Tester Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Piotrus przepraszam jesli Cie urazilem i wszystkich innych. Sam sie lapalem pare razy na tym ze powtarzam jakis mit bez zwyklego, zdroworozsadkowego zastanowienia sie czy ten mit ma podstawy bytu. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Bardzo przydatny post, dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 7 Października 2015 Bartku spoko wiesz jak jest dla zwyklego wyjadacza Morskiego Cos jest czarne lub biale. Widzac pewne zachowania przy jakims Kh daje nam to pewien obraz, ktory opisujemy wlasnymi slowami. Dziala lub nie ale posrednio to ma wplyw na calkowicie inne czynniki, ktore my nie rozumiemy. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amebcia Zgłoś Napisano 12 Października 2015 Czy ktos moze mi podac link do opracowania naukowego potwierdzajacego ze kh powyzej 8 dziala hamujaco na rozwoj bakterii? Ta informacja wydaje sie byc prawda objawiona i powtorzona z tysiac razy. Bakterie sa jednymi z najbardziej przystosowywujacych sie do srodowiska organizmami. Skad ten pomysl ze powyzej 8 KH sie nie namnazaja. Powtarzacie mit. Dzieki za wypowiedzenie sie w temacie Sam staralem sie znalezc konkretne opracowania, ale bez sukcesu. Co prawda KH wplywa na PH, ktore to ma bezpostedni wplyw na rozwoj bakteri, jednak w naszym przypadku (KH 7-12) PH bedzie typowo utrzymywalo sie na poziomie 7.8-8.4, czyli w zakresie optymalnym dla rozwoju wielu bakteri. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traksio Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 Witam odgrzeję trochę kotleta. Również używam No3Po4X z Redsea od jakiś 6 tygodni , problem w tym że No3 stoi w miejscu.Daję już maksymalna dawkę 3ml/100l Odpieniacz PacificSUn Is200 ustawiony na mokro. moje parametry: No3- kolor pomiedzy 16 a 32 ppm zawsze taki sam. po4-0,14 dodam że schodzi tydzien temu bylo 0,29 Ca-430 Mg-1390 Kh-7,8 no2-0 nie mam pojęcia dlaczego No3 nie chce zejść poniżej 10, obsada rybna hepciu, zoltek chelmon rostratus,borsuk,4 chromisy,2 blazenki, babka kopiaca krewetka krab i standartowa ekipa czszcząca.karmie 2-3 malych kostek tych 7x12mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amebcia Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Cierpliwosci. PO4 juz spada. Bedzie dobrze 16-32 do duzy przedzial. Edytowane 14 Grudnia 2015 przez amebcia (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traksio Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Cierpliwosci. PO4 juz spada. Bedzie dobrze 16-32 do duzy przedzial. tak rozumiem to jestem cierpliwy , jest jedno małe ale te po4 może zjada glon którego zaczyna pojawiać sie coraz wiecej. Nie wiadomo czy to właśnie glon nie zaczyna przekłąmywać wyniku. nie mam bladego pojęcia czemu to nie chce u mnie zaskoczyć. Nic bede jeszcze czekał zobaczymy czy to coś da. Dodam że w sumpie jest minimalnie na odpieniaczu pod woda białego falującego żelu co oznaczało by namnożone bakterie tylko dlaczego one nie konsumuja no3 Edytowane 14 Grudnia 2015 przez traksio (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Czy No3po4x zbuje No3 jeśli testy nienwykrywaja po4 ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 raczej nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) Mam no3 około 25 (salifert) A Po4 0,03 Czyli trzeba lekko podbić Po4 żeby no zaczelonsie kurczy ? Od tygodnia nie plukam mrożonek w sumpie tyljo serasilikate i carbon Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Lipca 2016 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 13 Lipca 2016 Czy No3po4x dokarmia dino ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 17 Lipca 2016 Stosuje no3po4x od 3 tygodni w tym czasie no3 spadło z 25 do 5 przy po4 0,04, na początku nic nie spadalo zakupiłem na3po4 żeby dozowac, ale nie użyłem bo no3 zaczęło spadać, wcześniej lałem wódkę bez efektów. Bakterie używam biogro 123 Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 21 Lipca 2016 No i poszło, parametry lepsze, no3 i Po4 jak w stopce, ale biorąc pod uwage kalkulator testera z artykułu na RH powinienem zbić NO3 do 0,5, póki co nadal mam dino (tylko na piasku) , a miękasy wyglądają bardzo słabo, lobo wogóle nie polipują od kilku tygodni , sarco wypuszcza bardzo słabe polipy. Zastanawiam się czy lać fito. Czy ktoś coś podpowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach