TheJoker Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 Trochę już się naczytałem o oświetleniu wybierając coś do swojego nowego baniaczka. Zdecydowałem się na ledy. Pojedyńce ledy odchodzą do lamusa, dzisiaj dobra lampa oparta jest na Multichipach. Chińczyki wstępnie skreśliłem wybierając Kessil'a. Już miełem zamwiać (w stanach bo Coral House mnie olał) po czym przypadkiem zauważyłem nowe lampy w chinach. Zdaję sobie sprawę że jakość tych lamp nie dorówna nigdy kessilowi ale za ułamek ceny warto się zastanowić. Przeczytałem temat naszego forumowicza odności lap DIY opartych na multichipach i większość użytkowników zdaje się być zadowolona z multiledów. Ja zdolności manualnych na tym poziomie nie posiadam, pozatym jestem estetą, musiał bym do tego kupić jakąś ładną obudowę i wyszło by tyle co chińczyk. Czy miał ktoś do czynienia z tymi lampami: http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Factory-Sales-Houyi-COB-Reflector-LED-Aquarium-Light-Most-Popular-in-Korea-with-Wifi/32263433644.html?spm=2114.031010208.8.33.aFQ0vF http://www.aliexpress.com/item/Wifi-controlled-via-Android-IOS-or-wifi-controller-165W-LED-Aquarium-Light-Full-Spectrum-Fish/32334792555.html?spm=2114.031010208.3.127.PI1AiG&ws_ab_test=searchweb201556_6_79_78_77_80,searchweb201644_5,searchweb201560_9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 A skąd wniosek że pojedyncze ledy odchodzą do lamusa?Multichipy może i się sprawdzają ale dla korali miękkich i lps,jeśli się mylę to pokaż mi akwarium na tej dobrej lampie(bo jeśli dobra to spsy będą rosnąć).Ja nie jestem zwolennikiem światła punktowego ponieważ korale będą oświetlone nie ze wszystkich stron.Lampa zrobiona z pojedynczych diod rozmieszczonych nad całym baniakiem daje światło koralowi z każdej strony i to chyba o to chodzi ponieważ słońce nie świeci na korala non stop tak samo z jednej strony. Lampa którą zaklinowałeś nawet nie ma opisu jakich diod tam użyto. Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) Trochę już się naczytałem o oświetleniu wybierając coś do swojego nowego baniaczka. Zdecydowałem się na ledy. Pojedyńce ledy odchodzą do lamusa, dzisiaj dobra lampa oparta jest na Multichipach. Chińczyki wstępnie skreśliłem wybierając Kessil'a. Już miełem zamwiać (w stanach bo Coral House mnie olał) po czym przypadkiem zauważyłem nowe lampy w chinach. Zdaję sobie sprawę że jakość tych lamp nie dorówna nigdy kessilowi ale za ułamek ceny warto się zastanowić. Przeczytałem temat naszego forumowicza odności lap DIY opartych na multichipach i większość użytkowników zdaje się być zadowolona z multiledów. Ja zdolności manualnych na tym poziomie nie posiadam, pozatym jestem estetą, musiał bym do tego kupić jakąś ładną obudowę i wyszło by tyle co chińczyk. Czy miał ktoś do czynienia z tymi lampami: http://www.aliexpres...208.8.33.aFQ0vF http://www.aliexpres...archweb201560_9 no i gitara ,wygląda na chip ledy ,tyle że w estetycznej obudowie tylko wiesz co? po 2,3 latach trzeba chipy wymienić bo napewno spadnie wydajność nie wiem czy takie same dostaniesz dlatego ja w swojej lampce zastosowałem takie chipledy że mogę swobodnie wymienić za cene ok 40zł w każdej chwili A skąd wniosek że pojedyncze ledy odchodzą do lamusa?Multichipy może i się sprawdzają ale dla korali miękkich i lps,jeśli się mylę to pokaż mi akwarium na tej dobrej lampie(bo jeśli dobra to spsy będą rosnąć).Ja nie jestem zwolennikiem światła punktowego ponieważ korale będą oświetlone nie ze wszystkich stron.Lampa zrobiona z pojedynczych diod rozmieszczonych nad całym baniakiem daje światło koralowi z każdej strony i to chyba o to chodzi ponieważ słońce nie świeci na korala non stop tak samo z jednej strony. Lampa którą zaklinowałeś nawet nie ma opisu jakich diod tam użyto. Sylwek już pokazuje http://www.reefcentr...d.php?t=2128756 i tu tez Edytowane 21 Listopada 2015 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 no i gitara ,wygląda na chip ledy ,tyle że w estetycznej obudowie tylko wiesz co? po 2,3 latach trzeba chipy wymienić bo napewno spadnie wydajność 2-3 latach ? deklarowane 50 000h to jest ponad 5 lat świecenia 24/dobę ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 Deklarowany czas świecenie nie musi oznaczać świecenia z mocą i barwą taką samą jak na początku. Dlatego zastanawiające jest podejście niektórych osób mam lampę LED to mam spokój na lata bez wymiany świetlówek. Dioda też się przecież zużywa. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) 2-3 latach ? deklarowane 50 000h to jest ponad 5 lat świecenia 24/dobę ... hehehe tam deklarowane a życie życiem,jak pisze po 2,3 latach spada to spada hehehe przetestowane jak wiadomo wszystko na wszystkim wszędzie zawyżają ,od odpieniaczy ,przez te nowe wasze pompy jebało czy jebejo czy jak je tam zwał, po produkty spozywcze z przedłużanym okresem ważności do spożycia heheh takie mamy czasy,nie wierzcie we wszystko co napisane na tabliczkach znamoinowych Deklarowany czas świecenie nie musi oznaczać świecenia z mocą i barwą taką samą jak na początku. Dlatego zastanawiające jest podejście niektórych osób mam lampę LED to mam spokój na lata bez wymiany świetlówek. Dioda też się przecież zużywa. no i cała prawda Edytowane 21 Listopada 2015 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 Piotrek ale oprócz wymiany świetlówek ,pod np 500l akwa świecisz 250w ledami a świtlówkami 500w ,więc oszczędności są i to duże na samym prądzie nie każy ma tyle kasy by nie patrzeć na koszta . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 Proszę ....... prosto i łopatologicznie wyjaśnione dlaczego tani chinczyk świeci gorzej i krócej http://elektronikab2b.pl/technika/14101-trwalosc-diod-led-duzej-mocy-zalezy-od-obudowy#.VlBtieLWWKI Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 no i gitara ,wygląda na chip ledy ,tyle że w estetycznej obudowie tylko wiesz co? po 2,3 latach trzeba chipy wymienić bo napewno spadnie wydajność nie wiem czy takie same dostaniesz dlatego ja w swojej lampce zastosowałem takie chipledy że mogę swobodnie wymienić za cene ok 40zł w każdej chwili Sylwek już pokazuje http://www.reefcentr...d.php?t=2128756 i tu tez drugie zdjęcie to diody cree więc to inna bajka natomiast z pierwszy link to mówi o wszystkim i o niczym,brak zdjęć i konkretów pokazania spsów pod ile urosły pod samymi chipami Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 Sylwek gdzie ty tam cree widzisz tosz to ophek chipled natomiast pierwszy post wszystko jest opisane ponad 100 stron hehe Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 Sylwek gdzie ty tam cree widzisz tosz to ophek chipled natomiast pierwszy post wszystko jest opisane ponad 100 stron hehe no ze zdjęcia to na kessile wyglądają,ja byś dał opis tego akwarium najlepiej w jakimś temacie tego akwarium to z chęcią poczytam Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 Deklarowany czas świecenie nie musi oznaczać świecenia z mocą i barwą taką samą jak na początku. Dlatego zastanawiające jest podejście niektórych osób mam lampę LED to mam spokój na lata bez wymiany świetlówek. Dioda też się przecież zużywa. zgoda - ale jedno ale żywotność diody delikatnie mówiąc BIJE NA GŁOWĘ (o kilka lat) żywotność świetlówek - czyż nie ? jak pisałem 50 000h to ponad 5 lat świecenia 24h/dobę przy naszym świeceniu 10 - 12h .. mamy co najmniej 5-6 lat spokoju w tym czasie ktoś inny wymienia 10 kompletów świetlówek .. sory - ale wtedy kupię nową lampę bo będą ledy "nastej generacji" ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) Ja świecę już 3 lata samymi diodami cree i wizualnie nie widzę ich zużycia więc myślę że po kolejnych 3 latach lampa będzie mi nadal służyć.Przez te 3 lata wydałbym na świetlówki jakieś 1200 zł więc koszt lampy prawie się zwrócił,jak dla mnie jak najbardziej ledy na plus Żle policzyłem wydałbym około 1800 na świetlówki więc już lampa się zwróciła spokojnie Edytowane 21 Listopada 2015 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 Oczywiście się z wami zgadzam Ledy są tańszym źródłem światła, ale też się zużywają i tylko o to chodziło w wypowiedzi. Bo czasami słyszę wypowiedzi że kupuję lampę i mam spokój na lata. Te lata to 3-5 przy założeniu że lampa przetrwa w dość agresywnej atmosferze jaka panuje nad baniakami. Ilość/jakość światła na 100% się zmienia w czasie używania lampy. Sam robię nad baniak hybrydę więc nie jestem przeciwnikiem LED. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 3 lata to wytrzymuje "zwykła"chinka a potem zaczyna rdzewieć tyle że kosztuje tyle co zwykła ledy dalej świecą normalnie - innymi słowy 5 lat dla lampy led - to dopiero początek jej końca i wtedy można zacząć myśleć o wymianie na nowszy model Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 Trwałość ledow bez względu na ich rodzaj zależy w 90% od prądu jakim są wysterowane (im mniejszy względem maxymalnego tym swieca dużej) jednak nie ma co przesadzać z tym cięciem prądu. Wiadomo że diody świecą z reguly w okolicach swojego maximum a co za tym idzie najważniejszy parametr decydujący o ich trwałości to jest chłodzenie. Dla przykładu pasywne chłodzenie chipow Led w hermetycznych naswietlaczach powoduje to że bardzo się przegrzewaja i już po kilku miesiach wypalaja się tracąc pierwotną sprawność, ciemnieja czasem po prostu padają przy ciągłej pracy. Diody skutecznie chlodzone natomiast potrafią bezawaryjnie świecić na prawdę bardzo długo. Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheJoker Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) Cieszę się że wywołam także bużliwą dyskusję na temat LEDów Dzięki Waldi to w sumie dzięki tobie się sporo podszkoliłem w tej materii Podsumowując, miał ktoś do czynienia z jedną z lamp z moich linków? Którą polecacie? Może miał ktoś inną i by polecił? Edytowane 21 Listopada 2015 przez TheJoker (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 22 Listopada 2015 Cieszę się że wywołam także bużliwą dyskusję na temat LEDów Dzięki Waldi to w sumie dzięki tobie się sporo podszkoliłem w tej materii Podsumowując, miał ktoś do czynienia z jedną z lamp z moich linków? Którą polecacie? Może miał ktoś inną i by polecił? heheh dzieki,powiem ci tak ja bym wolał zrobić samemu ,ale jeśli nie masz drygu do kup tego chińczyka ale tego z pierwszego linku ps.chłodzenie chip ledów jest bardzo istotne Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheJoker Zgłoś Napisano 22 Listopada 2015 heheh dzieki,powiem ci tak ja bym wolał zrobić samemu ,ale jeśli nie masz drygu do kup tego chińczyka ale tego z pierwszego linku ps.chłodzenie chip ledów jest bardzo istotne Zastanawiałem się nad zrobieniem samemu. Nawet znalazłem takie zestawy DIY z których mógł bym wykorzystać ładna obudowę ale pewnie będą komplikacje a cenowo i tak wyjdzie mnie podobnie. Ta lampa z pierwszego linku w przyszłości jak padną ledy powinna pozwolić na ich wymianę przy mniejszej lub większej przerobce tylko ze będą to musialy być ledy multicolor bo miejsca na większą ilość nie będzie. Wracając do samej lampy, jak myslisz, kolorki i moc powinna być wystarcza? Moje akwarium 63x63x63. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 22 Listopada 2015 Zastanawiałem się nad zrobieniem samemu. Nawet znalazłem takie zestawy DIY z których mógł bym wykorzystać ładna obudowę ale pewnie będą komplikacje a cenowo i tak wyjdzie mnie podobnie. Ta lampa z pierwszego linku w przyszłości jak padną ledy powinna pozwolić na ich wymianę przy mniejszej lub większej przerobce tylko ze będą to musialy być ledy multicolor bo miejsca na większą ilość nie będzie. Wracając do samej lampy, jak myslisz, kolorki i moc powinna być wystarcza? Moje akwarium 63x63x63. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka 250 litrów? pewnie że starczy az natto Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumek26 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Także jestem na etapie dobierania oświetlenia do mojego nowego zbiornika (160x50x60) i trochę czasu na to poświęciłem mam 3 typy, może akurat Tobie coś podpasuje a może i mnie ktoś doradzi. Pierwsze dwa to Chinki Lumini pierwsza lampa Glisten150W a druga Asta120W http://www.aquaray.p...rybucja/Lumini/ Trzecia propozycja to Zetlight Qumawen 6600 200W i nowsza i droższa Shield ZS7000 170W Trochę czytałem o tych lampach także na zagranicznych forach i wydają się być ok. Pozdrawiam Edytowane 22 Listopada 2015 przez rumek26 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumek26 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) . Edytowane 23 Listopada 2015 przez rumek26 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luminigilstiejn Zgłoś Napisano 23 Listopada 2015 Także jestem na etapie dobierania oświetlenia do mojego nowego zbiornika (160x50x60) i trochę czasu na to poświęciłem mam 3 typy, może akurat Tobie coś podpasuje a może i mnie ktoś doradzi. Pierwsze dwa to Chinki Lumini pierwsza lampa Glisten150W a druga Asta120W http://www.aquaray.p...rybucja/Lumini/ Trzecia propozycja to Zetlight Qumawen 6600 200W i nowsza i droższa Shield ZS7000 170W Trochę czytałem o tych lampach także na zagranicznych forach i wydają się być ok. Pozdrawiam Witam,Ja dodalbym jeszcze jedna propozycje GHL Mitras-Ta jest droga ale dobra.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumek26 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2015 No i jeszcze Kessil. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheJoker Zgłoś Napisano 23 Listopada 2015 Także jestem na etapie dobierania oświetlenia do mojego nowego zbiornika (160x50x60) i trochę czasu na to poświęciłem mam 3 typy, może akurat Tobie coś podpasuje a może i mnie ktoś doradzi. Pierwsze dwa to Chinki Lumini pierwsza lampa Glisten150W a druga Asta120W http://www.aquaray.p...rybucja/Lumini/ Trzecia propozycja to Zetlight Qumawen 6600 200W i nowsza i droższa Shield ZS7000 170W Trochę czytałem o tych lampach także na zagranicznych forach i wydają się być ok. Pozdrawiam Tak patrze na te lampy i Zetlight np. jest moim zdaniem za droga, wolał bym Kessil'a. Lumini - oglądałem filmy na YT z baniakami pod tą lampą i jakoś nie robią wrażenia na mnie. Pozatym bardziej chodziło mi o lampy będące alternatywą cenową czyli poniżej 1000-800zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach