buczi82 Zgłoś Napisano 31 Października 2015 Czystybnie jest, moze w kilku mscach, ogolnie to mam detrytus i ogniska cyano, ale nic nie ruszam, widze ze kielze lubia sie babrac w detrytusie... Mam kilka slimakow, ale one wola po szybie w innych komorach smigac, mysle zeby dokupic kilka albo jednego nusariasa wpuscic, ale boje sie bo mam same duze i nie chcialbym zeby mi tam nabruzdzily, lepiej dam te ceryth cos tam... W główny mam to czarne duze wezowidlo co detrytus wcina, myslalem zeby dac na dol ale pewnie zycie tez zje... Wiec na chwile obecna niech jest jak jest Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 31 Października 2015 ja wpuściłem 3x nassarius po lekturze Bartka na reefhub Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 31 Października 2015 Mysle ze jeden by styknal... A tu chyba mysis... Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 31 Października 2015 (edytowane) jutro wstawię swoje tylko,u mnie jeszcze nie ma aż takiego bujnego życia w sumie dzisiaj wstawię Edytowane 31 Października 2015 przez hajtaler (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Ile czasu macie swoje dsb odpalone? Byczi i hajlajter? Wysyłane z mojego GT-S5363 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 moje ma 54 dni Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) sorki za te nicki, jakieś głupoty mi wyszły na komórce:P Edytowane 1 Listopada 2015 przez Bartolomeo84 (wyświetl historię edycji) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Moje tez cos podobnie Hajtaler super to wyglada, glony widac czuja sie dobrze Ale ja bym wywalil te nusariusy, jeden chyba by wystarczyl... Lepiej daj te ceryth czynjak to sie tam nazywa... Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Moje tez cos podobnie Hajtaler super to wyglada, glony widac czuja sie dobrze Ale ja bym wywalil te nusariusy, jeden chyba by wystarczyl... Lepiej daj te ceryth czynjak to sie tam nazywa... one nie kopia głębiej jak im ten nos pozwala wiec jest ok,1 wczoraj wrzuciłem z powrotem do zbiornika bo codziennie kończył w pompie Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Testy Plenum 8 mc Temp. 22 Ph 7.9 Kh 12 Ca 450 Mg 1350 No3 brak zabarwienia salifert Po4 0.04 Hanna i tu niespodzianka Testy Plenum przy uzyciu piasku koralowego Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Nie chodzi o.kopanie, ony chyba zycie wcinaja... Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 No tak, ale jak chce tylko podtuczyći ma wystarczająco dojrzałę i duże DSB to się nic nie stanie.... zaraz się życie namnoży spowrotem:) a jak kopie to natleni mu całe DSB wgłąb i zresetuje całą filtrację zabijając bakterie beztlenowe;) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 No tak, ale jak chce tylko podtuczyći ma wystarczająco dojrzałę i duże DSB to się nic nie stanie.... zaraz się życie namnoży spowrotem:) a jak kopie to natleni mu całe DSB wgłąb i zresetuje całą filtrację zabijając bakterie beztlenowe;) bez przesady ślimaki chowają sie max 1cm pod piach wiec nie ma szans by cos zaszkodziło strefie beztlenowej No tak, ale jak chce tylko podtuczyći ma wystarczająco dojrzałę i duże DSB to się nic nie stanie.... zaraz się życie namnoży spowrotem:) a jak kopie to natleni mu całe DSB wgłąb i zresetuje całą filtrację zabijając bakterie beztlenowe;) bez przesady ślimaki chowają sie max 1cm pod piach wiec nie ma szans by cos zaszkodziło strefie beztlenowej Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 ale my rozmawiamy chyba o mandarynie? a nie ślimakach? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 a to ja nie w temacie ,myślałem ze o ślimakach Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Ja o slimaku hehe Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 Zagrozenia plynace z posiadania DSB, Wiele piszemy o takoch zagrozeniach ktore mogly by przynies sytylacje Awaryjne Ja osobiscie tez pisalem powtarzajac slowa bardziej doswiadczonych Akwarystow, Ale Szukalem na wielu forach tematow ktore wskazywaly konkretny problem ze wskazaniem DSB Wynik jest Chocby nasze forum nie posiada potwierdzonych tematow o kleskach z tytulu DSB, Znalazlem kilka tematow na forach ktore dotycza lat 2002 2006 2008 Podstawowe problemem byly wskazane jako zla granulacja, zwierzaki w Sumpie, Czerny piasek, padajace zwierzete w Sumpie wiele innych problemow, ale nikt nie wskazal zalamania calego systemu wraz z calym zyciem. Wiem zaraz kazdy rozpocznie poszukiwania i znajdziemy wspolnie 50 zbiornikow ktore padly na Swiecie. No wlasnie. Teraz wpisujemy katastrofy w zbiornikach wynik imponujacy. Scierka wpadla do wody zatrula korale, pompa przelala KH korale bieleja, Rozerwany ukwial w turbinie zatruta woda, Jedzenie kota wsypane przez dziecko do banki, i setki innych problemow ktore wysadzily zbiorniki w powietrze. Tyle zagrozen opisujecie ze Dsb wydaje sie byc bardzo bezpieczne. Czy to nie jest tak ze to troche wyssane tragedie przez niewiedze. Zakladam jednak ze pojawil sie problem w naszym Dsb, czy to pojemnik z piaskiem czy inna forma usypanego piasku. Nadal jest nadzieja ze odcinajac obieg jestesmy w stanie uratowac zycie w zbiorniku, oczysczajac sump z piasku Ale odpowiedz dostaniemy za dwa trzy lata jak to bedzie z naszymi DSB Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 4 Listopada 2015 Polecam wszystkim nie zdecydowanym Artykul do przeczytania o DSB mysle ze pomoze w podjeciu decyzji http://reefhub.pl/dsb-powrot-do-natury/ Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2015 Mam kilka pytan jeśli można niedługo mam zamiar założyć akwa z dsb, refugium i plenum 1. czy warto czy w ogóle można robić dsb ( za czysta woda) jeśli planuję mieć miekasy i lps ( sps może kiedyś) ? 2.kolejność w sumpie np 4 przegrody pierwsza spływ ,druga dsb ,trzecia odpieniacz,czwarta pompa obiegowa. Lub 3 komory pierwsza spływ z odpieniaczem ,druga dsb ,trzecia pompa obiegowa? gdzies chyba czytałem ze odpieniacz nie może być przed dsb,jeśli się mylę to niech mnie pan poprawi .. 3.jeśli mam mało miejsca na dsb czy warto w ogóle je robić? (lepiej małe niż wcale?) 4 w pańskim sumpie za nic nie moge się połapać jak po kolei kieruje się woda . pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wilson Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 Witam mam pytanie czy wsadzenie makro glonów do sumpa i np przyczepienie ich do skałki i oświetlenie ich ma jakiś sens ? - czy przyczepione do skałki będą rosły czy potrzebują podłoża z piasku ? -czy będzie to miało ewentualnie jakiś pozytywny wpływ na parametry wody ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 bedzie roslo i bedzie mialo "pozytywny" wplyw na parametry wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Pomyłka przepraszam za bałagan mam troszke lat i nie za bardzo ogarniam komputer. Do admina post do usuniecia . Edytowane 5 Listopada 2015 przez tedeus63 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wilson Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 bedzie roslo i bedzie mialo "pozytywny" wplyw na parametry wody Dzięki za info tak też myślałem że jeśli będą rosły bez podłoża to muszą się czymś odżywiać ... W takim razie muszę się rozglądnąć gzie nabyć ... może ma ktoś za dużo i sprzeda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 albo uzyj spaghetti to nawet nie bedziesz musial uzyc skaly bo one plywaja w wodzie ladnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wilson Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 albo uzyj spaghetti to nawet nie bedziesz musial uzyc skaly bo one plywaja w wodzie ladnie A co z przepływem w sumpie nie będzie to fruwać po komorach ...żeby pompy nie zassały zieleniny ...przytwierdzę do skałki gumką i powinno być ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach