Skocz do zawartości
red45

Panel do kostki

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku latach przerwy wracam do akwarystyki morskiej i w związku z tym zastanawiam się nad koncepcją nowego zbiornika. Założenia:

1) Kostka na biurko - 30-50l

2) Panel z tyłu

3) Obsada to niewymagające korale - żadnych ryb, krabów, etc. Zbiornik naukowo-obserwacyjny, a nie estetyczny. Ma w nim być dużo różnorodnych, drobnych organizmów - kiełże, ślimaki osiadłe, rurówki, gąbki... W skrócie drobnica.

Zastanawiam się nad panelem. Myślałem o trzech komorach - w pierwszej gąbka plus coś jeszcze do filtracji mechanicznej. Fajny byłby żywy piach, ale nie wiem jak to rozwiązać od strony technicznej - jeżeli przejście do następnej komory będzie dołem, to cały piach od razu wymyje, a nie wiem jak go zabezpieczyć mechanicznie. No i pytanie czy przepływ przez niego będzie wystarczający? Druga komora to kawałki żywej skały i makroglony - takie mini-refugium. W trzeciej oczywiście pompa. W poprzednim akwarium (30l aquael) miałem kaskade i całość działała bardzo ładnie przez ponad rok. Nie było żadnej chemii filtracyjnej - teraz też bym chciał naturalną filtrację.

Proszę o wskazówki i zapraszam do dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie wiem czy jest sens pchać się w panel przy 30-50l skoro kaskada radzi sobie w zupełnosci. W moich 43l od1,5 roku mam tylko kaskadę i koralię 900 i wszystko się ładnie buja nawet SPSy wyglądają spox, nie ma martwych stref i jak wrzuce żarełko ładnie sie po akwa rozpływa no i najważniejsze mam 7kg żywej skały teraz nawet mam wpuszczone błazny a No2 i No3=0.

Edytowane przez Jimbim (wyświetl historię edycji)

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zamiast piachu .. daj żwirek (w siatce) albo siporax

a piasek do zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu z powodzeniem prowadziłem akwarium 45l i kilka tak później 96l bez na kaskadzie i tez mi się wydaje ze szkoda miejsca przy takim maluszku. Oczywiście jest jeszcze kwestia estetyki no ale to już bardziej indywidualne preferencje wlascicielq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram!!! ŻADNEGO PANELU Ja mam kosteczkę i teraz żałuje ze dałem panel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wyjaśniam - poprzednio miałem kaskadę i wszystko pięknie działało, aż do momentu, kiedy coś mi do niej zassało i w jakiś przedziwny sposób pozatykało przepływ. W rezultacie woda, która miała trafić do akwa trafiła prosto na moje biurko. Na szczęście byłem wtedy w domu i mogłem zareagować. Gdybym był w pracy, to nie wiem ile wody by wyleciało w ten sposób. No i od tamtego momentu nie jestem wielkim fanem kaskady. Poza tym, tak jak piszecie - estetyka bezkaskadowa bardziej mnie pociąga :-) Jeżeli chodzi o miejsce - wiadomo, każdy panel to mniej miejca dla rafy, ale u mnie ma to być w małej skali, z małymi organizmami, wiec jakoś to przeboleję.

Edytowane przez red45 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.