Beowulf Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Witajcie Jak nam wiadomo jeszcze za oknem nie ma 35 stopni codziennie a w akwarium automatycznie temperatura mi wzrosła do 29 stopni. Moje pytanie jak wy sobie z nią radzicie może macie jakieś patenty? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Siemka, jak to jak wiatraki 12V lub chłodziarka. Zależy od budżetu. U mnie 2 wiatraki fi 12cm. na jednej krawędzi na chwilę obecną załatwiają sprawę mam 26 stopni przy tych upałach. PS czy ty masz sól BT??za wysokie Ca i Mg.... Edytowane 6 Czerwca 2015 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Najtansze sa wiatraki. Niekoniecznie te "akwarystyczne". Te stare, pokojowe, malutkie sa nawet na najmniejszych obrotach cichsze i wydajniejsze, skierowane ukonie na tafle wody, pod lampe. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Samo zrobienie wymuszonego obiegu w szafce z sumpem zbiło mi temperaturę o 1 stopień. Wentylatory w koronie w budowie, mam nadzieję że to da radę bo słońce strasznie mi mieszkanie nagrzewa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 sól aquaforest tą ubogą tez muszę chyba zainwestować w wiatraczki bo inaczej zupę zrobię na razie chodzą 2 zefiry stare jak świat ale zbiły już temperaturę do 27,5 stopni Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Klimator (przenośny klimatyzator) z OBI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 A jakie wiatraki polecacie jakiej firmy? chodzi mi o skuteczność i o cisze Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 u mnie przy takich upałach mam 26 st i żadnych wiatraków tylko cyrkulacja ustawiona na tafle wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) A jakie wiatraki polecacie jakiej firmy? chodzi mi o skuteczność i o cisze Ja kupiłem 140 mm Silentiumpc. Im większe tym mi się wydaje cichsze są bo kręcą się wolniej ale dają duży przepływ powietrza.Ogólnie szukaj komputerowych z testami głośności i wybierz te najcichsze Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Robteos (wyświetl historię edycji) Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 np. z alledrogo - wpisz AAB w szukajkę mają spory wybór - mam założone w kompie 12cm już 2 rok i cicho i kręci ładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Ja tez sobie nie radze z temperatura mi 2 szybko obrotowe 12cm chodza i mam 27.5 w przyszlym tygodniu zamontuje jeszcze do szafki byc moze pomoze o pol stopnia schlodzic i wyciagnac wilgoc Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Cyrkulacja skierowana na tafle wody i otwarte okno ... Tempeatura wody max 26 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozeh Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 ... klimatyzacja ? Cytuj 140x70x70 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 ... klimatyzacja ? Kupno to pryszcz ale prądu pobiera więcej niż grzejnik zimą... Klima około 1500zł a pobiera 4kw/h .Na takie udogodnienie to trzeba mieć dobrą pensję . Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozeh Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Kupno to pryszcz ale prądu pobiera więcej niż grzejnik zimą... Klima około 1500zł a pobiera 4kw/h .Na takie udogodnienie to trzeba mieć dobrą pensję . Klimatyzacja nie chodzi "od rana do rana", więc trochę dramatyzujesz Ja włączam od 17 do około 20, kiedy czuję, że jest duszno i mam "słońce" w pokoju. Ogólnie fajne rozwiązanie już nie patrząc pod kątem akwarium. Klimatyzację mam ze względu na zachodnie położenie okien, a akwarium na tym po prostu skorzystało. Wcześniej stosowałem zamrożone butelki z wodą w supm'ie. (krótkotrwałe rozwiązanie) Cytuj 140x70x70 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Tak to wygląda wentylatory ebmpapst. Super ciche trochę drogie;) Tafla wody 150x50 świetlówki T5 8x54W Przy HQI 2x250w też dawały radę. PS. Jak miałem wentylacje w szafce to co miesiąc wentylatory do kosza Edytowane 6 Czerwca 2015 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 na razie workiem z lodem zbiłem do 27,4, zostawię worek na noc powiesiłem go na desce wiec nawet jak sie rozpuści woda nie dostanie sie do akwarium Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasek Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Faktycznie nie ma jak klimatyzacja. 4kW to nie jest pobór prądu tylko moc chłodzenia. W największe upały ustawiam na godzinę przed przyjsciem z pracy i później chodzi do wieczora. Z tym że ja używam jej dla siebie a nie dla akwarium Nienawidzę upałów. Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2015 Przy takich upałach to chyba tylko klimatyzator pomoże Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregor9891 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2015 A ja kupiłem w castoramie wiatrak 50W za 50zl i dmucha na front akwarium jak narazie wystarczy, gdy temperatura wzrośnie to skieruje go na tafle wody i mysle ze tez spokojnie da radę tylko najpierw będę musiał odkryc od gory zbiornik polecam kazdemu takie rozwiazanie dodam ze akwarium mam 385l. Cytuj - aquarium 400L optiwhite - jecod dct 4000L - jebao rw15 - jecod rw8 - maxspect razor 160W 16 000K - maxspect razor 120W 16 000K - sand 25 kg - live rock 55 kg - refugium (led lighting 10W) - Mini Bubble King 160 VS12 DIY Moje akwarium: https://m.youtube.co...w&v=79iiBzQ5H7U Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neopl Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2015 a jak montujecie wiatraki w koronie to robicie wydmuch czy nadmuch do środka w stronę lampy? Cytuj Akwa 140x62x55 opti Odpieniacz DIY na pompie 6500l/h, lampa T5 8x54w, cyrkulacja Jebao rw-15 i wp-25, obieg NJ4500, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalzgierz1989 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2015 Kiedyś się przejmowałem, a teraz przy samych Miękkich to codziennie jest 29 C i nie ma żadnego problemu, gorzej z Parowaniem, tutaj już jest o wiele więcej w ciągu doby niż zimą, tak więc o wyjazdach dłuższych niż 1 Dzień mogę zapomnieć, Cytuj Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2015 a jak montujecie wiatraki w koronie to robicie wydmuch czy nadmuch do środka w stronę lampy? najlepiej chyba dać 2 jeden nadmuch a drugi wyciąg ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2015 a jak montujecie wiatraki w koronie to robicie wydmuch czy nadmuch do środka w stronę lampy? a kiedy ostygnie szybciej gorąca herbata?jak będziesz dmuchał na nią czy wyciągał powietrze? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neopl Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 a kiedy ostygnie szybciej gorąca herbata?jak będziesz dmuchał na nią czy wyciągał powietrze? no niestety nie miałem nigdy okazji pić herbaty z obudowanej koroną szklanki... przy otwartym akwa to wiadomo że trzeba nadmuchać, ale przy koronie gdzie lampa i korona utrudnia dostęp powietrza to nie wiem czy nadmuchiwanie tylko w stronę tafli by pomogło bo przecież całe gorące powietrze pochodzące z lampy byłoby kierowane w stronę tafli, chyba raczej trzeba zrobić tak jak silvio pisze czyli obieg powietrza. Cytuj Akwa 140x62x55 opti Odpieniacz DIY na pompie 6500l/h, lampa T5 8x54w, cyrkulacja Jebao rw-15 i wp-25, obieg NJ4500, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach