Skocz do zawartości
snocho

[300.000 l] Aquapark Reda

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ktoś miał ochotę zobaczyć akwarium na żywo zapraszam w ten piątek o godzinie 15 (będę na miejscu do 17-18). Obiekt jest cały czas terenem budowy, więc wejście jeszcze bez dzieci ;) Proszę o wcześniejsze wysłanie PW.

Chodzą 2 pompy obiegowe (z 4). Jutro powinniśmy mieć uruchomione już wszystkie. 6 ton soli już poszło do wody, więc jest dość mętna. Do końca tygodnia wsypiemy jeszcze 5 ton i zaczynamy dojrzewanie.

Edytowane przez snocho (wyświetl historię edycji)

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpaliliśmy odpieniacz. Tak działa przy zasoleniu 1.012 mg/l ;)

pzdr

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego wypasu jeszcze nie widzialem, jaka to zasada dzialania?

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można prosić o fotki zrobione z wnętrza tunelu i przez okna widokowe? Może być z nurkiem udającym rybę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie myślałeś nad doświetlaniem naturalnym swiatlem zbiornika poprzez specjalne zwierciadła w suficie,

A nie myślałeś nad doświetlaniem naturalnym swiatlem zbiornika poprzez specjalne zwierciadła w suficie,

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego wypasu jeszcze nie widzialem, jaka to zasada dzialania?

Wszystko napędzane jest bypassem z pompy odpieniacza. Szczotkę w ruch wprawiają dysze na pionowych rurkach, przy okazji woda spłukuje rurę od wewnątrz. Odpieniacz na jeszcze spryskiwacze kubka, ale to już wodą z sieci.

A można prosić o fotki zrobione z wnętrza tunelu i przez okna widokowe? Może być z nurkiem udającym rybę :D

Nie ma na razie takiej możliwości. Wszystkie okna zabezpieczone są folią, pianką i od zewnątrz zabudowane sklejką. Zdejmę to wszystko dopiero na otwarcie.

Nad akwarium są jeszcze dwie, a częściowo 3 kondygnacje budynku. Szatnie, fitness, biura.

pzdr

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz do produkcji bitej śmietany :D Super to wygląda, jak już wszystko ruszy wpadam z córką zobaczyć :)

ff37c322e831cc203da4ccb0e5154311u1046a915.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda w zbiorniku ma już zasolenie 1.022 mg/l i dla pierwszych ryb takie powinno wystarczyć. Chodzi (odpukać) już prawie cały sprzęt - zostało uruchomić ozonator (ale to za jakiś czas) i filtr piaskowy.

Dzisiaj był pierwszy mały serwis od wewnątrz akwarium. Byłem pod wodą pół godziny i nie powiem, frajda na maxa :)

Spróbuję zorganizować jakieś GoPro.

W przyszłym tygodniu do akwarium trafią pierwsze ryby - startery: 500 szt. Monodactylus argenteus i 250 szt. Selenotoca multifasciata, które kwarantannują się już w gdańskiej Krewetce.

Dzisiaj odebrałem pierwszy z czterech filtrów na media. Filterek ma pojemność 72 l. Będzie wypełniony Silicate Clear (w pierwszej kolejności), a później węglem. Wyposażony jest w miernik przepływu, co znacznie ułatwi jego regulację. Muszę przyznać, że producent - Pacific Sun stanął na wysokości zadania :)

gallery_7670_3836_11024.jpg

pzdr

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze zdjęcia na zdjęcie podoba mi się to coraz bardziej:)

Świetna relacja.

Czekam na fotki już z rybkami.

A kiedy pierwsze miekkasy będą?/

IMG_6499.thumb.JPG.f2b8bb71553cbb14e9886a7a0f6407c6.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda w zbiorniku ma już zasolenie 1.022 mg/l i dla pierwszych ryb takie powinno wystarczyć. Chodzi (odpukać) już prawie cały sprzęt - zostało uruchomić ozonator (ale to za jakiś czas) i filtr piaskowy.

Dzisiaj był pierwszy mały serwis od wewnątrz akwarium. Byłem pod wodą pół godziny i nie powiem, frajda na maxa :)

Spróbuję zorganizować jakieś GoPro.

W przyszłym tygodniu do akwarium trafią pierwsze ryby - startery: 500 szt. Monodactylus argenteus i 250 szt. Selenotoca multifasciata, które kwarantannują się już w gdańskiej Krewetce.

Dzisiaj odebrałem pierwszy z czterech filtrów na media. Filterek ma pojemność 72 l. Będzie wypełniony Silicate Clear (w pierwszej kolejności), a później węglem. Wyposażony jest w miernik przepływu, co znacznie ułatwi jego regulację. Muszę przyznać, że producent - Pacific Sun stanął na wysokości zadania :)

gallery_7670_3836_11024.jpg

Co to za czerwień na linii wody?

140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101;

DSR

UAPS

Zalane 18-11-2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie może filmik z aklimatyzacji rekinów ? Jestem ciekawy jak to wygląda u tak wielkiej ryby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rekiny tylko będą paskudzić wodę ,i trochę ich szkoda,

nie lepiej mnóstwo kolorowych pokolców ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze zdjęcia na zdjęcie podoba mi się to coraz bardziej:)

Świetna relacja.

Czekam na fotki już z rybkami.

A kiedy pierwsze miekkasy będą?/

Posadzę coś w przyszłym tygodniu. Na próbę pójdzie Sinularia i trochę grzybowieńców.

Co to za czerwień na linii wody?

To zależy jak na to spojrzeć ;)

Jest to specjalne oznakowanie dla większych ryb - nie przekraczać linii! Z drugiej strony jest to element łączący izolację ścian pionowych z poziomymi pokładami, które są pod podestami gretingowymi. A tak naprawdę to taśma tynkarska - dobrze trzyma, nie puszcza wody i była pod ręką :)

Prosimy o fotki z rybkami.

Będą rybki, będą fotki ;)

Będzie może filmik z aklimatyzacji rekinów ? Jestem ciekawy jak to wygląda u tak wielkiej ryby :)

Wygląda to długo i nudno. Wpuszczanie pewnie nakręcę, ale aklimatyzacja szans na Oskara nie ma.

rekiny tylko będą paskudzić wodę ,i trochę ich szkoda,

nie lepiej mnóstwo kolorowych pokolców ?

Co by nie było, muszą być rekiny.

Grubo ponad 300 m3 przy 115 m2 powierzchni to już więcej niż przyzwoite warunki dla rekinów rafowych.

Dziś kolejny dzień dostaw, tym razem z Sery. Odebraliśmy 280 opakowań Silicate Clear i 750 l Siporaxu.

gallery_7670_3838_69573.jpg

350 l Siporaxu już jest w obiegu. Docelowo będą 3 takie zbiorniki, czyli łącznie 1050 l ceramiki.

gallery_7670_3838_102431.jpg

gallery_7670_3838_30778.jpg

pzdr

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, mnie ułożenie w wałeczki 6l zajęło ponad godzinę... ale to tylko dlatego, że wkładałam duże w małe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszeczkę tego jest :)

Możesz pokazać jak wygląda zbiornik techniczny ? Z tego co przejrzałem to jeszcze nie było i jak się nie mylę to mały nie jest bo chyba 30m3 i ciekawi mnie jak to wygląda, bo to pewnie nie tradycyjny sump ze szkła :)

Edytowane przez Pajutoja (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt rewelacja! Trzeba już powoli planować wycieczkę :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszeczkę tego jest :)

Możesz pokazać jak wygląda zbiornik techniczny ? Z tego co przejrzałem to jeszcze nie było i jak się nie mylę to mały nie jest bo chyba 30m3 i ciekawi mnie jak to wygląda, bo to pewnie nie tradycyjny sump ze szkła :)

Sump jest betonowy. To zbiornik w kształcie litery U, ma 24 m3 pojemności. Muszę jeszcze zrobić drobne porządki i wtedy zrobię fotki lub film.

na majówkę będzie można już zwiedzać ?

Najbliższa majówka to jeszcze za szybko.

Podłączyliśmy dzisiaj filtry przepływowe. Do dyspozycji są 4 filtry o pojemności 72 l każdy. Dwa zostały wypełnione Sera Silicate Clear (116 kg), kolejne dwa węglem aktywnym (80 kg).

gallery_7670_3846_85794.jpg

gallery_7670_3846_215387.jpg

gallery_7670_3846_15478.jpg

Na próbę zdjęliśmy płyty zabezpieczające z dwóch okien. Sporo zasłaniają jeszcze folie, którymi oklejone są szyby. Emocje były, jak przy rozpakowywaniu prezentu na gwiazdkę :)

gallery_7670_3846_23190.jpg

P.S. Jutro pierwsze ryby :)

A już niebawem Erybka dostarczy 10 młodych rekinów rafowych - Carcharhinus melanopterus.

Edytowane przez snocho (wyświetl historię edycji)

pzdr

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wszystkie okna są dostępne z basenów czy jakieś np. w holu czy coś ?

I czekamy na fotki/filmik z wpuszczenia pierwszych zwierzaków :)

Edytowane przez Pajutoja (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.