dirty_pig Zgłoś Napisano 14 Września 2015 to lepiej dokleic pasek 1cm szkla na przegrodzie jak ci tak bardzo zalezy niz dokladac pompke nie czaje na prawde po co ta dodatkowa pompa tylko by prad pobierala chyba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 14 Września 2015 A jak u was jest z dojrzewaniem DSB? Ja wczoraj ściągnąłem paskudny gruby kożuch z wierzchu piasku. Nie wiem co to było do końca czy sinice/dino czy cyjano... chyba wszystkiego po trochę Czy u Was też się dzieją takie dziwy?Przynajmniej na początku? W sumie ściągnąłem ten kożuch bo myślałem, że mi wszystko podusi W DSB kożuch, a w głównym hair algae nic tylko podziwiać Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 15 Września 2015 (edytowane) ja zalozylem dsb+ glony w dzialajacym baniaku od 5 miesiecy. Na razie wszystko idealnie duzo zycia sie namnaża no i nie ma wysypow jakis plag dino cyjano czy innych przypadłosci. Edytowane 15 Września 2015 przez dirty_pig (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warlock Zgłoś Napisano 15 Września 2015 (edytowane) mam caulerpa prolifera, nie mam jej dużo kilka fylloid-ów co ciekawe, widać, że rośnie puszcza nowe fylloidy ale stare zaczynają bieleć i obumierać dodam, że na końcach kumuluje się duża ilość baniek powietrza, podobnie jest na chaetomorph-ie tzn nie obumiera ale jest pokryta "bańkami" powietrza.... (parametry no3- 5-10, po4 ok. 0,2) coś jej nie pasuje tylko co hmmm. (światło 2x15w grolux) Edytowane 15 Września 2015 przez Warlock (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Mozesz fotke wstawic zobaczymy jak to wyglada Czesto sie pisze bielenie ale ty chyba masz na mysli rozpuszczanie sie glonow, czy moze utrate kolory zielonego. Czy banki powietrza sa wraz z kolorem nalotem lub czyms innym. Edytowane 15 Września 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warlock Zgłoś Napisano 16 Września 2015 tak to wygląda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 16 Września 2015 U mnie tak się działo zaraz po włożeniu w sumie wszystkie listki z kępki, którą kupiłem to ostatecznie się rozpuściły. Zostały tylko te co rozwinęły się już u mnie i jest OK. Ile masz tą kępkę u siebie i jaką mocą świecisz i jak długo? Dodatkowo może masz za mały przepływ przez sump? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 16 Września 2015 Trudno powiedziec co jest bezposrednia przyczyna rozpuszczania sie tych glonow. Ale z moich obserwacji wynika ze ten glon jest strasznie slaby w malej ilosci jako krotka lodyga z kilkoma liscmi. Czym dluzsza lodyga tym latwiej utrzymac, Jesli zalapie i lodyga ruszy nowe liscie beda rosly blyskawicznie ale stare beda bielec Rozpuszcajace sie liscie wydaje sie byc naturalnym procesem tych glonow. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 16 Września 2015 Dzisiaj dotarly do mnie piekne gloniska i piasek z zyciem od Piotrka, za co bardzo dziękuję Piasek az caly sie rusza tyle zycia Teraz czekac az zarosnie wszystko Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warlock Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Glony mam od 20 sierpnia kępka którą zakupiłem miała 2 fylloidy , stare "liście" rzeczywiście się praktycznie z dnia na dzień się rozpuściły. Obecnie zaczynają bieleć/szklić się, światło jak pisałem wcześniej 2x15W grolux T8 - świece 15 godzin na dobę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Ja mam 12 W w LEDach ale U ciebie też powinno być ok... Jak z przepływem? A czy te bąbelki na glonach to nie sinice? oczyść je dłonią powinny ładnie zejść. Może masz zbyt jałową wodę? Start na jakiej skale? robiłeś testy? Sorki powinienem prześledzić czy nie pisałeś o tym wcześniej, ale nie mam teraz czasu Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Buczi niech zyja dlugo i szczesliwie Warlock Sprobuj jeszcze raz wieksza kepe zakupic, zapytaj na forum moze jest ktos z okolic, mysle ze w samej wodzie czy swietle winny bym nie szukal Z glonami juz tak jest albo szaleja albo padaja Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 17 Września 2015 A gdzie kupiles te glony. Ja swoje kupilem na ebay po tyg wygladaja jak na fotce, zero zycia w sobie, wczoraj jewywalilem i wsadzilem te od Piotrka, bez porównania. Tamte w reku mi sie rozpadly Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warlock Zgłoś Napisano 17 Września 2015 nie mam doświadczenia z glonami więc może jest tak jak mówisz, że raz rosną a raz nie ....nie wiem - glony na allegro, wcześniej tez kupowałem c. traxofilie i podobnie było, chwile fajnie rosły a później d*pa. "łodygi" przy wcześniejszej caulerpie robiły się bordowe. Nie wiem czy ten gatunek tak ma jak zaczyna obumierać. Co do bąbli hmmmm trudno powiedzieć bordowych zakwitów na glonach nie mam,choć lekką plamkę cyjano mam w rogu komory gdzie są glony. Tak zastanawiałem się czy to nie jest jakaś masowa produkcja tlenu przez glony ale może głupie myślenie. Na "spagetti' bąbli jest masa. Może trzeba raz jeszcze spróbować jak te się rozpuszczą, co do jałowej wody nie ma takiej opcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 17 Września 2015 ładne glony masz teraz Lukasz ja swoje kupiłem w sklepie i ładnie sie rozwijają, wczoraj zamówiłem w reefphyto trochę życia do dsb Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 17 Września 2015 (edytowane) Kazdy milimetr Dsb jest tak przepelniony zyciem. kazde jedno ziarenko piasku posiada mieszkanca ponizej nowy filmik Edytowane 17 Września 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Super to wyglada Tam sie dzieje hehe Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 17 Września 2015 no dokładnie ja tez tak chce Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Zaraz bedziesz mial spokojnie trzeba tylko lac zooplankton i phytoplankton Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 17 Września 2015 skąd wziąć takie planktony? Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 17 Września 2015 W sklepie musisz pytac albo na Allegro czy ebay Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 17 Września 2015 A czy CoralF to nie czasem zooplankton? Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 18 Września 2015 Wg producenta to zoo i fito plankton, ale chyba niezbyt żywy. tapnięte z fona Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 18 Września 2015 http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xphotoplancton.TRS0&_nkw=photoplancton&_sacat=0 Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 18 Września 2015 (edytowane) Piotrek w jakich ilościach tego lejesz i jak czesto? Bo pojemność butelek jest duża, a to chyba za dlugo tez nie moze stać, mala butelke do lodówki, ale juz wieksza to garaz lub piwnica jedynie Ta zupka widac bardzo odżywcza, jarzynowa hehe http://m.ebay.co.uk/itm/500ml-Reefsoup-coral-food-copepods-phytoplankton-rotifers-baby-brine-shrimp-/321849825077?nav=SEARCH Edytowane 18 Września 2015 przez buczi82 (wyświetl historię edycji) Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach