Skocz do zawartości
Manticorepl

układ świetlówek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Projektuje nowy układ świetlówek do solniczki. co o tym sądzicie?

1- ATI Coral Plus 54W T5

2- ATI Actinic 54W T5

3- ATI Purple Plus 54W T5

4- ATI Coral Plus 54W T5

5- ATI Actinic 54W T5

6- ATI Purple Plus 54W T5

7- ATI Coral Plus 54W T5

8- ATI Actinic 54W T5

Edytowane przez Manticorepl (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam

Manti

Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem.

"Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza"

www.invoi.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast jednej różowej dałbym aquablue special

i zamiast 2 coral plus dałbym blue plus

ja mam 6 świetlówek ati

actinic - 2 szt.

blue plus - 1 szt.

aquablue special - 1 szt.

coral plus - 1 szt.

purple - 1 szt.

i światełko jest miodzio

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast jednej różowej dałbym aquablue special

i zamiast 2 coral plus dałbym blue plus

ja mam 6 świetlówek ati

actinic - 2 szt.

blue plus - 1 szt.

aquablue special - 1 szt.

coral plus - 1 szt.

purple - 1 szt.

i światełko jest miodzio

Jaką masz kolejność zachowaną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sebastian

przy przedniej szybie, warto jako pierwsza dac swietlowke niebieska (np: blue plus).

Aktyniczna dalbym najwyzej jedna, bo szkoda podarowanego miejsca. W pozostale dwa miejsca dalbym blue plus-y.

Czy dwie Purple to nie przesada ? Gdzies musi byc miejsce na "normalne" swietlowki, dajace korzysc koralom. Tymi trzema aktynikami i dwoma purple jeszcze nic nie oswietlasz...

Swietlowki Coral plus maja tez troche rozowego widma, takze nie ma co extra purplami robic akwarium dla Barbi.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani Możesz napisać od 1 do 8 co byś wsadził z ati, tak dokładnie ;)

Pozdrawiam

Manti

Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem.

"Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza"

www.invoi.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Darkiem. Dwie aktyniki i dwie różowe spowodują nienaturalny, fioletowo-różowy odcień.

Ja na 8 świetlówek mam cztery niebieskie (co druga, zaczynając od frontu tak jak napisał Staszek), pozostałe cztery to aktynika, daylight, pink i blue lagoon (kolejnosci w tym momencie nie moge podac bo swiatlo zgaszone)

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne kazdy ma troche inaczej.

Przy przedniej szybie, jako pierwsza, dalbym niebieska. Poniewaz u mnie, swietlowka 3 i chyba 6 to pierwszy kanal, to zez sa niebieskie, jako "wschod slonca".

1 blue +

2 coral +

3 blue +

4 aquablue special

5 coral+

6 blue +

7 coral +

8 blue +

Mysle, ze jesli nie potrzeba duzo swiatla, to moznaby gdzies wstawic 1 purple lub aktynike)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Purple to tylko jedna i proponowałbym na środek zamiast coral + obok AquaBlue Specjal

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

googlujac ten sam temat tylko dla innej lampy wykopalem pare dni temu taki o to link w ktorym mozesz zobaczyc co ATI mowi na to :

http://www.atinorthamerica.com/faq.php

moze sie przyda :)

160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!!

"Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja)

2538563_logo_wrsdz.png

4d760e1d13df470d8bf412a072665d93u1048a917.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbrew pozorom dobór jarzeniówek nie jest prosty hehe

Pozdrawiam

Manti

www.invoi.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne kazdy ma troche inaczej.

Przy przedniej szybie, jako pierwsza, dalbym niebieska. Poniewaz u mnie, swietlowka 3 i chyba 6 to pierwszy kanal, to zez sa niebieskie, jako "wschod slonca".

1 blue +

2 coral +

3 blue +

4 aquablue special

5 coral+

6 blue +

7 coral +

8 blue +

Mysle, ze jesli nie potrzeba duzo swiatla, to moznaby gdzies wstawic 1 purple lub aktynike)

za niebiesko będzie :)

trzeba to czymś złamać... i albo actinic, albo purple

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem cos takiego .

http://www.atiaquaristik.pl/t5.html

A jak ma sie do tego nowa świetlówka coral plus?

post-25858-0-32316800-1446382429_thumb.jpg

Pozdrawiam

Manti

www.invoi.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się po temat bo szkoda drugiego zakładać. Chce zmienić świetlówki u siebie teraz ale nie bardzo wiem jaki układ. Moje oświetlenie to 4x39W + 7x3W RB + 2x3W CW. Myślałem nad 3x narva blue + 1x sylvania actinic, lub 2x narva blue, 1x sylvania actinic, 1x sylvania marinestar. Który byście wybrali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.