dale Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 Panie i Panowie, jestem na etapie projektowania sumpa do akwarium ok 320 l. Początkowo chciałem dać sump przez całość baniaka, w szafce. z otwartą częścią środkową. Tam miało być refugium, z kawałkami skały, odrobiną piasku... Ot, taki właśnie rezerwat. Jakiś krabik, czy bokserka. I sporo glonów. Potem komora z pompą powrotną. Miało to na celu wzbogacenie życia w głównym, powiększenie ilości miejsca dla życia (izolacja gatunków agresywnych)i wspomaganie filtracji poprzez zjadanie azotu i fosforu. Ale mam wątpliwości: - czy refugium o wymiarach podłoża 30x40x 20 cm wysok. wypełnione, ale nie przeładowane glonami i skałą będzie spełniało swoje zadanie? - czy życie w postaci mikroorganizmów nie będzie mielone przez pompę i będzie trafiało żywe do baniaka (chciałbym trzymać tam mandaryna...)( Czy lepiej zrobić mniejszy sump, a zaoszczędzoną wagę zestawu przeznaczyć na większe akwarium - np. 5 cm głębsze zrobić? Wtedy filtrację oparł bym na siporaxie i odpieniaczu (odpieniacz tak czy inaczej będzie duży). Nie wiem ile dokładnie będzie ważyła całość zestawu, ale liczę się nawet z 600-700 kg (macie może jakieś linki do stron z kalkulatorem wagi?). Wiem że to nie typowe refugium/dsb, ale macie wiedzę, której mi brakuje... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Do akwarium 300 litrów z 8 małymi rybami, mam w sumpie refugium o wymiarach 25 x 39 x 22 cm z 5 cm warstwą piasku i kilkoma drobnymi kawałkami skały, do tego chyba ze 4 litry siporaxu w sąsiedniej komorze i odpieniacz Deltec 1456. W refugium jest spaghetti i kilka gatunków caulerpy, glony zajmują mniej niż połowę objętości refugium. Do tego jest tam całkiem sporo rurówek, wężowideł, kiełży, wieloszczetów itp. Od początku zbiornika (start w sierpniu 2015) mam NO3, NO2, NH4, PO4 na poziomie 0, dodatkowo używam probiotyków AF. Pytanie jaki udział w tym jest samego refugium? Ciężko powiedzieć, bo to tylko element systemu. U mnie woda chyba jest zbyt wyjałowiona i zacząłem zmniejszać powoli dozowanie probiotyków i zwiększam karmienie. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez marb (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 Kiedy odpalić refugium na starcie czy po okresie dojrzewania ? Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 Na starcie, pomoże w dojrzewaniu. Któryś guru od morszczyzny w jakimś numerze korala polecał spaghetti na rozruch. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 Dzięki Marb, muszę sobie wagowo wszystko w końcu policzyć. Będę wiedział czy jest sens myśleć w ogóle Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 Dale masz jakies wstepne rysunki jak chcialbys to zrobic Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2016 Czas karmienie, sie zlecialy sepy hehe Zycia coraz wiecej, oby tak dalej Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2016 Fajnie to wygląda. :-) Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2016 Czas karmienie, sie zlecialy sepy hehe Zycia coraz wiecej, oby tak dalej Ile ty tego masz u mnie cieżko coś zobaczyć w sumpie ,prędzej na szybach w głównym życie znajdę Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2016 Czas karmienie, sie zlecialy sepy hehe Zycia coraz wiecej, oby tak dalej Ile ty tego masz u mnie cieżko coś zobaczyć w sumpie ,prędzej na szybach w głównym życie znajdę Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Ja u siebie tez nic nie widzialem na poczatku wrzucilem moze 10-20 kielzy z nano, pozniej przywloklem glony ze sklepu i dostalem od Piotrka. Po jakims czasie kielzy bylo pelno, pozniej zauwazylem 2-3 sztuki mysis, doslownie... Po paru tyg kielzy malo zostalo a mysis zaczely sie mnozyc, widze tez ze wieloszczetow mam wiecej W glownym za to widze ze slimaki na potege jaja skladaja, strombus i albo turbo albo nusarius... Edytowane 17 Stycznia 2016 przez buczi82 (wyświetl historię edycji) Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2016 buczi82 co takiego robisz, że twoje DSN/refug jest takie czyściutkie ? nie odkłada sie osad ? Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2016 Szczerze to nie dotykam w ogole akwa, czasem zapominam ryby nakarmic i podmianke zrobic... Pewnie tam jakis osad jest, ale nie ingeruje, skoro to ma byc przyblizone naturze to jiech ona sie tym zajmie Właśnie testy robie i chciałem tez szybe przetrzec i zwrocilem uwage na jajeczka slimaka i nie wiem albo cos tam sie kroi albo robie sobie nadzieje Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) Panowie mam trochę miejsca ok 20x15 wysoko na 30cm. Jest sens zasypywać piachem i robić DSB z malym refugium przy akwarium 52l plus panel 15l? Czy darować sobie i zrobić zasyp z siporaxu. Edytowane 4 Lutego 2016 przez k0k0z (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 4 Lutego 2016 Zawsze jest sens Tyle, że jak się rozkręci to przy takim małym akwarium więcej będziesz musiał karmić DSB i refugium niż zbiornik. Buczi super to wygląda. A co do osadu to też jestem pod wrażeniem... u mnie piach brudny, glony opylone... Mega wygląda mysis U mnie same kiełże, wieloszczety, spaghetti wormsy i malutkie a'la muszelki na szybach... nic innego nie dostrzegam Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 4 Lutego 2016 Ja osobiscie bym zasypal piaskiem i wsadzil glony, ta opcja bedzie wydajniejsza niz siporax. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) Moge użyć takiej powierzchni: 20x15 h na 37cm rozumiem, że zasypać ok 20cm drobnego płukanego piasku 0,5-1mm i zostawić te 15cm słupa wody nad nim? Wszystko jest na etapie planowania bo ma to być w dostawionym do akwarium panelu więc mam możliwości do modyfikacji Zostawiam sobie komore 15x10cm na pompę, grzałkę i odpieniacz. Edytowane 4 Lutego 2016 przez k0k0z (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 4 Lutego 2016 Poco aż 20cm piachu? spokojnie 10-12 Ci starczy. Zawsze będziesz miał trochę więcej wody w obiegu i trochę więcej miejsca dla żyjątek Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 4 Lutego 2016 Poco aż 20cm piachu? spokojnie 10-12 Ci starczy. Zawsze będziesz miał trochę więcej wody w obiegu i trochę więcej miejsca dla żyjątek Dokladnie Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Powiedzcie, czy takie rozwiązanie panelu będzie ok. Panel będzie działał trochę na innej zasadzie bo woda będzie pompowana do panelu a nie będzie spływała swobodnie natomiast powrót będzie spływał swobodnie czyli taka większa kaskada. Tylko chodzi o przepływ wody w DSB w środkowej komorze, czy będzie odpowiedni nad samym piaskiem czy lepiej przedostatnia przegrodę podnieść prawie do samej góry? W ostatniej przegrodzie w razie potrzeby będzie odpieniacz jesli tak się uda bo w sumie poziom wody będzie stały czyli teoretycznie odpieniacz będzie można zamontować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 A nie lepiej Ci jest pompować wodę z panelu? 1) nie widać pompy 2) masz mniejsze skoki zasolenia, bo w panelu masz mniejsze falowanie i dokładniej dolać czy to z ręki czy z automatycznej dolewki Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Ad 1) Mam tak a nie inaczej rozwiązane akwa ze mus mi pompować, a to dlatego ze teraz działa na dwóch kaskadach które pobierają wodę z komina. Ad 2) Czemu będą skoki zasolenia mniejsze? chyba w sumie na jedno wychodzi tylko działa w druga stronę. Nie wlewa sie swobodnie tylko wylewa. Głównie chodzi mi o to czy nie będzie problemów z takim przepływem wody nad DSB. Edit.: Nie dodałem że panel będzie dostawiony do funkcjonującego zbiornika i dlatego będzie zasilany pompą a powrót będzie splywem. Edytowane 5 Lutego 2016 przez Damian K. (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Jak dla mnie to te wewnetrzne ściany powinny byc wyzsze zeby w razie czego piach sie z czasem nie wydostal lub zarusl etc i nie zapchal wylotu... Albo w ogole ja wywalic wszystkie wywalic i na calej dlugosci piach Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 6 Lutego 2016 Ściany tylko poglądowe chodzi o ułożenie. Myślałem o piasku jakies10-12cm i ściany tak ok15cm. Bez scian nie wiem jak by bylo czy prad z pompy by nie wzruszal za bardzo piasku. No nic juz chyba mam w głowie gotowy plan. Bede działał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 Przygotowałem projekt sumpa do swojego akwarium. Poproszę o ocenę i ewentualne uwagi, Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach