mars79 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Witam mam pytanie wsprawie obsady czy ryba Hepatus może być razem z Borsukiem , czy dogadają się , pytam ponieważ dziś prawdopodobnie będę miał hepatusa , widziałem ryby jak razem pływają w Erybce ale chce się dowiedzieć od was . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Mogą być razem. Ale w 200 litrach 2 duże ryby? Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 18 Października 2015 U mnie pływają razem bez żadnego problemu. Ale tak jak napisał Ci kolega post wyżej, akwa 200l jest zdecydowanie za małe. Zresztą moim zdaniem nawet dla każdej z tych ryb z osobna. Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 spoko hepatus ma dopiero 9 cm nie jest dużą rybą a tak w ogóle obsade mam borsuka , grabik, babka ,salarias , 2 nemo ,2 slimaki , jeżowiec stąd myślę ze jeszcze hepcio może wejść ale jak pływają w erybce w mniejszych akwariumach to jakoś sobie żyją i pływają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fabi1990 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 (edytowane) 9 cm Hepatus nie jest też małą rybą... Tym bardziej w 200l akwarium gdzie już jest taka obsada... P.S. Porównywanie akwarium sklepowego do prywatnego to nie najlepszy pomysł. Do sklepu kupuje się rybę aby jak najszybciej ją sprzedać, a w prywatnym baniaku chcemy aby jak najdłużej z nami została. Edytowane 18 Października 2015 przez fabi1990 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 1200L + Sump 450L, Odpieniacz BK500, Oświetlenie LED EcoTech Radion XR30W, Cyrkulacja EcoTech VorTech MP40 + MP60, Obieg Tunze Silence Pro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Tak. Ale to są zbiorniki handlowe.. Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 może ale dalej jestem przekonany ze 200l akwariumu spokojnie 2 rybcie tak jak borsuk i hepcio dadzą rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu9 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Moga razem plywac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Mogą, mogą... :-) Przy aktualizacji swojego wątku o nowe zdjęcie przypomniałem sobie Twoje pytanie. Masz tu zdjątko tych dwóch rybek w nieco większym akwa. Hepatus ma coś ponad rok, półtora :-) Obie ryby kupowałem jak były niewiele większe od monety 5 zł. Jakoś tak się stało, że nie bardzo wyhamowały wzrost... Na pewno w 200L będą prezentowały się okazale. Resztę domów sobie sam... Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Witam mam pytanie wsprawie obsady czy ryba Hepatus może być razem z Borsukiem , czy dogadają się , pytam ponieważ dziś prawdopodobnie będę miał hepatusa , widziałem ryby jak razem pływają w Erybce ale chce się dowiedzieć od was . Oczywiscie ze mozna miec razem te ryby ja chepatusa mialem ok 15cm a borsuka z 4cm Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Właśnie wpuściłem hepatusa ale Garbik atakuje hepatusa co robić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Właśnie wpuściłem hepatusa ale Garbik atakuje hepatusa co robić ? wpuścić jeszcze jednego - we dwóch załatwią garbika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 no co ty przecież nie będę kupował hepatusa drugiego co wy sadzicie o tym co robi garbik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Garbik zachowuje się zupełnie normalnie. Broni swojego terytorium, które w tym litrażu i tak jest małe, na co kilka osób zwróciło już uwagę. Ale po co pytasz skoro wiesz lepiej? Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 18 Października 2015 myślę że garbik ma po prostu takie same zdanie na temat wpuszczenia hepatusa do 200l co większość akwarystów na tym forum Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 18 Października 2015 Mam nadzieje ze się dogadają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 pierwsza noc hepcia i zauważyłem ze się skryła pomiędzy skałami może kilka dni i się uspokoją rybcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 19 Października 2015 ciekawy jestem co będzie pierwsze... trup czy ospa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Października 2015 Witam mam problem w prowadzeniu akwarium niby wszystko ok ale nie jest ok ,opisze mój akwarium prowadzę go już prawię 2 lata parę miesięcy temu wymieniłem lampę led na lampę T5 6x 39 wat , od dłuższego czasu mam glony niby coraz mniej ale są Zadziwiajace.Początkiem miesiąca zakladasz temat z prośbą o pomoc w prowadzeniu akwarium ponieważ po dwóch latach walki nie osiagasz satysfakcjonujacego Ciebie efektu a koncem miesiaca dokupujesz rybę ktora rośnie do rozmiarów sredniej wielkosci patelni.Obciazasz system z którym sobie nie radzisz i kupujesz rybę która może sobie nie poradzić z Tobą. Bardzo nierozsadnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 mam nadzieje ze będzie ok , staram się aby warunki były ok dla korali ale dla ryb warunki są prawidłowe i nic im nie ma , zawsze chciałem mieć Hepcia i jak urośnie to sprzedam do większego zbiornika jak będzie za ciasno na razie rybcia się chowa ale też wychodzi i pływa tak widać ze powoli się klimatyzuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BSOD Zgłoś Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Hepatus w 200 litrach Widać pomoc i wiadomości o które pytałeś trafiły do Ciebie. Dla hepka trzeba bańki 150cm długości minimum bo to ryba bardzo dużo i szybko pływająca, nie wspominając o rozmiarze do jakiego dorasta. Powodzenia Edytowane 19 Października 2015 przez BSOD (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 wiem ale widziałem akwarium 200l a hepatusem i ma się dobrze , do tego jeszcze inne ryby ale przekonamy się później , jak urośnie to pójdzie do większego baniaka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Greg_L Zgłoś Napisano 19 Października 2015 Oczywiście życzę Ci powodzenia, też mam 200l zbiornik, ale zdecydowałem się jedynie na żółtka, a i tak miałem wątpliwości co do przestrzeni dla niego, reszta to kilka małych ryb. Nie rozumiem po co zadawać na które odpowiedzi były wielokrotnie wałkowane, a i tak okazuje się daremnie. To, że ryba urośnie to pewne, ale trzeba pamiętać, że koralowce także urosną i zmniejszy się ilość dostępnego miejsca do pływania dla ryb, zwłaszcza dużych. Jak urośnie ryba, urosną koralowce, to jak ją złapiesz? Czteroosobowa rodzina w kawalerce też przeżyje, ale co to za życie?! Pozdrawiam i jeszcze raz życzę powodzenia Cytuj 325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455; Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 ok dzięki ale myślę ze dam rade , może w następnym roku będzie trochę większy baniak ale to jeszcze daleko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BSOD Zgłoś Napisano 19 Października 2015 Więc po co pytasz skoro i tak zrobisz po swojemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach