Skocz do zawartości
Areya

Lampa DIY budowana przez kobietę - wątek dla cierpliwych ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra nasza, pierwsza nitka swieci :) powiadam Wam, Ziemia od czasu wynalezienia kola nie nosila tak dumnej z siebie kobiety :D

A toKoło kobieta wynalazła? Szacun :)

Edytowane przez onestone (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo ja! :) a tym kolem to podejrzewam, ze jak z wszystkim - behind the back of every successful man there is a strong wise woman..

Najpierw fotka z wlaczonym paskiem, potem wylaczony. Tasma pomaga utrzymac kabelek bo dosc sztywny jest ale zastapilam ja kropelkami kropelki ;)

post-24574-0-97219200-1448808995_thumb.jpg

post-24574-0-35803500-1448809024_thumb.jpg

Edytowane przez Areya (wyświetl historię edycji)

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baba przy lutownicy :shock: oby się tylko biedna kręcić nie przestała

Kopernik się przez ciebie w grobie przewraca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze koty za ploty, dzis walcze dalej. Znalazlam dzis ciekawe profile alu (dosc grube) i tak sobie dumam czy czasem nie dac tych dwoch duzych i ciezkich radiatorow pod blue, a pomiedzy nie wkleic na klej termo takiego t-ksztaltnego elementu na diody biale. Tym sposobem lampa bylaby lzejsza...tylko czy czasem nie przegrzeje diod?

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ten radiator z fotki jest na tyle duży że powinien wytrzymać i niebieskie i białe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kobiety potrafią :) Wbrew przekonaniom potrafimy zmienić filtr/żarówkę w samochodzie, położyć gładzie, wywiercic otwór w ścianie, powiesić lampę, a nawet ją zrobić. Jedyne, w czym nie dorównamy facetom, to siła do przenoszenia ciężarów, bo zwykle jesteśmy od Was drobnejsze. Ale za mięśnie można zapłacić i wniosą lodówkę do domu : D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze mowisz siostro! To kiedy rozpoczynamy ich naturalizowac? ;)

Jako ze radiator jeden juz oklejony to go nie ruszam, ale idac za glosem Silvy na drugi kleje biale i niebieskie, bo sama lampa bedzie wazyla ze 2 kg jak tak dalej pojdzie ;)

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naturalizacja in progress:) niektórzy faceci juz potrafią jeździc na odkurzaczu (kilka koni mniej, ale da sie) pralka prawie ok, gdyby nie sortowanie po kolorach... ale są i perełki które lubią gotować. Niestety, nie było mi dane takiej perły trafić.

Czy mogę liczyć na wsparcie, kiedy ja będę lampę modzić siostro? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne Nik@, my morskie syrenki musimy trzymac sie razem, bo tak nas tu niewiele.

Tymczasem druga polowa poklejona, jutro lutowanie. Teownik pomiedzy radiatorami posluzy jako radiator dla kolorow - albo cree, albo pasek smd z pilotem co chyba pozwoli najlatwiej regulowac barwe swiatla..

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biada nam panowie :)

Gratuluje i czekam na całość. Masz już pomysł jak to zamontujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo ja! :) a tym kolem to podejrzewam, ze jak z wszystkim - behind the back of every successful man there is a strong wise woman..

Najpierw fotka z wlaczonym paskiem, potem wylaczony. Tasma pomaga utrzymac kabelek bo dosc sztywny jest ale zastapilam ja kropelkami kropelki ;)

Piękne luty :) Tak jak silvia mowi spokojnie jeszcze jedna nitka by sie zmieściła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qni montaż będzie na kątownikach - radiatory dostaną opaskę z profilu, to wszystko skręcę i dorzucę kątowniki i same kątowniki pójdą na śruby w pokrywę.

Onestone - drugi radiator wykorzystałam na dwie niteczki więc będzie ok. Nieco miałam baletu z ich ułożeniem, ale mam nadzieję, że nie będą za blisko siebie (odległość 2cm mniej więcej, musi starczyć). Takie ustawienie wymusiło na mnie zastosowanie teownika w celu połączenia radiatorów - który jest niezbędny jako podstawa do diod podbijających kolory.

Co sądzicie o dorzuceniu paska smd 5050 rgb+cw sterowanego pilotem? Warto czy olać i puścić kolejne Cree po sztuce, dwie z czerwieni, zieleni, może UV?

Jeszcze jedna sprawa to ustawienie lampy względem wentylacji. Obecne dwa otwory dla wentylatorków są umiejscowione bliżej tyłu pokrywy. Gdybym zamontowała lampę prostopadle do długości akwarium (mam nadzieję, że dość jasno to tłumaczę) to wtedy wlot/wylot powietrza mógłby być lepszy dla zapewnienia dobrze cyrkulacji (dmuchanie/wyciąganie dokładnie z radiatora). Jeśli zamontuję ją "wdłuż" akwarium to cyrkulacja nie będzie tak piękna, albo będę wiercić dodatkowy otwór. I sama nie wiem co lepiej - mając lampę zamontowaną równolegle do długości szkła będę miała pewnie lepsze pokrycie światłem i mniejsze szanse na efekt dyskoteki.. I pewnie ta opcja lepsza.. Pojawia się więc pytanie - dmuchać w radiator czy wyciągać? Gdzieś po bokach pokrywy są małe krateczki wycięte więc jak wydmucham ciepło znad radiatora to będzie miało skąd dostać się tam nowe - a może lepiej dać dwa? Sama nie wiem... Zrobię Wam dzisiaj fotkę pokrywy od spodu dla zobrazowania sytuacji. Pokrywa już nieco zmodyfikowana jest, kilka wzmocnień wycięłam (niedużo ale jednak) więc zaczynam stawać przed wyzwaniem zachowania jej wytrzymałości przy wszystkich moich przeróbkach :)

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim coś dodasz sprawdź ile ciepła wydziela się przy takiej konfiguracji, jak radiator się nagrzewa itp. jak uznasz że radiator jest oki, a tak zapewnię będzie, dodawaj kolejne diody.

Nie wiem po co te 5050, jaką funkcję mają pełnić? Podejrzewa że twój radiator poradzi sobie z cree i 5050.

A będzie zabezpieczenie diod, jakaś szyba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te diody 5050 to bardziej dla regulacji koloru (dodanie czerwieni, wybicie fioletów i takie tam). Ale ok - to zawsze będę w stanie dołożyć jeszcze. Radiator ma wysokość 3,8cm także to konkretny kawał ożebrowania, ale fajnie gdyby nie trzeba było się gimnastykować wokół chłodzenia więc faktycznie chyba wstrzymam się z kolorami.

Diody będą zabezpieczone szybką (jeśli znajdę w garażu to jest szansa, że nawet oryginalną - pokrywa była cały czas zdjęta więc część części gdzieś posiałam), którą dodatkowo uszczelnię tak by uniemożliwić dostanie się wody czy skroplin pod pokrywę. Rozpatruję także zastosowanie sprayu zabezpieczającego do elektroniki - widziałam takie coś na którymś forum, taki jakby izolator w aerozolu. To dodatkowe zabezpieczenie przed wodą powinno temat zabezpieczeń zamknąć.

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampa polutowana. Kolejne dwie nitki lutowalam na kabelku 0.5mm i bylo duzo prosciej wiec polecam nowicjuszom takie rozwiazanie. Ogolnie szlo szybko i sprawnie - kabelek na miejscu przytrzymywal mi paseczek tasmy izolacyjnej, myk myk i polutowane. Teraz ogarnian kable, jutro krece mocowania i testuje nagrzewanie calosci.

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kolorami nie szalej, ew. możesz dorzucić z 1 czerwoną np.OSRAM OSLON deep red.Ogólnie jest to bardzo dyskusyjne jedni twierdzą że pomaga glonom a z drugiej strony odrobinę wykorzystują zooxantele,Choć część tego pasma masz w białych.Natomiast UV jak najbardziej - wypełni dolne pasmo RoyalBlue i podbije fluorescencje - tylko takie ok410nm-420nm.I zwracaj uwagę na luty - muszą być połyskujące -jeżeli są szaro-matowe znaczy to że cyna jest przegrzana - powstaje zimny lut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luty są zarąbiste - jak nie wyjdzie to zdejmuję i poprawiam na nowo, więc wszystkie są piękne, błyszczące i na miejscu (o dziwo :) ).

Zastanawiam się nad wrzuceniem diody zielonej, czerwonej i uv na osobnym driverze, ale czy w takim przypadku istnieje możliwość na wpięcie potencjometru za driverem (tj. każda dioda na osobnym kablu, a nie szeregowo) aby każdy z kolorów regulować indywidualnie? Bo szkoda mi trochę kasy i miejsca pod pokrywą na kolejne 3 drivery... ale jeśli nie będzie innej opcji...

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak idzie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie... pokaż dzieło i daj nam pozazdrościć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche prace sie wydluzyly, bo bylam w szpitalu i takie tam bzdety.. Mam skrecony modul chlodzenia (dumnie brzmi a to dwa wiatraczki podlaczone do starego zasilacza od nokii ;) ). I teraz tak - otwornica zrobilam otwor nad miejscem montazu lampy, jeszcze dwa sa standardowo obok, wszystko jest w takiej jakby nadstawce w pokrywie (nie wiem jak to ujac, ale nie bezposrednio nad tankiem, to miejsce na elektronike specjalnie wydzielone) wiec bez sensu zwby jeden dmuchal a drugi wyciagal bo beda i tak dmuchac zbgrubsza tym samym powietrzem. Nad tym, ktory wisi nad lampa jest kratka wentylacyjna wiwc moglby wyciagac cieplo znad radiatora. A drugi? Tak samo ustawic? W bokavh pokrywy sa takie male dziurki wentylacyjne wiec prozni nie wydmucham :) a moze ten drugi z boku ustawiony powinien wdmuchiwac pod pokrywe powietrze? Co Wy na to?

Sorka za fonty ale pisze z telefonu.

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to musze wyciupac jeszcze jedna dziure ;)

A macie gdzies w necie jakis lopatologiczny opis jak sie wpiac ze sterownikiem by Morswin do driverow? Szeregowo czy jak? Nic mi te rysunki nie mowia ;)

Edit: zajarzylam z rysunkow tyle ze lampa zostaje skrecona jak byla a tylko kwestia polaczenia tych zworek pwm ze sterownikiem. Si? To sie takimi kabelkami jak do arduino robi? U mnie komp bedzie w szafce wiec tego kabelka kawalek bede potrzebowala...

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampa zamontowana juz w pokrywie. Na katownikach wisi i jest elegancko. Dwa wiatraczki leca na niskich obrotach (w planie zmiana zasilacza na taki z regulowanym napieciem). Do zrobienia zostalo podlaczenie sterownika, bialy kanal grzeje i swieci za mocno co oczywizda, bo 5am sa diody 5w w ilosci 6szt.

Efekt na szybko cyknietej fotki daje nizej - korale pozamykane bo mialy juz noc, szyby brudne i caulerpa nieco sie rozszalala ale nie na to dzis patrzymy ;) mam do czyszczenia wszystko z pompami wlacznie i poharatane dlonie wiwc odwagi mi brak by paluszki umoczyc :) a i sa bliki, male ale sa wiec pojda jeszcze soczewki ;) zdjecie jest nieco bardziej niebieskie niz w realu, sterownik pilnie musze ogarnac (za 2 dni mam urodziny i to okragle wiec trzeba dom szykowac na najazd gosci ;) )

Z tego miejsca serdecznie dziekuje wszystkim, ktorzy pomogli mi to zebrac do kupy, jestescie wspaniali!

I jeszcze fota od srodka. Bebechy w gornej czesci pokrywy beda jutro ;)

post-24574-0-82757100-1450307800_thumb.jpg

post-24574-0-86815400-1450308078_thumb.jpg

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

każdy driver powinien mieć 5 złącz

2 wejścia: (in) z zasilacza + i -

2 wyjścia: (out) na ledy + i -

1 PWM - i ten PWM łączysz "byle jakim" kabelkiem ze sterownikiem z danym kanałem PWM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.