wrsdz Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Czesc wszystkim , Na początku tygodnia przeszedłem z oświetlenia LED Maxspect 60W na T5 4 x 24W Blau. Po 3 dniach zmierzyłem poziom Kh, ku mojemu zaskoczeniu wzrósł z 7,7 do 8,6. Pytanie dlaczego ? Powinien jak juz spaść ze względu na zwiększenie konsumpcji (teoretycznie ...). Żadnych zmian w zbiorniku , nowego życia etc. Dozowanie to samo od kilku miesięcy . Jakies pomysły ? Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 30 Października 2015 "Powinien jak juz spaść ze względu na zwiększenie konsumpcji (teoretycznie ...)." Dlaczego powinna byc wieksza konsumpcja ? Moze tez tak byc, ze po zmianie swiatla, korale beda sie jakis czas przyzwyczajac. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 30 Października 2015 "Powinien jak juz spaść ze względu na zwiększenie konsumpcji (teoretycznie ...)."Dlaczego powinna byc wieksza konsumpcja ? Moze tez tak byc, ze po zmianie swiatla, korale beda sie jakis czas przyzwyczajac. Stani , Wreszcie ze tak powiem korale dostały normalnego światła w trochę większej ilości niż dotychczas . A światło jakiś tam wpływ na wzrost ma . Skoro moja teoria jest błędna , jakies inne pomysły doświadczonego morszczaka? Dziekuje z góry Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Chyba nie mozna wysnuc teorii po trzech dniach od zmiany oswietlenia. Odczekaj z 2 miesiace to juz bedzie wiadomo, czy korale wiecej pobieraja i przez to szybciej rosna. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Wreszcie ze tak powiem korale dostały normalnego światła w trochę większej ilości niż dotychczas. Założenie może być blędne co do ilości światła ale tego bez pomiaru nie sprawdzi. Bo oko jest mało miarodajnym wyznacznikiem jeśli chodzi o ilość światła niebieskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Założenie może być blędne co do ilości światła ale tego bez pomiaru nie sprawdzi. Bo oko jest mało miarodajnym wyznacznikiem jeśli chodzi o ilość światła niebieskiego. Czas pokaze jak wyżej Stani pisał. Szukam urządzenia lokalnie u mnie zeby to zmierzyć ale nie mogę odkopać . Był facet na lokalnym forum u mnie co dysponował ale dość dawno temu to było ... Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Niezależnie od ilości światła sam zmiana spektrum będzie miała odzwierciedlenie w metaboliźnie i to może być widać po kH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Niezależnie od ilości światła sam zmiana spektrum będzie miała odzwierciedlenie w metaboliźnie i to może być widać po kH. Podsumowując wytłumaczalna realna reakcja mojego systemu na zmianę światła ? Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 30 Października 2015 O ile pozostałe zmienne bez zmian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Zgadza się spadło zapotrzebowanie na węglany w skutek przestawiania się korali na inne widmo. Zaprzestań dozowania Ballinga na kilka dni i jak znowu ruszy zużycie to na nowo określ zużycie składników Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamo79 Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Ja miałem wręcz odwrotną sytuację ,musiałem zdrowo podkręcić ballinga po zmianie na t5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Ja miałem wręcz odwrotną sytuację ,musiałem zdrowo podkręcić ballinga po zmianie na t5 Dokładnie o tym czytałem na kilku innych forach , nie tylko polskich . Czekam na dozownik wiec wtedy od nowa określę nowe zużycie . Dziękować panowie ! Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nilbul Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Szukam urządzenia lokalnie u mnie zeby to zmierzyć ale nie mogę odkopać . Był facet na lokalnym forum u mnie co dysponował ale dość dawno temu to było ... A masz aparat lustrzankę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 30 Października 2015 Nikona 3100 z kitem 18-55 i pierścieniami makro . Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nilbul Zgłoś Napisano 31 Października 2015 To wydaje mi się i to tylko moja teoria że jeśli ustawisz aparat na manuala w stałych warunkach oświetleniowych zewnętrznych i cykniesz zdjęcie przy jednym i drugim oświetleniu akwarium. To ... coś tam zobaczysz w tym niebieskim, czerwonym w histogramie. Tam jest matryca światło czujna pewnie nawet bardzo dobra Ale jak pisałem - tak mi się tylko wydaje i mogę się grubo mylić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Odkopie temat. U mnie podobna sytuacja. Po zmianie z lampy led + 4x t5 na samo 8x t5 kh po chwilowym spadku zaczęło szybować do góry. Zmniejszyłem juz 20ml na pompach. Od zmiany oświetlenia minęło 18 dni. Ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia ze zmianą światła z LED na t5 ? Pytanie do "wrsdz". I jak wyszło zapotrzebowanie na balinga po upływie jakiegoś czasu ? Korale lepiej rosną ? ? Edytowane 15 Lutego 2016 przez szutarek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 Nikt nie przechodził l z ledów na t5 ??? Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach