Areya Zgłoś Napisano 22 Lipca 2015 Mam problem z tym makro gloniskiem. Usuwam ręcznie praktycznie od początku mojej przygody z 54l, przeniosła się też cholera jedna do 130l pomimo wyskubywania ile wlezie podczas przesiadki. Ta nierówna walka z pewnością spowodowana jest niezbyt sterylnymi warunkami w moim baniaku, a to z kolei jego młodym wiekiem. Nie zmienia to faktu, że drażni mnie to glonisko i pomimo wsparcia ze strony mitraxa (króry obżera w zasadzie tylko listki) glonisko się panoszy. Czy poza ręcznym wyrywaniem jest jakaś szansa na wytępienie draństwa? Obczytałam neta, ale np. doniesienia o wyjadaniu jej przez dolabellę w jednych źródłach nie znajdują potwierdzenia w innych). Jakieś pomysły? Dodam, że obecnie poza koralami szkło zamieszkują ślimaki (sporo), mitrax oraz pomponiarz. Nie wiem czy pustelnik nie byłby dobrym rozwiązaniem, ale obawiam się o bezpieczeństwo i ślimaków i krabów.. Czy komuś się udało to dziadostwo wytępić? Oczywiście staram się obniżać PO4 i NO3 i tutaj mam odczyty odpowiednio w okolic 0,00 oraz 5 (natomiast sporą część tychże wyjada caulerpa na pewno więc testy sobie mogę... ) Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 22 Lipca 2015 Pustelnik nie pomoże zbytnio, a ja bym obstawiał że spuści łomot innym krabom. Może spróbuj zmienić widmo światła na samo niebieskie przez jakiś okres czasu ? Korale dadzą radę ale chlorofil w glonach niekoniecznie już tak dobrze sobie poradzi. Tyle że nie może być grama czerwonego czy białego, bo wtedy te długości zadziałają jak katalizator. Tylko, jak byś to robił, wyrwij wcześniej ile zdołasz, bo inaczej zasyfisz sobie wodę jak obumrze. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Lipca 2015 może jeżowiec ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 22 Lipca 2015 O jeżowiec to jest opcja. Niestety, wersja ze zmianą barwy u mnie nie jest możliwa, bo świecę Kessilem A150W bez możliwości regulacji. Widmo i tak jest dość niebieskie, bo to lampa 15k.. glony niestety nie są zrażone Dzięki za pomoc! Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 22 Lipca 2015 No i masz rozwiązanie To jest lampa typu multichip - chwalą się że ma różne długości fali - więc "roślinki" są zadowolone ... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) Zwróć tylko uwagę na to, że jak pozbędziesz się makroglonów to zapewne skoczy Ci no3, po4 w górę. Edytowane 22 Lipca 2015 przez igor255 (wyświetl historię edycji) Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro4321 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2015 u mnie ten sam problem NO3 i PO4 - 0,0 w refugium caulerpa pięknie rośnie, w akwarium rwanie co trzy dni i rośnie w siłę, akwarium dziewięć miesięcy kostka 150 l też szukam jakiegoś zwierzaka co to konsumuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2015 Mi aż tak skały nigdy nie zarosła, ale jak jej się zdarzało to jednak dobrą pensetą (chirurgiczna się chyba nazywa - chodzi o to, że końcówki się zazębiają) dałem radę ją dokładnie wyrwać. Myślę, że odrobina wytrwałości w rwaniu (i dokładności), a po paru razach dasz radę się jej pozbyć z tej skałki. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2015 Rozwiązaniem jest Borsuk (Siganus vulpinus) u mnie rozprawił się z glonem w przeciągu miesiąca - wyjadł co do jednego. Niestety wymaga sporego zbiornika bo to duża rybka. Podobno pokolce też to jedzą, ale nie zawsze. U mnie Cteochanetus nie jadł. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro4321 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) u mnie po tygodniu glony dużo mniejsze ale niestety ślimaki turbo zaczęły padać z głodu i salarias chudziutki tak że przerywam świecenie niebieskim i myślę o jakiś glono i trawożercach Kolega co założył ten post nie ma możliwości świecenia samym niebieskim ja spróbuje zobaczymy co będzie sorki koleżanka Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Maro4321 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro4321 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2015 rwanie do gołej skały i niebieskie jak zalecił dale na razie daje efekt nie rośnie a po dwu dniowym świeceniu niespodzianka po jednodniowym nieobecności przed i po Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2015 Hehe fajna niespodzianka moj quadri czerwony raz w miesiacu taka mi robi dobrze ze klony jeszcze nie W ramach podejmowania srodkow zaradczych i po konsultacji ze znanym sklepem z zabrza zamowilam m. globulus. Zobaczymy czy ogarnie bardziej ode mnie Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro4321 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2015 u mnie po tygodniu glony dużo mniejsze ale niestety ślimaki turbo zaczęły padać z głodu i salarias chudziutki tak że przerywam świecenie niebieskim i myślę o jakiś glono i trawożercach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach