tomek2121 Zgłoś Napisano 13 Października 2015 Witam wszystkich no i przyszedł czas i na mnie.Startuje na akwarium od Lurthel niestety było trochę problemów z tym i akwa zostało zmniejszone z wysokości o 5cm .Akwarium planuje trzymać na proszkach Aquaforest Kh buffer,Calcium,Magnesium,Reef minereal salt co do soli to postawiłem na aquaforest Reef salt. Odpieniacz diy na pompie 1500 , oświetlenie t5 6x24+6 led no i najważniejsze Szkło ma wymiary 60x50x40h + sump I teraz parę pytań do was jakie bakterie? co włożyć do sumpa? ile żywej skały ?? fotki dodam jak zaleje akwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 15 Października 2015 Jak narazie czyszczenie sklejenie akwa tragedia brak mi slow nie polecam szklarza w Policach cena jak za złoto a wykonanie ah szkoda gadać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Mam pytanko TDS pokazuje mi 017 zasalać czy wymiana żywicy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p_szubert Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Zasalaj jak pokaże 000 Cytuj 90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 | Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Przy 017 wymieniłbym żywicę. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 29 Października 2015 Teraz drugie pytanie woda zimna prosto z osmozy pokazuje 000 na TDS a woda ciepła 25 stopni już 017 czy to źle? Czytałem gdzieś ze różnica temperatury wpływa na wynik ale czy aż tak dużo ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 29 Października 2015 Teraz drugie pytanie woda zimna prosto z osmozy pokazuje 000 na TDS a woda ciepła 25 stopni już 017 czy to źle? Czytałem gdzieś ze różnica temperatury wpływa na wynik ale czy aż tak dużo ?? To cos z tymi pomiarami jest nie halo,na zimnej wodzie TDS powinien byc wyzszy,a i tak mysle,ze nie az tyle. baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 29 Października 2015 To cos z tymi pomiarami jest nie halo,na zimnej wodzie TDS powinien byc wyzszy,a i tak mysle,ze nie az tyle. baszurek nadaje mobilnie... Nie jestem pewien ale im zimniejsza woda tym wynik mniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
masters1623 Zgłoś Napisano 29 Października 2015 Moge byc w błedzie, ale chyba jak ro troche postoi i zanim nabierze temperatury powiedzmy 24h to juz TDS nie bedzie pokazywal 000? Cytuj Kostka 280L(80x70x50), sump 96L(80x30x40),odpienicz CruX IS-200, HQI 150w- 2x24 t5- 2x10w ledy., RW-8, Tunze 6015; nano 1600; wp-10, obieg NJ3000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Jak narazie czyszczenie sklejenie akwa tragedia brak mi slow nie polecam szklarza w Policach cena jak za złoto a wykonanie ah szkoda gadać Trzeba było podjechać pewnie coś bym pomógł. Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 31 Października 2015 No i się zaczęło Posolone 30.10.2015 jak narazie tylko 1kg żywej skały czekam jeszcze na 5-6 kg i na tym zostanie.Docelowo chciał bym mieć 1x babka 2x błazenki 2x Pterapagon kauderni 1x Mandaryn 4xSlimak Turbo 1x krewetka czyszcząca 2x jakieś krabiki jeszcze się zastanawiam co najlepiej będzie kopało w piasku Mile widziane uwagi co do obsady,oczywiście wiem wiem ze wprowadzać dopiero aż zbiornik dojrzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 7 Listopada 2015 Jeśli chodzi o kopanie piachu to u mnie były 2 nassariusy i rozgwiazda piaskowa, jeżeli będziesz miał babkę kopiącą to nawet sama sobie poradzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2015 Po 2 tygodniach dołożyłem 5kg skały łącznie mam 6kg a nawet prawie 7.Co do skały to nie czyściłem jej tylko wymoczyłem w solance uważam ze natura załatwi resztę,skala obrośnięta ciekawym życiem sami zobaczcie jakieś glony po prawej sam nie wiem co to jest:). Do sumpa wylądował siporax i do akwa zostały wlane bakterie Prodibio Biodigest , a niżej fotki i czekamy na dojrzewanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 14 Listopada 2015 ... już widzę źródło przyszłych problemów - " żywy piasek". Zastanowiłbym się poważnie nad zastosowaniem tego beznadziejnego produktu który zdaniem wielu akwarystów powinien być pomocny w starcie i późniejszym prowadzeniu zbiornika a jest źródłem kumulacji detrytusu i miejscem powstawania cyjano i dino. Odradzam ten produkt.. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 14 Listopada 2015 u mnie babka systematycznie pracuje nad piasek aby był w należytej kondycji i faktycznie jest bielutki ale: -czyszczenie do szyb nie należy do przyjemnych co chwila coś "poddmuchnie " i piasek między czyścikiem a szybą -salarias dostał głupawki i próbuje przebić się przez przednią szybę i robi przy tym straszną zadymę. Gdybym jeszcze raz podejmował tą decyzję to albo brak podłoża (kilka lat tak prowadziłem i coś mnie naszło) albo coś na zasadzie drobnego żwirku koralowego ale nie drobny piasek. Jeszcze specjalnie brałem taki drobniejszy żeby babka na pewno przesiewała. Jak zobaczyłem jakie ona głazy przesiewa to stwierdziłem, że żwirek byłby idealny. Na moje oko w żwirku będzie też więcej "widzialnego" życia które dla mandaryna którego planujesz będzie niezłą gratką uff Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2015 No to mnie zmartwiliście a chciałem wystartować w 100% na "żywo" jeśli chodzi o skale i piasek.A co myślicie o kupnie jeszcze żwirku i wymieszanie go z tym co mam?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 14 Listopada 2015 drobniejszy piasek i tak będzie fruwał......ale nie sugeruj się to tylko moje luźne spostrzeżenia. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2015 No jak na razie nic mi nie lata cyrkulacja wyregulowana, chyba ze zwierzaki będą rozrabiać to może wtedy ale to na bieżąco będę coś kombinował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 zaskoczył mnie wysyp glonów to i testy zrobiłem tem 25 zasolenie 1,023 no3-0,25 po4-0 no2-0,02 nh4-0,25 Co do glonów to brązowe glony na szybach w każdym rogu i na tylnej.Teraz pytanko usuwać je czy czekać aż same zejdą ??A może zacząć dolewać wódkę? ps jak zrobic taka tabelke z testami jak maja inni???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madizal Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Tabelkę zrobisz po rejestracji http://www.reefstats.net Następnie będzie kod do wklejenia do stopki forum Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Akwarium przód, boki OPTI 200l (100x40x50), Odpieniacz: Comline® DOC Skimmer 9004 + Comline® Filter 3162 (Reefpack 250), Cyrkulacja: 2xJebao RW-4, Newa Wave 1.6 adj, Światło: 4X39W Blau Lumina (2xGiesemann Actinic Blue,1xPower Chrome Aquablue,1xGiesemann Super Actinic), Dolewka: Tunze Osmolator 3155, Sump: Brak, 13kg żywej skały, 18kg żywego piasku, grzałka Newa Therm 75W umieszczona w filtrze, Zasilacz awaryjny 400W akumulator AGM 12V55Ah 12h pracy zbiornika, Filtr osmozy: Aqua Vita RO4 - DEMI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 No i dojrzewanie ciąg dalszy:). Glony czyszczę na bieżąco i zaczynam myśleć o miekasach .Dzis miałem awarie, nie bylo pradu przez jakies 2-3,5h a mnie w domu :(Jak przyjechałem wyczyściłem odpieniek i z niecierpliwością czekałem na prąd,gdy już wszystko zaczęło działać odpieniacz przelał mi się woda zalała cały kubełek tylko dlaczego?? Przy odpieniaczu nikt nie grzebał nikt nic nie robił.Co by się stało jak by cala ta ciemna breja z kubka wlala sie z powrotem do sumpa??? Tu filmik słabej jakości jutro postaram się coś lepszego skrętnic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 moze obiegowka wlaczyla sie razem z odpieniaczem:P Cytuj a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 19 Listopada 2015 (edytowane) Prawdopodobnie. Odpieniacz zdazyl napelnic kubek zanim obiegowka obnizyla poziom wody w sumpie. To bylo prawdziwe odpienianie "mokre" Edytowane 19 Listopada 2015 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2015 Juz prawie miesiąc po zalaniu glony się cofają .Wszystko jakoś inaczej wygląda .Map pytanie odnośnie życia w akwarium czy to normalne abym nie widział ani jednego kiełża w akwarium?? Kiedyś miałem akwa i miałem tego mnóstwo a tu nic nie widzę. Testy wyglądają następująco NO3-0,5 PO4-0 NH4-mniej niż 0,25 chyba (test nie byl przezroczysty woda była mętna ) NO2-0 A tu coś rośnie milo by było jak by ktoś zidentyfikował . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fiksiorek Zgłoś Napisano 26 Listopada 2015 Ilość kiełży zależy dużo od skały, którą włożyłeś do akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach