Piotr1 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2016 Jest program podawalem link do przeliczanie. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 Tu jest obrazowa tabelka ilosci piasku przy warstwie 5 cm 40 x 25 cm - 8 kg 60 x 30 cm - 14 kg 80 x 35 cm - 21 kg 100 x 40 cm - 30 kg 120 x 40 cm - 36 kg 150 x 50 cm - 54 kg 200 x 50 cm - 75 kg Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 21 Lutego 2016 Dzis robilem ponownie test wody z plenum po4 na poziomie 0,10 tak ze w tydzien czasu zachodza niesamowite procesy w DSB nie mam pojecia co tak mocno podbilo to po4 tym bardziej zbilo w 7 dni Ale To jest sila. Po4 na gorze nie wykrywalne przez Hanne. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 21 Lutego 2016 a jak ma sie dsb do zeo ? mozna łaczyc? Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2016 Nie widze przeciwskazan. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 21 Lutego 2016 A ja widze przeciwskazania dwie metody w jednym systemie beda sie wykluczac na wzajem Dsb przy zeovicie zaglodzisz. jak zalozysz Dsb zrezygnuj z zeo. i tyle Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2016 A czemu ma zaglodzic? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 Miałem DSB i zbiornik na zeo - jakoś się dało. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 Mozna by zrezygnowac z kamykow zeolithu i reszte preparatow zostawic i dsb bedzie dzialac. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 Piotrze - wlasnie kamienie to podstawa w ZV. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 Przy dzialajacym w 100% Dsb uzyskanie po4 0.02 jest bardzo trudne wrecz nie mozliwe Dodajac teraz zeo Dsb bedzie mialo braki w no3 po4 A to jest podstawowy budulec dla strefy beztlenowej Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 po4 mam 0.00 no3 w granicach 25 obecnie mam kamole wsadzone ale chciałem zobaczyc jak by to chodziło z dsb np przeplyw przez kamole zmniejszył bym o połowe? Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) Moje malenstwo wyglada tak: Czekam na gloniszcze i koncem tygodnia pewnie ruszy, może uda mi się przywieźć coś z Warszawy. Około 15x20 cm powierzchni warstwa 10cm, wyławiam wieloszczety i bede wrzucał jak tylko coś upoluję. Edytowane 22 Lutego 2016 przez k0k0z (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 Moje DSB jak na razie prezentuje się tak. Przez pewien okres zauważyłem, że wzrost glonów przystopował i dużo się rozpuściło ale teraz znów ruszyły jak szalone. Parametry wczoraj mierzone NO3 - 5 PO4 - 0.10 Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 Superancko choc mam wrazenie ze ciemnawo i do glebszych glonow nie dochodzi swiatlo Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 Pieknie Pieknie Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) Generalnie jest dosyć gęsto i niżej faktycznie nie dochodzi zbyt dużo światła ale glony tam też rosną bo jak kładę się przed DSB żeby sobie popatrzeć to widzę nawet przy dnie gdzieniegdzie przyrosty glona Jak bym chciał zwiększyć ilość światła przy dnie to jedynym wyjściem jest przycinka glonów (może powinienem to zrobić?) bo halogenek to 30w i raczej nie ma możliwości powieszenia go w inny sposób (tzn do blatu bo będzie za wysoko i będzie oświetlał też pompę obiegową) Do tego postanowiłem znów spróbować z hodowla fito. Zmajstrowałem pudełko z plexi (które wcześniej miało przegrody i miało służyć do ballinga ale przegrody delikatnie przeciekały, nie mogłem ich uszczelnić i się wkurzyłem i został przerobiony) z klapką na której są moduły led 0,72w każdy. Świeci 16 modułów. 8 zimne białe, 4 niebieskie i 4 czerwone. Razem ok 11,5w. Do tego brzęczyk skręcony na minimum, dodatkowo zagiąłem wężyk bo i tak bąblował za mocno. Filmik: I fotka. Po lewo moje fito w niedziele (zacząłem hodowle w piątek wieczorem wlewając 1l solanki i 1l fito + naciśniecie nawozu AquaArt Classic), po prawo fito z którego startowałem hodowle Edytowane 22 Lutego 2016 przez Vahiro (wyświetl historię edycji) Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) U mnie to samo swiatlo nie dochodzi do piasku, co dwa tygodnie przycinam,Ale brak swiatla na dnie Jestem mile zaskoczony iloscia osob jaka zaklada Dsb tylko w tym tygodniu kilka osob pisalo Mysle ze dzieki tak duzej ilosci zbiornikow otrzymamy znacznie wiecej wiedzy na temat DSB Refugium Moje malenstwo wyglada tak: Czekam na gloniszcze i koncem tygodnia pewnie ruszy, może uda mi się przywieźć coś z Warszawy. Około 15x20 cm powierzchni warstwa 10cm, wyławiam wieloszczety i bede wrzucał jak tylko coś upoluję. To malenstwo tez jest piekne i napewno bedzie dzialac bo tez takie mialem Edytowane 22 Lutego 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 czyli dsb i zeo odpada? bo no3 jakos zbic musze juz leci 6ml wodki na 400l netto ale ani drgnie .. Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 Moje malenstwo wyglada tak: Czekam na gloniszcze i koncem tygodnia pewnie ruszy, może uda mi się przywieźć coś z Warszawy. Około 15x20 cm powierzchni warstwa 10cm, wyławiam wieloszczety i bede wrzucał jak tylko coś upoluję. Jak będziesz w Warszawie i chcesz trochę caulerpy to pisz priv po 18 jestem w domu (centrum) to możemy się umówić podskoczysz i coś się znajdzie Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 Przy dzialajacym w 100% Dsb uzyskanie po4 0.02 jest bardzo trudne wrecz nie mozliwe Dodajac teraz zeo Dsb bedzie mialo braki w no3 po4 A to jest podstawowy budulec dla strefy beztlenowej Piotr, tyle teorii a praktycznie - nie wieże w 0 fosforany. Sam odpaliłem DSB mając fosforany niewykrywalne. Poprzedni baniak prowadziłem na zeo również mając zerowe fosforany wg hanki. Jeżeli DSB by nie działało, to cały syf - detrytus osiadający na górze prowadził by do bomby z opóźnionym zapłonem a nigdy się tak nie stało. Fosforany wg mnie zawsze są w obiegu, ważne żeby każdy organizm z tego tortu coś wziął dla siebie Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 czyli dsb i zeo odpada? bo no3 jakos zbic musze juz leci 6ml wodki na 400l netto ale ani drgnie .. Problem ze zbiciem no3 jest brak po4 mysle ze jesli bys podniusl po4 No3 blyskawicznie spadnie Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 Tak też koledze @Insider dziś zaproponowałem - jutro podbijemy fosforany i zobaczymy w jakim kierunku pójdą azotany. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) Piotr, tyle teorii a praktycznie - nie wieże w 0 fosforany. Sam odpaliłem DSB mając fosforany niewykrywalne. Poprzedni baniak prowadziłem na zeo również mając zerowe fosforany wg hanki. Jeżeli DSB by nie działało, to cały syf - detrytus osiadający na górze prowadził by do bomby z opóźnionym zapłonem a nigdy się tak nie stało. Fosforany wg mnie zawsze są w obiegu, ważne żeby każdy organizm z tego tortu coś wziął dla siebie Macku zgadzam sie z toba ze to wszystko jest teoria Testy pokazuja nam pewien obraz ale realny wynik jest trudny do okreslenia Przy czym kazda z metod o ktorej piszemy w pelni dziala z osobna wiec mija sie z celem stosiwac dwie w jednym systemie. Edytowane 22 Lutego 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 Do konca tyg odpalę dsb i zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach