Andrar Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Witam.Prosze poprawcie mnie jezeli sie myle.Glowna przyczyna pojawiania sie DINO w zbiornikach jest skok NO3 badz Po4.Tak?Natomiast gdy juz mamy DINO parametry stabilizuja sie.Sa wrecz idealne.DINO konsumuje azotany czy czy tez fosforany przez co plaga sie powieksza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 Tzn jak sie stworzą warunki do porostu glonów przyczyna mogą być nagle skoki no3 i po4 dino jak wszystkie bakterie lubią zanieczyszczenia i konsumują fosforany jaka metodę filtracj stosujesz ? Bo przy czyszczeniu pomp nie powinno być takich dużych skoków parametrów oznacza to ze masz gdzieś martwe punkty w baniaku i nie ma odpowiedniej cyrkulacj ( czyść cześciej pompy zeby wydajność była dobra cały czas ) pozdrawiam i powodzenia walki z tym g... Em tez miałem ale juz poszło Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrar Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 gdyby DINO konsumowalo same fosforany to ROWA jako konkurencyjne zrodlo pochlaniania fosforanow wystarczylaby i po klopocie...mysle ze brak podmian to blad...rozmawialem z osoba ktora twierdzi ze na dino tylo i wylacznie podmiany...duze podmiany..20% swierzej solanki plus 20% solanki z dzialajacego zbiornika..(koniecznie sprawdz NO3 i PO4 tej wody) i bakterie...a moze chodzi o stosunek NO3 do PO4? sam kiedys wyglalem z dino woda ulteniona...sa tez inne produkty jak ultra algea itd..tylko ze one nie za kazdym razem dzialaja a uzywanie ich w wiekszych ilosciach to ryzyko... Szkoda ze nikt z nie chce sie.wypowiedziec bo Prawdopodobnie "Odkopanem" skuteczny sponsob na dino..chcialbym sie upewnic.czy to nie.przypadek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 ja jak zauwaze dino to staram sie usprawnic curkulacje i odpieniacz bardziej na mokro ale to na poczatku akwa pozniej nie mam dino u mnie pomaga Cytuj a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Witam.Prosze poprawcie mnie jezeli sie myle.Glowna przyczyna pojawiania sie DINO w zbiornikach jest skok NO3 badz Po4.Tak?Natomiast gdy juz mamy DINO parametry stabilizuja sie.Sa wrecz idealne.DINO konsumuje azotany czy czy tez fosforany przez co plaga sie powieksza. Moim zdaniem, to nie to jest przyczyną zakwitów dino czy cyjano. Według mnie najczęstszą przyczyną plag jest brak konkurencji pokarmowej oraz konsumentów pierwszego stopnia, a dopiero w drugiej kolejności skok parametrów. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Według mnie najczęstszą przyczyną plag jest brak konkurencji pokarmowej oraz konsumentów pierwszego Możesz coś więcej napisać? co to oznacza dla nie wtajemniczonych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 to co probuje podkreslic w wielu artykulach na reefhub. Im bardziej uboga mikrobiologia w akwarium tym trudniej zbudowac stabilną piramide pokarmową. Gwaltowna ekspansja jednego gatunku na danym terenie jest efektem braku konkurencji. załóżmy, że stała ilość pokarmu na danym obszarze wyżywia optymalnie 5 gatunków. Jeśli pokarmu zacznie brakować, to cześć gatunków (najmniej przystosowanych) wymrze z braku pozywienia. Wtedy zostaną powiedzmy dwa, z których z reguły jeden jest bardziej przystosowany do zmian środowiskowych niż ten drugi. W wyniku czego zaczyna sie dominacja tego pierwszego. Ilość pokarmu, która nie wystarczyła dla wyżywienia 5-ciu gatunków, jest optymalna dla wyżywienia jednego gatunku, który dodatkowo nie ma konkurencji, a i często gatunków, które się na nim żywią. Następuje booom i ekspansja gatunkowa. To oczywiscie jeden z wielu mozliwych scenariuszy... ale spójrzcie na ekosystemy naturalne. Ile z nich jest monogatunkowych? A to tylko dzięki bioróżnorodności natura broni sie przed ekspansją jednego gatunku. Tak z drugiej strony to najczęściej aktywność człowieka powoduje zubożenie ekosystemów. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrar Zgłoś Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) w moim przypadku odpieniacz glony w sumpie i co tygodniowe podmiany wystarczaly aby utrzymywiac parametry w normie..na przelomie sierpina i wrzesnia wyjechalem na okolo miesiac...byl to miesiac bez podmian...po powrocie zastalem dino..do sumpa poszla rowa zwiekszylem cyrkulacje nie podmienialem wody..swiecilo tylko niebieskie swatlo.....efekt brazowe szyby po 24 godzinach...zmienilem taktyke...podmiany co tydzien swieza solanka 20% plus woda ulteniona 2 butelki...po 14 dniach efekt ten sam...dino...na skale na szybach...przed zwiekszeniem podmian wody (pisalem o tym wczeniej swieza solanka plus woda z dzialajacego zbiornika) postanowilem zaczac lac chemie...wywnioskowalem ( stad moje pytanie o NO3 i PO4) ze brak podmian mogl doprowadzic do wzrostu azotanow i fosforanow a na to tylko czekalo dino..uzylem RED SEA NO3PO4 aby odciac dino od jedzienia...pierwsza dawka 100ml na ponad 500l w obiegu druga 50ml trzecia 50ml....nastepnie 4 dawki po 25ml...efekt woda zmetniala...dino zeszlo ze skal piasku i szyb...1/4 czy tez 1/5 glonow w sumpie znikla... czy sadzicie ze to byl przypadek?a moze warto sprobowac walki z dino za pomoca no3po4... Edytowane 4 Listopada 2015 przez Andrar (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach