Skocz do zawartości
mars79

hepatus i borsuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie wsprawie obsady czy ryba Hepatus może być razem z Borsukiem , czy dogadają się , pytam ponieważ dziś prawdopodobnie będę miał hepatusa , widziałem ryby jak razem pływają w Erybce ale chce się dowiedzieć od was .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą być razem. Ale w 200 litrach 2 duże ryby?

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pływają razem bez żadnego problemu. Ale tak jak napisał Ci kolega post wyżej, akwa 200l jest zdecydowanie za małe. Zresztą moim zdaniem nawet dla każdej z tych ryb z osobna.

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko hepatus ma dopiero 9 cm nie jest dużą rybą a tak w ogóle obsade mam borsuka , grabik, babka ,salarias , 2 nemo ,2 slimaki , jeżowiec stąd myślę ze jeszcze hepcio może wejść

ale jak pływają w erybce w mniejszych akwariumach to jakoś sobie żyją i pływają :smiling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 cm Hepatus nie jest też małą rybą... Tym bardziej w 200l akwarium gdzie już jest taka obsada...

P.S. Porównywanie akwarium sklepowego do prywatnego to nie najlepszy pomysł. Do sklepu kupuje się rybę aby jak najszybciej ją sprzedać, a w prywatnym baniaku chcemy aby jak najdłużej z nami została.

Edytowane przez fabi1990 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 1200L + Sump 450L, Odpieniacz BK500, Oświetlenie LED EcoTech Radion XR30W, Cyrkulacja EcoTech VorTech MP40 + MP60, Obieg Tunze Silence Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Ale to są zbiorniki handlowe..

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może ale dalej jestem przekonany ze 200l akwariumu spokojnie 2 rybcie tak jak borsuk i hepcio dadzą rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą, mogą... :-)

Przy aktualizacji swojego wątku o nowe zdjęcie przypomniałem sobie Twoje pytanie.

Masz tu zdjątko tych dwóch rybek w nieco większym akwa.

Hepatus ma coś ponad rok, półtora :-) Obie ryby kupowałem jak były niewiele większe od monety 5 zł.

Jakoś tak się stało, że nie bardzo wyhamowały wzrost...

Na pewno w 200L będą prezentowały się okazale. Resztę domów sobie sam...

TWISTMAN 2015.10.17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam mam pytanie wsprawie obsady czy ryba Hepatus może być razem z Borsukiem , czy dogadają się , pytam ponieważ dziś prawdopodobnie będę miał hepatusa , widziałem ryby jak razem pływają w Erybce ale chce się dowiedzieć od was .

Oczywiscie ze mozna miec razem te ryby ja chepatusa mialem ok 15cm a borsuka z 4cm :)

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wpuściłem hepatusa ale Garbik atakuje hepatusa co robić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie wpuściłem hepatusa ale Garbik atakuje hepatusa co robić ?

wpuścić jeszcze jednego - we dwóch załatwią garbika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co ty przecież nie będę kupował hepatusa drugiego co wy sadzicie o tym co robi garbik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Garbik zachowuje się zupełnie normalnie. Broni swojego terytorium, które w tym litrażu i tak jest małe, na co kilka osób zwróciło już uwagę. Ale po co pytasz skoro wiesz lepiej?

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że garbik ma po prostu takie same zdanie na temat wpuszczenia hepatusa do 200l co większość akwarystów na tym forum

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsza noc hepcia i zauważyłem ze się skryła pomiędzy skałami może kilka dni i się uspokoją rybcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawy jestem co będzie pierwsze... trup czy ospa?

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam mam problem w prowadzeniu akwarium niby wszystko ok ale nie jest ok ,opisze mój akwarium prowadzę go już prawię 2 lata parę miesięcy temu wymieniłem lampę led na lampę T5 6x 39 wat , od dłuższego czasu mam glony niby coraz mniej ale są

Zadziwiajace.Początkiem miesiąca zakladasz temat z prośbą o pomoc w prowadzeniu akwarium ponieważ po dwóch latach walki nie osiagasz satysfakcjonujacego Ciebie efektu a koncem miesiaca dokupujesz rybę ktora rośnie do rozmiarów sredniej wielkosci patelni.Obciazasz system z którym sobie nie radzisz i kupujesz rybę która może sobie nie poradzić z Tobą. Bardzo nierozsadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze będzie ok , staram się aby warunki były ok dla korali ale dla ryb warunki są prawidłowe i nic im nie ma , zawsze chciałem mieć Hepcia i jak urośnie to sprzedam do większego zbiornika jak będzie za ciasno na razie rybcia się chowa ale też wychodzi i pływa tak widać ze powoli się klimatyzuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hepatus w 200 litrach :clap:

Widać pomoc i wiadomości o które pytałeś trafiły do Ciebie.

Dla hepka trzeba bańki 150cm długości minimum bo to ryba bardzo dużo i szybko pływająca, nie wspominając o rozmiarze do jakiego dorasta.

Powodzenia

Edytowane przez BSOD (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ale widziałem akwarium 200l a hepatusem i ma się dobrze , do tego jeszcze inne ryby ale przekonamy się później , jak urośnie to pójdzie do większego baniaka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście życzę Ci powodzenia, też mam 200l zbiornik, ale zdecydowałem się jedynie na żółtka, a i tak miałem wątpliwości co do przestrzeni dla niego, reszta to kilka małych ryb. Nie rozumiem po co zadawać na które odpowiedzi były wielokrotnie wałkowane, a i tak okazuje się daremnie. To, że ryba urośnie to pewne, ale trzeba pamiętać, że koralowce także urosną i zmniejszy się ilość dostępnego miejsca do pływania dla ryb, zwłaszcza dużych.

Jak urośnie ryba, urosną koralowce, to jak ją złapiesz?

Czteroosobowa rodzina w kawalerce też przeżyje, ale co to za życie?!

Pozdrawiam i jeszcze raz życzę powodzenia

325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455;

Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzięki ale myślę ze dam rade , może w następnym roku będzie trochę większy baniak ale to jeszcze daleko .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc po co pytasz skoro i tak zrobisz po swojemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.