gottrek Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 Witam Wczoraj stałem się posiadaczem pompy cyrkulacyjnej Jebao RW-8. Zaskoczyła mnie jej mocy i zakres regulacji wydajności. Na pudełku jest napisane od 700 do 8000 litrów. Nawet jednak na minimalnej mocy pompa jest zdecydowanie mocniejsza od Aqua Medica Nanoprop 5000 pracującego na maksymalnym ustawieniu. Po prostu przewraca korale w 240 l akwarium. Jakie macie doświadczenia z tym typem pomp Jebao czy regulacja wydajności jest u Was podobna? Mam wrażenie, że regulacja jest od jakiś 7000 litrów, a nie od 700. Jak elektrycznie jest regulowana wydajność? Jest to po prostu napięcie stałe, które zmienia się w jakimś zakresie np.: od 12 do 24V? Pozdrawiam Maciek Cytuj 240L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 mam 2 rw 20 tez dmuchaja mocno hehe daj na min po jakims czasie jak obrosie spada wydajnosc.pozdrawiam Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sider Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 Moze pompe masz za nisko I dlatego przewraca ci korale? Cytuj Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gottrek Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 Moze pompe masz za nisko I dlatego przewraca ci korale? Jakoś w końcu udało mi się ją ustawić kierując na szybę. Tylko nadal mnie zadziwia jej moc nawet na najniższym ustawieniu. Może sterownik pompy jest kiepski? Widzę, że sprzedają zasilacze do pomp RW i można tam ustawić napięcie od 12 do 24V. Może mój sterownik podaje napięcie od powiedzmy 18 do 24V i dlatego nawet na najmniejszym ustawieniu pompa jest tak mocna. W weekend postaram się trochę pomierzyć napięcia. Z tego co widzę w necie to zdarzają się podobne problemy u innych użytkowników tych pomp. Niektórzy stosują zasilacze o niższym napięciu niż fabryczne 24V. Albo stosują regulatory napięcia pomiędzy zasilaczem, a kontrolerem. Cytuj 240L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warlock Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 Pompy RW mają jedynie regulowaną wydajność na ustawieniach W1 i H - niestety jedyna opcja zmiana zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 Zmieniles moc pompy ? Na 1 diode ? Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gottrek Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 Tak. Na minimum zapalona jest tylko jedna dioda. Cytuj 240L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 Można zmienić zasilacz na 12V. Tylko na taki o odpowiedniej wydajności. Albo zastosować przetwornicę step-down dc-dc między zasilacz oryginalny a kontroler. Ja swoje pompy jebao mam na razie na 12V, ale z czasem dam chyba przetwornice, żeby można było regulować dokładniej moc. Zaleta jest taka, że na niższym napięciu są znacznie cichsze Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krismaj Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2015 Możecie podpowiedzieć jakiś model zasilacza na 12V, który będzie pasował do rw8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2015 Dowolny o odpowiedniej wydajności prądowej (nie wiem jaki jest oryginalny). Polecam jednak przetwornicę dc-dc np. taką na LM2596 lub XL4015 (ebay, alle...). Różnią się maksymalną mocą, a tą musisz dobrać na podstawie oryginalnego zasilacza. Wtedy wyregulujesz sobie dokładnie jak chcesz. Bo różnica między 12V a 24V jest dość spora. Nawet różnica między 12V a 13,5V jest już widoczna. Koszt przetwornicy jest mniejszy niż zasilacza 12V. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krismaj Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2015 Dzieki za odpowiedź Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach