hajtaler Zgłoś Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Marine glony normalnie się kładzie na piasek i się same zakorzenia czy trzeba sądzić jak rośliny a glon caulerpa Edytowane 11 Września 2015 przez hajtaler (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Owinac na kawalku skalki albo przycisnac skalka wystarczy Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 11 Września 2015 no to spoko kupiłem glonów,jakieś zwierzątka tam pływają już w dsb, jeszcze muszę zamówić piasek bo coś mało mi wyszło tego wszystkiego jak się ułożyło Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Nie wiem czy to dobry pomysl dosypywac piasku skoro cos juz tam plywa, zeby nie zgnilo, cociaz nie wiem jesli chodzi o dsb, bo kiedyś pamiętam ktos dosypal piasku w głównym, ale dojrzałym zbiorniku i mu korale lecialy, chyba Mariusz_s to byl, nie pamiętam Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Nie powinno sie dosypywac piasku do dojrzalego Dsb !!! ale jesli juz to rozlozyc to w czasie. Chyba ze to mlody zbiormnik to sypac, ale trzeba pamietac czym szybciej zakonczymy takie prace tym szybciej dojrzejemy. system rusza dopiero jak uzyska stabilnosc w parametrach, ciagle zmiany przedluzaja dojrzewanie. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Tak jak marine powyżej napisał tylko na świeżo później najlepiej wcale albo powoli żeby nie podusić życia i żeby nie zaczęło gnić bo potruje cale dsb i system ostatecznie Ja Caulerpę delikatnie przysypałem piaskiem i się sama "usadowiła" Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 11 Września 2015 (edytowane) No mój ma tydzień, dzisiaj wsadziłem glony więc o jakimkolwiek dojrzewaniu Dsb nie ma co mówić, za krótki okres,zrobiłem mały błąd podczas zakładania i nie zasypywałem dsb w wodzie tylko na sucho,gdy dostało wody trochę opadło wszystko taka ciekawostka ebay aukcja refugium,dsb starter pack wysłałem zapytanie jak długo piasek leży u nich w dsb i czy byla by szansa wbic rurke w dolne partie zloza bo zalezy mi na bakteriach beztlenowych wszystkie aukcje osunięte po 2 min nastepna aukcja tutaj link http://www.ebay.co.u...=p2054897.l4275 po za pytaniu o to samo dostalem odpowiedz ze jest to przesypany piasek redsea i sprzedawany na kg, pytam o opis ( This product is packed full of good bacteria for denitrifying your aquarium. This sand is from a existing sand bed ) brak odpowiedzi a ilu ludzi juz kupilo ten piach Edytowane 11 Września 2015 przez hajtaler (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 A ja mialbym prosbe do kolegi Piotrka, Grzegorza lub kogos innego kto ma dojrzale DSB o wyslanie troszke piasku z DSB, oczywiscie pokryje wszystkie koszta Patrze tak na swoje DSB wlasnie i widze tylko kielze, fakt ze sie rozmnazaja bo widze pelno malych, ale zero innego zycia Nie mam nikogo w poblizu kto by mial, wiec jesli ktos by mial i by wyslal to bede bardzo wdzieczny Patrze tez na glony i chyba rosna Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Lukasz nie kupuj z ebaya bo to jedna wielka ściema , nie masz nigdzie sklepu w pobliżu ? na pewno ci dadzą Edytowane 11 Września 2015 przez hajtaler (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Z ebaya nie kupuje... W jednym sklepie moze i maja, ale jak ostatnio kupilem glony to z wirkami, plazincami i innymi szkodnikami, wole nie ryzykowac :/ Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Buczi ja moge ci wyslac tylko moj ma 6 mc wiec nie jest az tak duzo Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Piotrek Ty masz tam miliony zycia hehe U siebie jednego robaka na szybie widziałem, wiec cokolwiek wyslesz będzie super, dzięki wielkie, wyslij mi na pw paypala etc Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 12 Września 2015 Sorki ze sie wtrącę czy to oznacza ze jakbym chciał sobie zrobic dsb to moge rozwalić system ??? Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 12 Września 2015 (edytowane) Systemu nie rozwalisz o ile nie masz już piasku w sumpie, którego nie przykryjesz warstwą świeżego piasku i wszystko pod nim zgnije i będzie wielkie booom Edytowane 12 Września 2015 przez Dantee (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 12 Września 2015 (edytowane) Grzegorz Ja osobiscie zrobilbym to tak, piasek kupil jak naszybciej wsypl do pojemnika, zalal solanka z podmiany wsadzil turbinke niech sie plucze. Co tydzien podmienial bym wode w piasku Tak przez cztery tygodnie. Dlaczego bym tak zrobil, co by skutki byly jak najmniej bolesne dla systemu Tak przygotowany piasek nie wywola dojrzewania czy innego dziadostwa. Ps Buczi jade dzis do kolegi Morszczaka bedziemy troche przebudowywac zbiornik Prawdopodobnie bedzie wiele niezbednego zycia do twojego DSB zapakuje wszystko do wiadra wraz z glonami i moim piaskiem wysle w poniedzialek do ciebie Edytowane 12 Września 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 12 Września 2015 Dzieki wielkie Piotrek Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 12 Września 2015 Dzieki marine czyli piach do beki płukać 4 tygodnie wymieniać wodę i można startować ??? Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 12 Września 2015 Dokladnie czym dluzej tym lepiej wszystko zalezy od tego jak szybko chcesz DSB Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 12 Września 2015 (edytowane) nie przesadzajcie, wszystko przyjdzie z czasem, dajcie zbiornikowi dojsc do siebie a sam sie rozkreci i zycia w dsb i refugium bedzie co nie miara. ale jakiegos spaghetti worma to chetnie bym zawina jak by ktos mial bo chyba sie nie pojawi a wyglada super jak jakis aljen Edytowane 12 Września 2015 przez dirty_pig (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 12 Września 2015 Piotrek z tego co wyczytalem to chciales konika do refugium dac, a co by bylo jakbys np parke blazenkow dal? Masz tam okno w koncu hehe Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 13 Września 2015 macie jakie pompki w refugium ? jak tak to jakiej mocy Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 14 Września 2015 Piotrek z tego co wyczytalem to chciales konika do refugium dac, a co by bylo jakbys np parke blazenkow dal? Masz tam okno w koncu hehe zjadaly by zycie w refugium wiec troche to bez sensu macie jakie pompki w refugium ? jak tak to jakiej mocy nie mam pompki zadnej jedynie pompkę obiegowa new jet 1200 albo 1000 nie pamietam dokladnie jaka, obsluguje ona prawie 130l brutto refugium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 14 Września 2015 a czyli taka powinna wystarczyć do mojego http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/eheim-skim350-p-13978.html Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 14 Września 2015 (edytowane) w zależności jaki masz system bo ja nie widze sensu wstawianie jakiejkolwiek pompy. jak masz przelewowo z jednej komory do drugiej to po co ci pompa Edytowane 14 Września 2015 przez dirty_pig (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 14 Września 2015 woda w 2 i 3 komorze ma ten sam poziom i nie ma ruchu wody,przynajmniej mi się tak wydaje patrząc na glony , a ta pompka ma 200l/h i zbiera syf z tafli wody a to dodatkowy plus Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach