziałem kilka akwa na uk forum ktorzy uzywali miracle mud i wygladaly pieknie Wygladaja pieknie ale nie koniecznie z tego blota bo cala reszta jest zachowana Miracle mud to piasek z woda z plazy. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 11 Września 2015 No co ty Marine piasek z woda to masz żywy piasek nie Miracle Mud poszukaj opisu A to jest suche w pudelku Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 11 Września 2015 To jezszce gorzej jak to jest suche, to bedzie piasek bez wody pierwiastki sladowe ? Mineraly i skladniki niezbedne do utrzymania? ciekawy jestem jakie to sa skladniki, Panowie Pleaseeeeee szkoda waszej kasy tak wam powiem. To taki piasek inaczej, jak pojedziesz na plaze i bedzie odplyw rura w piasek i bedziesz mial naturalny Miracle Mud Adres w Uk TU https://www.google.com/search?q=camber+bitchie&biw=1920&bih=1060&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI_pqX_t3uxwIVBLPbCh2aVApC#tbm=isch&q=camber+beach Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 11 Września 2015 No jak uwarzasz tj twoje zdanie ale szacun fakt ze koszty sa dużo większe w założeniu od zwykłego dsb ale cóż nie wiem tylko czy masz do końca racje Marine A najlepiej zeby sie ktoś wypowiedział kto to stosuje A oglądałeś filmik z linku który wkleilem Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Ogladalem dlatego pisze z cala odpowiedzialnoscia ze to jest dla ludzi bogatych ktorzy nie chca czytac setek postow niechca pozyskac wiedze chca miec zbiornik i tyle Tutaj producenci wychodza im na przeciw z siporaxem i piaskiem ale nie byle jakim piaskiem tylko z pierwiastkami !!! a ile zelaza w nim jest ? W naszej wersji to siporax z piaskiem i glonami. tak ze tu nic nowego niema Edytowane 11 Września 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach