Łukasz B Zgłoś Napisano 31 Października 2015 Witam. Nie mogę się dokopać informacji kiedy powinno być wklejone wzmocnienie podłużne zbiornika, są tabele dotyczące grubości szkła uwzględniające wysokość i szerokość. Zamawiam zbiornik o wymiarach o dl 80 szer 60 i wys 65 grubość szkła 10 mm i moje pytanie czy bezpiecznie będzie przy takich wymiarach bez wzmocnień podłużnych? tapatalk>Gdańsk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 31 Października 2015 Ja to do swojego małego akwa 100x50x40h, dałem szybę 8mm (gdzie 6mm spokojnie wystarcza) i dodatkowo dałem wzmocnienia podłużne i poprzeczne. Pewnie za dużo tego, ale lepiej dmuchać na zimne A to ze względu na to, że moja standardowa 240-tka się rozszczelniła, dlatego teraz "dowaliłem" A półeczka ze wzmocnień na pewno się przyda Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarmon Zgłoś Napisano 31 Października 2015 Mam 120x50 z szyby 10mm i wszystko jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz B Zgłoś Napisano 31 Października 2015 Mam 120x50 z szyby 10mm i wszystko jest ok. Bez wzmocnień? tapatalk>Gdańsk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 31 Października 2015 miałem 160x70x60 bez wzmocnień z 12mm szkła ale to było słodkowodne akwarium Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 31 Października 2015 miałem 160x70x60 bez wzmocnień z 12mm szkła ale to było słodkowodne akwarium Wow nie bales sie ? A co sie stalo z tym akwa ze napisales "mialem" Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 31 Października 2015 Mam akwa 120x40 bez wzmocnień i jest ok. Jest tylko małe ale... akwa ma jakieś 15 lat. I z tego co sie dowiedziałem przy zamawianiu nowego zbiornika, (bo też chciałem bez wzmocnień) to kiedyś szkło było mocniejsze. Teraz przy tych wszystkich normach i obostrzeniach co do jakości i czystości stosowanych materiałów szkło jest bardziej eko, ale... i tu dochodzimy do sedna wzmocnienia muszą być bo szyba się odkształca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarmon Zgłoś Napisano 31 Października 2015 od 2lat i ma się dobrze Bez wzmocnień? tapatalk>Gdańsk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Wow nie bales sie ? A co sie stalo z tym akwa ze napisales "mialem" Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Ano miałem. Sprzedałem, przed samą przeprowadzką. Mieszkam obecnie z górach, a pochodzę z zachodniopomorskiego Od lutego mam 42 litrowe morskie i przesiadam się na 800 litrów. Szkło 15mm i tylko wzmocnienie wzdłużne, bardziej z racji by fala wody nie wychlapywała, niżeli dla samego wzmocnienia wymiar 180x60x65cm Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 A jak mam mercedesa w201 i chciałbym wzmocnić podłogę .Czy mogę wspawać teowniki ? I również nie znalazłem tabeli . Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raa Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 A jak mam mercedesa w201 i chciałbym wzmocnić podłogę .Czy mogę wspawać teowniki ? I również nie znalazłem tabeli . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 Przy tak duzych wymiarach napor wody by chyba wygiol szybe i by albo pekla albo sylikon by nie wytrzymal czy sie myle ? Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bednar Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 Witam. Nie mogę się dokopać informacji kiedy powinno być wklejone wzmocnienie podłużne zbiornika, są tabele dotyczące grubości szkła uwzględniające wysokość i szerokość. Zamawiam zbiornik o wymiarach o dl 80 szer 60 i wys 65 grubość szkła 10 mm i moje pytanie czy bezpiecznie będzie przy takich wymiarach bez wzmocnień podłużnych? tapatalk>Gdańsk Witam według mnie usztywnić wzdłużnie zawsze można bo nie przeszkadza i mało kosztuje. Natomiast poprzeczka to temat do zastanawiania. Osobiście szyba przednia 200 cm długości na 70 cm wysokości z ppdłużnym usztywnienie bez poprzeczki 15 mm . Po co ryzykować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Nadgorliwość jest często gorsza od faszyzmu . Wzm w tym akwarium nie są absolutnie potrzebne . Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Wzdluzne wzmocnienia sa bardzo przydatne, gdy sie czysci szyby czyscikiem - nic nie wychlapuje. Poprzeczne z kolei w niczym nie przeszkadza, no chyba ze do dyspozycji jest jedna lampa z punktowym swiatlem. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slaw Zgłoś Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) Przemku, nie wszyscy tak sumiennie kleją akwaria jak robisz to ty. Raz miałem w 400ltr sklejone tak cienka warstwa silikonu ze nic nie dało się wcisnąć miedzy szyby żeby rozciąć. Po zalaniu silikon zrobił się biały i pojawiły spore pęcherze. Trzymało, ale spać nie mogłem... Dałem do ponownego sklejenia i zdecydowałem ze będą na wszelki wypadek wzmocnienia. I cale szczęście bo drugi fachowiec tez żałował silikonu. Po za tym tak jak Stani pisze. Wzmocnienia są bardzo praktyczne. Czy to jako falochron czy nawet poleczka na narzędzia podczas prac w akwarium. edit: Dodam tylko ze zbiornik o którym pisze miał 140cm a nie 80, tez szyba 10mm. Przy 80cm takiej strzałki ugięcia nie będzie żeby zrywało silikon. Wzmocnień nie musi być jak się nie podobają. Ale zawsze warto kleić u fachowca. Edytowane 4 Listopada 2015 przez slaw (wyświetl historię edycji) Cytuj 150x60x65 + SUMP, 8x54W T5, WhiteSkim 250, DCT12000, Gyre XF250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach