MarekT Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Podpowiedzcie mi, w co zapakować media, żeby w sumpie nie były luzem ? Tak żeby wygodnie było je wyciągać i przepłukiwać ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 8 Września 2015 W woreczki/siatki na media filtracyjne? Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Września 2015 pończochę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Woreczki z siatki takie do prania kupisz w markecie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Września 2015 pończochę Ale tylko zdjętą wlasnoręcznie z młodej, ładnej nóżki Inaczej nie działa. ps. nie próbuj z Żoną (własną) - może nie podzielać zamiłowania do akwarystyki w kontekscie ostatnio kupionej garderoby Dlatego ja używam woreczków firmowych. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Ewentualnie ładuj we własna skarpetę , tylko wypierz i wypłukaj w RO bonwywalisz baniak Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Widzisz, problem polega na tym, że stosując filtry fluidyzacyjne, prawie zawsze następuje ścieranie materiału i to, co podlega adsorbcji, czesto wraca do obiegu, w formie aktywnej - prędzej czy później. A w wypadku woreczków, często występuje przepływ powierzchniowy. Dlatego ja stosuje to w ten sposób, że pończochę (przysłowiową) wypełniam bardzo luźno, następnie układam ją na kratce rastrowej - na całej powierzchni, zmuszając wodę do przepływu przez nią, nie zaś do obmywania jej. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Ale tylko zdjętą wlasnoręcznie z młodej, ładnej nóżki Inaczej nie działa. ps. nie próbuj z Żoną (własną) - może nie podzielać zamiłowania do akwarystyki w kontekscie ostatnio kupionej garderoby Dlatego ja używam woreczków firmowych. z całym szacunkiem ale ... czep się kogoś innego przestałeś być zabawny ... miesiące temu tym bardziej że np Purigen, Phosguard czy RowaPhos od czasu do czasu trzymam właśnie w pończosze dlaczego ? bo "firmowe" są do .. nosa - drobne kulki przelatują przez szwy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Ja robie jak dale umieszczam worek w sumpie w "esce" Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Września 2015 z całym szacunkiem ale ... To zastanów się że możesz wsadzić kogoś na minę. Bo ostatnio własnie zwrócono mi uwagę że są w handlu, na pierwszy rzut oka identyczne z tymi, jakie używałem dawniej do baniaka, damskie podkolanka, pryskane czymś, co się określa jako "silk spray", cokolwiek to miało by robić. Ja wiem że woda RO ma magiczne własciwości i można wypłukac wszystko, ale czy warto, jak woreczek z zamknieciem - wielorazowy i wygodny kosztuje 4 zł ? - Można za kilkanascie zł kupić kilka szt z przesyłką i mieć "wygodę" na długo, a nie ryzykować że nam się np. węgiel rozsypie, bo zaczepilismy o coś w sumpie. Ale wiesz lepiej. W sumie w rok nabiłes tyle postów co ja w cztery. Pogratulowac doświadczenia i podziwiać cheć dzielenia się wiedzą... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtełek1 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Nie kłócić się z pończochą bo i tak dostaniecie opier&&l albo wpier&&&l od kobity za pożyczenie Ło jezu jakbyśta to słyszeli jak mnie zezwała za te pończoche to ło... Według mnie to: 1. Pończocha. 2. Siatki na mchy. 3. Takie worki kiedyś mialem, były w nich jakies kulki dla dzieci idealne oczka. Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Września 2015 ok żeby kogoś nie "wpuścić na minę" na "drobnicę" polecam (z czystym sumieniem) woreczki po Chemi-Pure i opakowanie opasek zaciskowych (tych do kabli) - małych W sumie w rok nabiłes tyle postów co ja w cztery. (...) teraz wiem dlaczego się mnie czepiasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Ładne równe z zameczkiem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Silivia, Marku, nie czepiam się Ciebie... Tylko chodzi mi o to, żeby być pewnym tego co się pisze, żeby, jeśli już coś piszemy, być do końca odpowiedzialnym za swoje słowa czy porady. Podkolanka, czy pończochy były często używane w akwarystyce, są nadal, ale wszystko się też zmienia, i stąd moja uwaga, żeby być ostrożnym. Szkoda potem było by przeczytać, że np. bezkręgowce padły, bo np. był środek konserwujący/zapachowy/czy inny zawierający miedź. Ja kiedyś dużo używałem takich wyrobów też do fotografii - jako podręczny filtr zmiękczający, ale ostatnio założyłem, no i okazało się że zasyfił mi jakimiś paprochami obiektyw... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 9 Września 2015 Ładne równe z zameczkiem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Czy suwaczek nie jest czasem metalowy? Nie chodzi mi o "ząbki" tylko o maszynkę. Sam mam parę takich fajnych worków, ale niestety maszynki są metalowe (stalowe?). Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 9 Września 2015 (edytowane) U mnie 100% tworzywo Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJak jest metalowy to Go wyciąć wsypać medium zaszyć , nienwiem jak wy ale ja tego nie plukam , wywalam razem z zawartością . Edytowane 9 Września 2015 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Września 2015 Czy suwaczek nie jest czasem metalowy? Nie chodzi mi o "ząbki" tylko o maszynkę. Sam mam parę takich fajnych worków, ale niestety maszynki są metalowe (stalowe?). jak już to aluminiowe (robi wogóle ktoś stalowe ?) mam takie w słodkim ... od lat i nic im nie jest zawsze można odciąć górę i dać opaskę zaciskową ... choć to raczej zbędne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 9 Września 2015 Aluminiowe w słonej wodzie? Nie ryzykowałbym, ale chemikiem nie jestem. Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 9 Września 2015 (edytowane) A ja wlasnie poczytałem o aluminium w miotaniem wodzie, petrus1 nie odrobiłeś lekcji Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 9 Września 2015 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 9 Września 2015 (edytowane) dlaczego miałbym miotać aluminium w wodzie? poczytaj tu: http://www.metale.pl/o_metalach.php?id=korozja&?w=&name=Korozja%20aluminium Edytowane 9 Września 2015 przez petrus1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 9 Września 2015 No jak nie musisz to nie wkładasz , ale jedna maszynka od suwaka napewno nie wywali baniaka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Września 2015 Seachem Phosguard to tlenek glinu .. czyli aluminium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 9 Września 2015 Jasne. Glin w formie nieaktywnej. Stanowiący bazę do adsorbcji. A teraz, umieść w wodzie słonej aluminium nie pasywowane. Np. świeżo przecięty kawałek. To podobnie jak z ołowiem czy innymi metalami. Nawet stal pokryta rdzą wolniej koroduje niż wyczyszczona do połysku. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 9 Września 2015 @silva, co Ty bajdurzysz http://portalwiedzy.onet.pl/30449,,,,tlenek_glinu,haslo.html Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Września 2015 @silva, co Ty bajdurzysz http://portalwiedzy....linu,haslo.html cytat z opisu "Phos Guard jako jedyny na rynku ma postać kulek. Ważne: tlenek glinu nie nadaje się do regeneracji,(...)" a tu cały opis http://erybka.pl/product-pol-269-Seachem-PhosGuard-250ml.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach