Skocz do zawartości
Blizzard2009

Panel z cyrkulatorem zamiast pompy obiegowej - da się?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie natury technicznej.

* Czy taki panel jak na zdjęciu, będzie działał przy założeniu że zamiast pompy obiegowej w ostatniej komorze będzie dziura na wymiar pod "dzióbek" cyrkulatora, który wydmuchiwał by wodę z panela do akwarium?

* Drugie pytanie (zakładając że na pierwsze pytanie padnie odpowiedź twierdząca) - czy w pierwszej komorze (z odpieniaczem) będzie zachowany stały poziom wody?

z góry dzięki za odpowiedzi,

post-23434-0-61186400-1446721968_thumb.jpg

POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj

OBECNE SZKŁO: tutaj
* 150x55x55cm, sump120x40x43cm *
* ATI Sunpower 8x54W *
* odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 "
* start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem 2 x tak.

Czujnik dolewki w komorze z pompa, alo to wiesz najlepiej :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

stały poziom będzie w środkowej komorze - w pierwszej - wystarczy że grzebień się czymś przytka i poziom wody ... no właśnie

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką pompe planujesz? w baniakach"gotowcach" np. AM to sie sprawdza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
stały poziom będzie w środkowej komorze - w pierwszej - wystarczy że grzebień się czymś przytka i poziom wody ... no właśnie
poziom wody w komorze pierwszej i drugiej będzie zawsze taki sam jeśli dobrze czytam rysunek.

Pozdrawiam, Marek.

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz to rozwinąć? Skoro w środkowej będzie stały poziom to w pierwszej też musi taki być :) tak przynajmniej mi się wydaje :)

Co do pytania to można pompę obiegową zastąpić cyrkulacją... tylko żeby e była za mocna...

Akwarium 1200L + Sump 450L, Odpieniacz BK500, Oświetlenie LED EcoTech Radion XR30W, Cyrkulacja EcoTech VorTech MP40 + MP60, Obieg Tunze Silence Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Możesz to rozwinąć? Skoro w środkowej będzie stały poziom to w pierwszej też musi taki być :) tak przynajmniej mi się wydaje :)

masz rację bo to naczynia połączone - ale wsadź łapę :) do zbiornika

przez grzebień natychmiast poleci więcej niż zwykle ? a przez media woda raczej nie przeleci w tym samym tempie zwłaszcza (jak będzie tam wata)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poziom 1 i2 będzie stały a przepustowość mediów musi być duża skoro ma być cyrkulator zamiast pompy

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za odpowiedzi - całkiem możliwe że takie rozwiązanie wejdzie w życie u mnie w przyszłym roku. Gdyby ktoś miał jakiś fajny pomysł na zmodernizowanie takiego rozwiązania to chętnie posłucham.

pozdr.

POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj

OBECNE SZKŁO: tutaj
* 150x55x55cm, sump120x40x43cm *
* ATI Sunpower 8x54W *
* odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 "
* start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem takie rozwiazanie przez trzy-cztery lata. (mam jeszcze ten zbiornik nadal ale juz jest pusty) Rozwiazanie nie jest zle ale trzeba kilka rzeczy dobrze przemyslec. Po pierwsze osadzenie cyrkulatora w dopasowanej dziurce wcale nie jest proste. Cyrkulator drga...wiec jesli wytniesz dziurke naprawde ciasno to bedzie przenosil drgania na akwa. Po drugie cyrkulator zasysa wode bokami i to powoduje ze jak zrobisz dziurke troche szersza aby nie przenosil drgan to bedzie zasysal tez wode od przodu a nie tylko z panela! Rozwiazaniem bedzie dopasowana uszczelka... Mi takiej idealnej nie udalo sie znalezc ale cos tam sobie zalozylem i dzialalo. Dodatkowo komora panela z cyrkulatorem musi byc na tyle szeroka aby moc wlozyc tam reke i ten cyrkulator wyjac (chocby do czyszczenia). Na dokladke cyrkulator jest mocowany na magnes a wiec to tez trzeba przewidziec na ktorej sciance go umocowac aby byl dobry dostep no i aby cyrkulator dosiegnal do dziurki 8-). Kolejna rzecz to poziom wody w komorze z cyrkulatorem. Tak jak poprzednicy pisali poziom wody w pierwszych dwoch komorach panela jest taki sam dodatkowo wydaje mi sie ze bedzie taki sam jak w zbiorniku glownym. Dopiero w trzeciej komore panela bedzie duzo nizszy. A to dlatego ze cyrkulator pociagnie go w dol..... W zaleznosci od mocy cyrkulatora bedzie nizej lub wyzej..... trzeba to jakos wyliczyc chyba.... Nie bardzo wiem jak mocno pociagnie to wode w twoim przypadku ale u mnie przy szerokosci komory panela 10x10cm cyrkulator Tunze 6025 ciagna jakies 10-12 cm (o tyle obnizal sie poziom wody w tym panelu) Poziom wody stabilizowal sie jakies 2 cm nad cyrkulatorem a wiec jesli bedzie zbyt mocny to nie wiem czy nie zacznie siorbac czasem.... Kolejny problem do dolewka. Jesli planuje sie automatyczna dolewke to trzeba pamietac ze woda w takim rozwiazaniu paruje ''tylko'' w tym panelu gdzie jest cyrkulator.... i tam rowniez trzeba przewidziec miejsce na dodanie plywaka automatycznej dolewki. A wiec szerokosc tej komory musi rowniez uwzgledniac oddalenie plywaka od cyrkulatora aby ten ostatni nie wplywal na jego prace.

Na koniec roznice miedzy moim a twoim projektem ktore nie wiem czy maja znaczenie. U mnie po pierwszej komorze panela byla waska przegroda. Woda z pierwszego panela (z odpieniaczem) przelewala sie górą do wąskiej przegrody i nabierala tu szybkosci. Druga Tafla szkla tworzaca te przegrode od gory byla tej samej wysokosci a od dolu nie dochodzila do dna. Wiec woda do drugiej komory przechodzila dolem. Z drugiej do trzeciej (tej z cyrkulatorem) przechodzila znow gora. Jesli dobrze pamietam wszystkie przegrody w moim panelu od gory byly na tej samej wysokosci. U ciebie ostatnia jest sporo opuszczona nie wiem czy to dobrze.... Moj cyrkulator nie byl tak nisko. Od gornej krawedzi akwa opuszczony byl mysle na jakies 15-18 cm maks .... to pewnie ma jakies znaczenie ale nie wiem jakie....zupelnie nie lapie fizyki cieczy 8-)

Mam nadzieje ze bylem pomocny. W razie pytan prosze bardzo..... chetnie odpowiem w miare swojego doswiadczenia....

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

pisząc o "marnej wydajności" właśnie miałem na myśli uszczelnienie w/s obsługa - czyszczenie

i na początku trzeba dobrać odp. cyrkulator - niektóre czasem startują "na wstecznym" co raczej nie jest wskazane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzyj jak wyglada to w zestawie aqua medic blenny- tak sie sklada ze obecnie taki uzytkuje'). U mnie obecnie wyglada to tak, ze woda wpada przez pionowo wycięty, dosc dlugi (w pionie jakies 10 cm) w scianie panelu grzebien do pierwszej komory z odpieniaczem. Scianki między pierwsza a druga i druga a trzecia komora zaczynaja sie jakies 5 cm ponad dnem skutkiem czego cyrkulator w komorze trzeciej swobodnie pompuje wode przez caly panel pod druga komora. Pierwsza przegroda konczy sie pare cm przed gorna krawedzia akwa, druga równo z nia. Odpieniacz pobiera wode z komory 1 i przerzuca wode ponad przegroda do komory 2 gdzie zasila refugium (oryginalnie byl tam koszyk na absorbery). Refugium oddziela od glownego dolnego strumienia wody stelarz z kratki rastrowej (tak zeby dolny nurt nie porwal glonow).Ostatnia komora to absorbery i oczywiście cyrkulator, ktory znajduje sie , otworze panelu. Od strony akwarium przytrzymuje go gumowy pierscien. Otwor jest wiekszy od wylotu cyrkulatora co zapobiega przenoszeniu drgan. Pierscien jest na tyle gruby, ze zatyka mozliwosc zasysania wody przez cyrkulator bezpośrednio z akwarium oraz jednocześnie utrzymuje go w otworze co pozwolilo na brak jakichkolwiek innych mocowan cyrkulatora.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A da się zrobić dodać, zrobić z tego panela dodatkową opce Wave Box?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie ale pojawi sie problem z umiejscowienirm pływaka od dolewki

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.